Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Az ősz beköszöntével a nyár könnyű ízei után egyre határozottabb, gazdagabb aromájú finomságok kerülnek az asztalra. A mostanában érő gyümölcsök közül a különböző körtefajták számos desszertbe komponálhatók.

A babiloni-asszír kultúrában szentként tisztelt körtefa az ókori görög-római civilizációban is fontos gyümölcsfának számított. Már Homérosz műveiben is megjelenik, később Cato 5-6, míg Plinius 38 körtefajtát említ. A 17. században Franciaországban 300 fajtáját ismerték, de a 19. századra a nemesítéseknek köszönhetően mintegy 1000, napjainkban pedig 5000 körülire tehető a nyugati világban előforduló körtefajták száma. A nálunk nyár közepétől érőket lassan felváltják az őszi, téli körték, melyek többsége jól tűri a tárolást. A kemény húsú körtékből pedig izgalmas és látványos finomságok is készülhetnek.

 

Kemény húsú, zamatos, őszi körték
Kemény húsú, zamatos, őszi körték

 

A körte, a dió és a vörösbor olyan összetevők, melyek megfelelő arányú felhasználásával a legszebb őszi délutánok esszenciája kínálható egy jól komponált édességben.

A vörösborban párolt körte akár vadhúsok mellé is pompás köret, de ha csupán rövid ideig párolódnak a körték, a felszínük kellemes rozsdavörös árnyalatot kap, míg a gyümölcshúsuk gyöngyházszíne megőrizhető. Az igazán könnyű, borkrémes körtepitéhez az őszi színek és gazdag ízek adtak indíttatást.

Elkészítése kis odafigyelést és némi türelmet igényel ugyan, de olyan finomságot eredményez, mely egészen különleges őszi kulináris élvezeteket tartogat!

Vörösborkrémes körtepite

 

Ropogós tészta, könnyű vörösborkrém, aromás körteszeletek…
Ropogós tészta, könnyű vörösborkrém, aromás körteszeletek…

 

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, levehető aljú piteformához:

A tésztához:
22 dkg rétesliszt
3 dkg darált dió
7 dkg porcukor
10 dkg hideg vaj apróra kockázva
1 egész tojás (kisméretű!)
1 csipet só

A töltelékhez:
2 db szép, kemény húsú körte
3 dl aromás, édes vörösbor
1 evőkanál kukoricakeményítő (ennek híján vaníliás pudingpor)
3 evőkanál barna nádcukor
1 teáskanál vaníliával kevert porcukor
1/2 mokkáskanál fahéj
1/2 mokkáskanál őrölt kardamom
2 dl alaposan lehűtött habtejszín
1 csomag zselatin + 4 evőkanál víz

A díszítéshez: 
2 teáskanál darált dió

Elkészítés: A tésztához a lisztet, diót, cukrot, csipetnyi sót tálba szórom, az apró kockákra vágott vajat gyors mozdulatokkal hozzámorzsolom. A tojást kissé felverem, hozzáadom a diós morzsához és tésztává gyúrom. Frissen tartó fóliába csomagolva 1 órán át hűtőszekrényben pihentetem.

Közben elkészítem a tölteléket. A körtéket meghámozom, magházukat eltávolítom. Egy közepes méretű lábosba öntöm a bort, hozzákanalazom a cukrot, vaníliával kevert porcukrot, beleteszem a fűszereket, felforralom. A már forrásban lévő fűszeres borba helyezem a körtéket. 2-3 percet párolom, majd hagyom lassan kihűlni. A már langyos körtéket tálra szedem, lecsepegtetem.

A borhoz 1 evőkanál keményítőt adok, alaposan elkeverem, visszateszem a tűzhelyre, besűrítem a krémet. A zselatint a csomagoláson előírtaknak megfelelően 4 evőkanál vízben feloldom, kis edényben felmelegítem, 1 evőkanálnyi kivételével a borkrémhez adom. Az egészet tálba öntöm, a tetejét frissen tartó fóliával lefedem, szobahőmérsékleten hűlni hagyom.

A sütőt 175 fokra előmelegítem, a piteforma alját sütőpapírral borítom.

Amíg a krém hűl, a tésztát 3-5 mm vékony körlappá nyújtom, kibélelem vele az előkészített sütőformát. Villával kissé megszurkálom, majd sütőpapírral lefedem, erre sütőbabot (vagy bármilyen sütési nehézként használt hüvelyest vagy riszt) szórok, az előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütöm. A sütőbabot és -papírt eltávolítom, a formában hagyom hűlni.

A tejszínből kemény habot verek, óvatosan beleforgatom a már hideg borkrémbe. 10 percre hűtőszekrénybe teszem – ennyi idő alatt az állaga kissé szilárdabb lesz, de a zselatin még nem fejti ki teljesen szilárdító hatását.

A kissé lehűtött krémmel töltöm a kihűlt pitetésztát. 1 órára visszateszem a hűtőszekrénybe.

A lecsepegtetett, kihűlt körtéket felszeletelem úgy, hogy a szárhoz közeli résznél néhány mm-t egyben hagyok.

 

A körték desszertre készen
A körték desszertre készen

 

Az 1 evőkanálnyi zselatint felmelegítem, hogy újra folyékony legyen.

A kissé megszilárdult krém tetején legyezőszerűen elhelyezem a körtéket. Kenőecset segítségével a maradék zselatinnal vékonyan megkenem a gyümölcsöket. Hűtőszekrényben legalább 2 órát pihentetem. Tálalás előtt 2 teáskanál darált diót szórok rá. Hideg vízbe mártott, éles késsel tortaszerűen szeletelem.

 

Tálalható!
Tálalható!

 

A bor alkoholtartalmának jelentős részét elveszíti a forralás során, aromái azonban érvényesülnek a tejszínhabbal lazított könnyű krémben. A ropogós, diós tészta, a halvány krém és a roppanós gyümölcsök különleges őszi ízharmóniája sokakat megörvendeztethet!

 

Egy szelet piteünnep…
Egy szelet piteünnep…

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.