Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szőlőszerű fürtökben terem a pisztácia, melyet elsősorban rágcsálnivalóként fogyasztunk, pedig megbolondíthatunk vele finom húsos fogásokat és édességeket is. A pisztácia fagyi pedig nem csak Terence Hill kedvence.

Hol terem a pisztácia?

Szíriától Afganisztánig őshonos, de ma már Ausztráliától Kaliforniáig rengeteg helyen termesztik. Sába királynője annyira kedvelte állítólag a pisztáciát, hogy a köznépnek minden szemet be kellett szolgáltatnia. A legtöbb pisztácia Kínában fogy, majd az USA következik, szorosan követi őket Oroszország és India. Kedveli a meleget, de kibírja a mínusz 10 fokos hideget is.

Hólyagos mandula, hólyagos mogyoró néven is ismert, Iránban mosolygó diónak hívják. Olajos magva zöldes színű, héja bézs. A magok halk pukkanással még a fán szétnyílnak. A fáról már kinyílva szedik le a pisztácia termését. A legaromásabbak a legjobban kinyílt magok.

A pisztácia magot natúr, pirítva és sóval is fogyaszthatjuk (Shutterstock)
A pisztácia magot natúr, pirítva és sóval is fogyaszthatjuk (Shutterstock)

TELE VAN VASSAL ÉS KÁLIUMMAL

Napi egy-két maroknyi pisztácia elfogyasztása (természetesen mozgás és egészséges táplálkozás mellett) bizonyíthatóan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását, mivel jó hatással van az antioxidánsok szintjére és a koleszterinszintre is.

Nemcsak sósan finom

Leggyakrabban nyersen, illetve pirítva vagy sózva fogyasztjuk. A sózatlan pisztáciából kiváló fagylalt készíthető, de használják baklavákba is, és az olasz mortadellákban is megtalálható. Az olaszok kétszersült süteménye, a biscotti manapság gyakran készül a hagyományos mandula helyett pisztáciával vagy fenyőmaggal. S természetesen csodásan finom pisztácia fagyi is készíthető belőle.

A pisztáciás baklava egyszerűen ellenállhatatlanul finom édesség (Shutterstock)
A pisztáciás baklava egyszerűen ellenállhatatlanul finom édesség (Shutterstock)

PISZTÁCIAOLAJ

Speciális üzletekben kaphatunk zöldes színű pisztáciaolajat, mely különleges zöldes színű, édeskés olajfajta. Elsősorban tejszínes ételekhez, levesekhez, süteményekhez, gyümölcssalátákhoz használhatjuk.

Ismeritek a masztikát?

Masztikának, masztixgyantának hívják a pisztáciafából kizárólag egy kis görög szigeten, Hioszon termő pisztáciafa gyantáját. Hiosznak is csak hét településén tudják termeszteni. Édességekhez használják, illetve gyomorbántalmak enyhítésére, de a gyógyszeriparnak is fontos alapanyaga, használják rágógumiba is.

Pisztáciával sült narancsos csibe

Hozzávalók

4 csirkemell vagy pulykahús
10 dkg pisztácia (őrölve)
4 szelet sajt
1 tojás 1 evőkanál tejjel felkeverve
liszt a hús megforgatásához
vaj
1 pohár likőr
2 narancs leve
2 kimagozott narancsgerezd

Elkészítés: Kiklopfojuk a csibét, a szeleteket megszórjuk pisztáciával, sózzuk, borsozzuk. Ráteszünk egy-egy szelet sajtot, majd feltekerjük és megtűzzük fogpiszkálóval. Megforgatjuk a tojásban és a lisztben. Lapos serpenyőben vajon aranyszínűre sütjük (15-20 perc). Ráöntjük a likőrt, ráteszünk egy fedőt, és rövid ideig hagyjuk, hogy átjárja az alkohol aromája. Ha nincs kéznél likőr, egy pici testes borral locsoljuk meg, és ugyancsak hagyjuk benne párolodni pár percig. Ezután kivesszük a húst, a megmaradt lébe (nem lehet túl sok) beleöntjük a narancslevet, majd forraljuk, amíg besűrűsödik. Fűszerezzük (esetleg szegfűszeg, fahéj, cukor, ki hogy szereti), és hozzáadunk egy darabka vajat, hogy krémes legyen. Átszűrjük, és ebbe beletesszük a narancsot. Együtt kínáljuk.

A pisztácia fagyi nem véletlenül sokak kedvence (Shutterstock)
A pisztácia fagyi nem véletlenül sokak kedvence (Shutterstock)

Pisztáciás marcipánpraliné

Hozzávalók:
30 dkg marcipánmassza
7 dkg őrölt pisztácia
4 evőkanál rum
40 dkg tortbevonó csokoládé
5 dkg tejcsokoládé

Elkészítés: A marcipánt az őrölt pisztáciával és a rummal jól összedolgozzuk. A masszából sütőpapírral bélelt tálcára nyomózsákból, vagy két bevizezett kiskanál segítségével 3 centi átmérőjű gömböket formálunk. Legalább egy napig száradni hagyjuk. Ezután a tortabevonót vízgőzön megolvasztjuk, és a gömböket villára szúrva egyenként belemártjuk. Jól lecsöpögtetjük, és azonnal minyonpapírba pottyantjuk. Ha megszilárdultak, a tetejüket felolvasztott tejcsokoládéval megspricceljük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.