Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Zöldségleves, húsleves elképzelhetetlen nélküle, főszerephez mégis ritkán jut a tél egyik klasszikus gyökérzöldsége, a petrezselyem.

Élénkzöld, aromás levele a leggyakrabban használt fűszernövény, a gyökeret azonban leggyakrabban az egyéb hozzávalók közé sorolja nem csupán a szakácskönyvek, de az ételkészítésben járatosak és kevésbé avatottak többsége is.

Az illóolajokban bővelkedő fehér petrezselymet az ókori Görögországban gyógynövényként tisztelték – már Homérosz Odüsszeiájában is olvasni lehet róla Kalüpszó nimfa szigetének egyik kincseként –, a középkor folyamán pedig előbb kolostorok kertjeiben termesztették, onnan jutott el mind többek asztalára. A közép-európai konyha pedig ma szinte elképzelhetetlen petrezselyem nélkül.

A petrezselyemgyökér zamatos leves főszereplője is lehet!
A petrezselyemgyökér zamatos leves főszereplője is lehet!

Január elején, mikor az év végi bőséges lakomázások után sokan fogadalmat tesznek, mások inkább elhatározzák, hogy visszafogottabb étkezéseket részesítenek előnyben, nem is olyan könnyű friss hozzávalókból gazdálkodni, amelyek jótékony hatása sem utolsó szempont. A zimankós napokon pedig kevés jólesőbb fogás akad, mint egy zamatos, meleg leves.

A petrezselyem-krémleves illatos és könnyedén elkészíthető, pénztárcakímélő, mégis izgalmas előétel – a mély földi aromákat pedig a frissen reszelt szerecsendió gazdag ízei és a tálalás előtt hozzáadott hidegen sajtolt, egészséges zsírokban, jótékony összetevőkben bővelkedő tökmagolaj teszik teljessé – kiegészülve a petrezselyemzöld frissességével.

Petrezselyem-krémleves tökmagolajjal

Néhány csepp tökmagolaj is csodákat tesz!
Néhány csepp tökmagolaj is csodákat tesz!

Hozzávalók 4 személyre:
2 db nagyobb vagy 3 db kisebb petrezselyemgyökér (kb. 40 dkg)
2 db közepes, szétfövő burgonya (kb. 25 dkg)
1 db kisebb főzőhagyma
1 ½ l zöldségalaplé
1 dl főzőtejszín (10 %-os zsírtartalommal)
1 csokor petrezselyemzöld
½ szerecsendió frissen reszelve
2-3 evőkanál tökmagolaj
Ízlés szerint fehérbors, kevés frissen facsart citromlé

Elkészítés: A petrezselyemgyökeret és a burgonyát tisztítás után nagyjából 1 ½ cm-es kockákra darabolom. A hagymát finomra vágom. A petrezselyemzöldet egészen finomra aprítom.

A zöldségeket fazékba halmozom, annyi alaplével öntöm fel, amennyi ellepi. Közepes tűzön puhára főzöm, az elpárolgott folyadékot pótolom, a már majdnem puha zöldségekhez adom a tejszínt.

Alig több, mint negyedóra alatt elkészül
Alig több, mint negyedóra alatt elkészül

Forrás után hozzáadom a tökmagolajat, fehérborsot, kevés citromlevet, valamint a petrezselyemzöldet, belereszelem a szerecsendiót. Botmixerrel pürésítem – ha szükséges, forró zöldségalaplét adok hozzá.

Néhány csepp tökmagolajjal melegen tálalom.

Forrón, melegen vagy langyosan – ki hogy szereti
Forrón, melegen vagy langyosan – ki hogy szereti

Az ünnepek alatt elfogyasztott különleges, sokszor talán nehéz ételek után valódi megújulást jelent az asztalra tenni egy olyan leveses tálat, melynek tartalma nem csupán nagyon ízletes és kímélő, de egészen új dimenziót nyer a megszokott alapanyagok kiegyensúlyozott, de különleges kombinációja.

Induljon nagyon jól ez az év a konyhában!

Petrezselymes csigák és főzelék Habliliomtól >>>

Petrezselymes pesto Habliliomtól >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.