A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Vadas marha
Körömpörkölt csülökkel
Tárkonyos csirkeraguleves
Epres blondie
Tojásos nokedli fejes salátával
Csupacsokis brownie
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kínai szezámmagos csirke
Dubarry-csirkemell
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen
Dödölle - az eredeti recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus grízgaluska leves
A szegényesebb téli zöldségkínálat egyik kedvelt alapanyaga a jóízű póréhagyma, amely egyaránt kitűnő a hétvégi omlettbe, vagy bármelyik salátába, de ízletes hagymakrémlevest is készíthetünk belőle.

Az emberiség póréhagyma iránti rajongása nem új keletű, már az ókorban is kedvelt alapanyaga volt az asszíroknak, az egyiptomiaknak és a zsidóknak is, akik az Egyiptomból való meneküléskor kevés dolog hátrahagyását sajnálták, de speciel a póréhagymáért fájt a szívük.

Nem is csoda, hiszen a póréhagyma zseniális alapanyag. Jó ízű, nem csípős, könnyen dinsztelődik, hamar egészen krémes állagot képes felvenni, nyersen is finom. A vörös- vagy lila hagymát igénylő fogások, ételek esetében célszerű a póréhagymát is kipróbálni, körözöttben vagy más krémben, salátában, ragukban, levesekben, rakottasokban is megállja a helyét.

A zöldséges tésztához sokkal jobban passzol a póré, mint a vöröshagyma
A zöldséges tésztához sokkal jobban passzol a póré, mint a vöröshagyma

Krémleves póréból

Édeskés ízének és krémes állagának köszönhetően a dinsztelt póréhagyma kitűnő alapja a különféle hagymaleveseknek. Lehet önmagában felhasználni, de az is izgalmas eredményre vezethet, ha minél többféle hagymából állítjuk össze a levesünket. A sajtkrémlevesekhez, zöldségkrémlevesekhez is nyugodtan adható, nem csak mint a leves egyik alkotóeleme, hanem feltétként, betétként is kínálhatjuk a finoman dinsztelt póréhagyma-karikákat.

Bármilyen krémleveshez tökéletes betét a póré
Bármilyen krémleveshez tökéletes betét a póré
Póréhagyma töltelékbe, rakottasokba álmodva

A póréhagyma jó választás lehet, ha hagymás, de nem ütősen hagymás töltelékeket szeretnénk készíteni, a fogásban a sütéskor keletkező gőz és hő pont elegendő, hogy kellemesen megpuhuljon a hagyma. Nagyon jó partnere a tojásnak, így bármilyen tojásos töltelékhez, tojásos ételhez érdemes adni. Omlett, frittata, tortilla, tojásos töltelékkel készített pite, galette vagy quiche mind-mind olyan fogás, amelyhez jó választás lehet a póréhagyma.

A sós piték kiváló feltéte lehet, akár virslivel
A sós piték kiváló feltéte lehet, akár virslivel
Raguk póréhagymával

Lágy ízének köszönhetően nem csak a krémlevesekben van otthon a póréhagyma, hanem a különféle raguk alapjául is szolgálhat. Kifejezetten jó választás lehet zöldséges raguk esetében vagy szárnyasból, halból készült fogásoknál.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.