Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minden torták alapja, a sütemények királynője. Ha sokan túl is misztifikálják, egyáltalán nem bonyolult, néhány szabályt érdemes betartani. Minden, amit a piskótáról tudni érdemes!
Piskóta a világban

A piskóta a 16. századtól van jelen az európai kulináriában. Az egész világon készítik. Japánban, főleg Nagasakiban utcai árusoknál találkozhatunk vele Castella néven. Az angoloknál Viktória királynő piskótája néven is kedvelt. Közeli rokona a babapiskóta, értelemszerűen belőle készül a piskótatekercs és a gyümölcstorta alapja, meg mindenféle más finomság, például a kókuszkocka, melyet az angolszászok Lamington néven ausztrál specialitásként fogyasztanak, vagy a franciák gyönyörű süteménye, a Charlotte torta.

Piskóta, egyszerűen finom
Piskóta, egyszerűen finom

Mi van benne?

Tojás, liszt, cukor. Sokan sütőport is tesznek bele, de a cukrászok ezt kihagyják. A liszt is nagyon fontos, de a piskóta lelke a tojás. Nem is tudják, milyen szerencsések azok, akik a tyúkólból a tyúkanyók alól veszik ki a még meleg tojásokat. A kevésbé szerencséseseket arra biztatnánk, hogy nézzék meg a boltban a tojás jelölését. A hosszú számsor első száma jelöli az úgynevezett. állattartási módot. (0=ökológia tartás, 1=szabadtartás, 2=alternatív tartás, 3=ketreces tartás.) A szupermarketekben általában kapható kettes nem sokkal drágább, mint a hármas, inkább ilyet vegyünk, de ha a pénztárcánk bírja, válasszuk az öko tojást.

Krémekkel, lekvárral töltve
Krémekkel, lekvárral töltve

Hogy készítsük?

Ahány tojás, annyi evőkanál kristálycukor és ugyanennyi evőkanál liszt. Gyengébbek kedvéért: 6 tojáshoz 6 evőkanál cukor és 6 evőkanál liszt. Ha kakaós piskótát csinálunk: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó. A kakaót darált dióval is helyettesíthetjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A legtöbben így csinálják de felüthetjük a tenyerünkbe, és hagyhatjuk, hogy az ujjaink között kifolyjon a fehérje.

A sárgát habosra keverjük a cukorral. A fehérjéből kemény habot verünk egy csipet sóval. A habot és a cukros sárgát lazán összekeverjük, és hozzászitáljuk a lisztet.

Sütőpapírral bélelt tortaformába vagy tálba öntve 180 fokon megsütjük. A 8 tojásos piskóta kb. 30 perc alatt lesz kész. A kevesebb tojásból készült piskótáknak 15-20 perc elég. Az alap piskótatésztán kívül van még vizes, vizes sütőporos, vajas piskóta variáció is, sőt sokan kefirrel készítik, és hamis piskótának hívják.

Mit ronthatunk el?

• A tojásfehérjés tál nem teljesen száraz, zsírmentes.
• A fehérje és a sárgája nincs pontosan szétválasztva, sárga darab marad a fehérjében.
• A sütőajtót túl korán nyitjuk ki.
• A tojásfehérjét túl keményre verjük. Ha kőkemény, széttörik, mikor összekeverjük a többi hozzávalóval.

További tippek a sikerhez

• Ha a lisztet szitáljuk, könnyebb lesz a piskóta.
• A sárgát nem elég csak elkeverni a cukorral. Legyen habos.
• Ne cseréljük a kristálycukrot porcukorra.
• Vannak, akik szerint a tökéletes piskóta titka a hideg alapanyag, ők a tojást, a lisztet, a cukrot, de még a keverőtálat is hűtőbe teszik.
• Mielőtt kifordítjuk a sütőtálból, szórjuk be egy kis porcukorral a rácsot vagy a sütőpapírt, így biztosan nem ragad rá.

Tekerve és kakaósan
Tekerve és kakaósan

Kedvencünk, a piskótatekercs

A mi kedvencünk a piskótatekercs. Ennek titka, hogy melegen ki kell borítani a tésztát egy liszttel megszórt konyharuhára, feltekerni, majd ha kihűlt, újra kinyitni, és ekkor megkenni lekvárral vagy tetszőleges töltelékkel.

Jó piskótázást kívánunk!

Piskóta, ami mindig sikerül >>>

Még egy sütőporos piskóta >>>

Alaprecept más arányokkal >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.