Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paprikás-mákos (paprimákos) pogácsa

3 5/5
45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 100 pindurka pogácsához:
  • 40 dkg finomliszt és 10 dkg grahamliszt keveréke (vagy 50 dkg finomliszt
  • 1 dl étolaj
  • 3-4 teáskanál só
  • 1 egész tojás
  • 1 kis csomag instant élesztő 1 dl langyos, csipetnyi cukorral elkevert tejben feloldva
  • 5 dkg szemes (nem darált!) mák
  • 2 dl langyos tejföl
  • 2 nagy evőkanálnyi csemege vagy édesnemes fűszerpaprika
  • 2 nagy evőkanálnyi egész kömény (kb. 2 dkg)
  • 1 teáskanálnyi őrölt kömény
  • 1,5 teáskanálnyi őrölt fehérbors (nem frissen őrölt)
  • 1,5 teáskanálnyi őrölt feketebors (nem frissen őrölt)
  • A pogitetők kenéséhez:
  • felvert tojás

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet öntsünk mély tálba, keverjük el a sóval, adagoljuk bele a fűszereket, újabb keverést követően öntsük hozzá az étolajat, majd az egészet morzsoljuk össze. Üssük rá a tojást, zuppantsuk bele a felfuttatott élesztőt, végül a szemes mákot és a langyos tejfölt. Kézzel addig gyúrjuk-dagasszuk a masszát (10-12 perc), amíg már nem ragad az edény falához. Ha nagyon kemény lenne a tészta, pici olajjal puhíthatjuk, bár erre rendszerint nincs szükség.

Fertályóra pihentetést követően kettéosztjuk a masszát (így könnyebben kezelhető), s előbb az egyik cipót nyújtjuk és szaggatjuk ki, majd a másikat. A kinyújtott tészta 5-6 milliméter vastag legyen, szaggatásra pedig 3 centiméteres formát válasszunk – semmiképp se nagyobbat, mert a pogik belseje nem fog tudni átsülni. Ennél kisebb szaggató pedig már miniatűr falatokat eredményezne.

A sütőpapírral bélelt, nagy gáztepsibe egymástól 1-2 cm-re helyezett pogácsák tetejét kenjük meg egész felvert tojással. Újabb fertályóra pihentetést követően toljuk a tepsit a 240 fokra felfűtött sütő középső rácsára. Már 10 perc elteltével ellenőrizzük paprimákosainkat: akkor jók, ha a talpacskájuk egészen sötét barna, így lesz ropogós.

Vigyázzunk, mert 1-2 perc alatt megég! (Ez sem gond: a kihűlt pogik alján lévő égett réteget fűrészfogú késsel kapargassuk le.)

Megjegyzés



A receptről érdekességeket és fotókat Pistuc blogjában találsz! - pistuc

Ezek is érdekelhetnek

Friss