A sütés nélkül kivitelezhető sütemények nagy előnye, hogy bár az előkészületek némi időráfordítást igényelnek, nem kell sokat a konyhában foglalatoskodni – az elkészítés oroszlánrészét átvállalja a hűtőszekrény.
Az őszibarack sokféle fajtája érik júliustól augusztus végéig szinte folyamatosan. Sárga és fehér húsú, lédús és rostos, keményebb és puhább példányok – egyik ízletesebb, mint a másik, mindenki talál ízlésének megfelelőt. Szinte nem is lehet betelni vele!
A több mint ezer éve Közép-Európában is őshonos őszibarackfák eredetileg Kínából származnak, ahol már Kr. e. 2000 körül ismerték – őshazájában ma is a halhatatlanság szimbólumaként tartják számon. Bár kevesen gondolnak erre a fáról leszedve vagy a zöldséges standon válogatva a kívánatos gyümölcsök között, néha jólesik eltűnődni azon, hogy egy távoli civilizáció sok évezredes kultúrája mekkora hatást gyakorolhat megbecsülésére.
Az európai desszertkultúra leghíresebb őszibarackkal készült kompozíciói valóságos nyárkoncentrátumok! Legyen szó a zseniális Auguste Escoffier által közel 120 éve kreált pêche Melbáról (a málnával, őszibarackkal és vaníliafagylalttal készült desszert semmit sem vesztett népszerűségéből az idők folyamán), vagy a nevezetes velencei bárhoz köthető, immár 63 esztendős múltra visszatekintő fehér húsú őszibarackból és proseccóból kevert Bellini-koktélról (a kreáció a híres 15. századi velencei festőről, Giovanni Belliniről kapta nevét) – egyik izgalmasabb, mint a másik. No és a sok házi készítésű finomságról sem szabad megfeledkezni! Gyümölcssaláták, piték, lepények, torták sokasága készül őszibarackkal.
A sütés nélküli őszibarackos mascarpone torta családi ünnepekre éppúgy kiváló, mint baráti összejövetelekre – a benne megbújó gyümölcsök a könnyű krémmel igazi felüdülést hoznak, és még sütni sem kell!
Hozzávalók:
12 dkg omlós keksz finomra darálva
3 dkg finomra darált dió
2,5 dkg porcukor
8 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál krémlikőr (pl. tojáslikőr)
75 dkg sárga húsú őszibarack
50 dkg mascarpone
1,5 dl natúr joghurt
2 dl habtejszín
15 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje
3 evőkanál tojáslikőr
4 lap zselatin
3 evőkanál víz
A díszítéshez:
1 evőkanál piros bogyós gyümölcsből készült lekvár
1 evőkanál sárgabaracklekvár
Elkészítés: Egy 24 cm átmérőjű tortaformát frissen tartó fóliával kibélelek úgy, hogy a peremére is kerüljön fólia, a tortaforma alsó része pedig a fóliaréteg fölé kerüljön – így a kész tortáról könnyedén eltávolítható majd a fóliaréteg. A tortaforma aljára kerek sütőpapírlapot helyezek, a peremet rápattintom.
A torta alapjához a vajat felolvasztom. A darált kekszet és diót keverőtálba kanalazom, hozzáadom a cukrot. Az olvasztott vajjal és 1 evőkanál tojáslikőrrel alaposan összekeverem.
Az előkészített forma aljára simítom a kekszes keveréket, széles, hajlékony pengéjű kés segítségével alaposan lenyomkodom.
Az őszibarackokat leforrázom, meghámozom. 2 darabot karcsú cikkekre, a többit apró kockákra vágom.
A zselatinlapokat a csomagoláson előírtaknak megfelelően hideg vízbe áztatom, 5 perc elteltével kinyomkodom. Kis főzőedénybe 3 evőkanál vizet mérek, erre helyezem a kinyomkodott zselatinlapokat. Felmelegítem, de nem forralom – épp csak annyira, hogy a lapok feloldódjanak.
Amíg hűl, a jól behűtött tejszínt kemény habbá verem.
Egy másik keverőtálba kanalazom a mascarponét, joghurtot, tojáslikőrt, cukrot. Felhasítok egy vaníliarudat, a magjait a többi hozzávalóhoz adom. Elektromos habverővel könnyű krémmé dolgozom. Végül óvatosan belekeverem a tejszínhabot és a zselatint. Ha a zselatin idő közben megszilárdulna, ismét felmelegítem.
A krémet elfelezem. Az egyik részét félreteszem, a másikhoz hozzáadom az őszibarackkockákat, alaposan elkeverem.
A tortaalapon elrendezem az őszibarackgerezdeket, majd rákanalazom a gyümölcsös mascarponekrémet, erre kerül a félretett gyümölcs nélküli krém. A tetejét elsimítom, cakkos szélű habkanállal kis hullámokat rajzolok bele. Egy éjszakára hűtőszekrényben pihentetem.
Tálalás előtt finom szövésű szűrőkanálon átpasszírozok 1 evőkanál piros bogyós gyümölcsből készült lekvárt (málna, szeder, meggy is tökéletes), valamint 1 evőkanál sárgabaracklekvárt. A kétféle lekvárral absztrakt mintákat rajzolva megpettyezem a már megszilárdult torta tetejét. A peremet lepattintva eltávolítom a fóliát és szeletelem.
A krémhez használt leheletnyi alkohol gazdagítja az aromákat, a friss őszibarackkal kombinált torta pompás ízharmóniája egyesíti magában a pohárkrémek könnyedségét és a torták ünnepi hangulatát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.