Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A pirosra érett kápia paprikából, az aromás szabadföldi paradicsomból egyaránt van még bőségesen mindenütt. Lehetne persze hetente többször is lecsót főzni, de a hűvös estékre a melegítő levesek az igaziak.

Így aztán klasszikus alapanyagokból egy nem mindennapi levest találtam ki és tálaltam fel.

Szeretem a piacot télen-nyáron, de ősszel különösképp. A pirosra érett paprikák csábító kínálatának sok esetben akkor sem tudok ellenállni, ha épp nem terveztem semmi paprikával készítendő fogást.

Pirosló kápia, lucullus paradicsom és zamatos hagyma a piacról
Pirosló kápia, lucullus paradicsom és zamatos hagyma a piacról

A nem szabályos alakú, de annál aromásabb kápiák igencsak jól tűrik a tárolást, és sokféleképp felhasználhatók. Ezúttal megsütöttem, majd levesbe küldtem – társult hozzá még lucullus paradicsom, némi napon szárítottal elegyítve, valamint finom fűszerek is.

A zöldségek szépen előkészítve kerülnek majd a fazékba
A zöldségek szépen előkészítve kerülnek majd a fazékba

Az eredmény pedig egy fantasztikusan zamatos, selymesen krémes leves lett, amely azonnal felkerült a házi étlapra!

Nagyon egyszerű az elkészítése, de a tökéletes eredményhez ezt a levest mindenképp érdemes átpasszírozni. Igazán nem kell sok időt ráfordítani, és megéri a fáradságot!

Néhány perce már a tűzhelyen a leveses fazék
Néhány perce már a tűzhelyen a leveses fazék

Annak ellenére, hogy a tejszín kivételével jórészt ezekből az alapanyagokból készül a lecsó is, a fűszerezésnek is köszönhetően ez a leves nem emlékeztet a lecsóra, egy kifinomult étterem különleges leveskínálatára annál inkább. Mivel nagy barátja vagyok az izgalmas és szezonális leveseknek, ebből biztosan készül még, amíg kitart a kápia és a paradicsom!

Paprikakrémleves

Selymesen krémes, különlegesen ízletes
Selymesen krémes, különlegesen ízletes

Hozzávalók:
50 dkg kápia paprika
50 dkg lucullus paradicsom
1 db kisebb vöröshagyma (vagy 1 db nagyobb fele)
1 karcsú gerezd fokhagyma
3-4 db napon szárított paradicsom
1 evőkanál olívaolaj
7,5 dl zöldségleves
1 dl tejszín
1 mokkáskanál porrá őrölt szárított rozmaring
1 teáskanál szárított tárkony
½ mokkáskanál cayenne-i bors (vagy chili)
ízlés szerint tengeri só

Elkészítés: A paprikát alapos mosást követően 200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütöttem, majd nejlonzacskóba rakosgattam. Közben a paradicsomokat 2 percre forró vízbe dobtam, meghámoztam, felkockáztam. A vöröshagymát és a napon szárított paradicsomot felaprítottam, a fokhagymát fokhagymanyomón átpréseltem.
A paprikát, mikor kissé kihűlt, meghámoztam, kicsumáztam, a paprika húsát kisebb kockákra vágtam.
Egy közepes méretű fazékban a vöröshagymát és a szárított paradicsomot kissé megpirítottam, majd hozzáadtam az átpréselt fokhagymát. Folyamatos keverés mellett hozzáadtam a paprika- és paradicsomkockákat. Az egészet fedő nélkül 4-5 percig főztem, majd fűszereztem, felöntöttem a zöldséglevessel, és a forrástól számítva nagyjából 5 percig főztem, majd hozzáadtam a tejszínt, és mikor újra forrni kezdett, elzártam a tűzhelyt.
A levest botmixerrel pürésítettem, majd egy nagyobb szűrőn több részletben átpasszíroztam, hogy a paradicsom magjai ne kerüljenek a kész levesbe.

Egy tányér levesben koncentrálódnak a legcsodásabb paprikás-paradicsomos zamatok
Egy tányér levesben koncentrálódnak a legcsodásabb paprikás-paradicsomos zamatok

A sült paprika, a paradicsom a fűszerekkel és a selymes tejszínnel egyszerűen tökéletes harmóniát alkot. Az enyhén édes, pikáns ízek remekül egyensúlyba kerülnek.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.