Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pórés finomságok

default user icon
SB
Édeskés ízű, a hagymánál, fokhagymánál kevésbé csípős hagymaféle, melynek egyes fajtái teljesen télállóak. A franciáknál alapzöldség, de nálunk is egyre népszerűbb.
Rövid póréhagyma történelem

Valószínűleg a gyöngyhagymából nemesítették évezredekkel ezelőtt. Hazánkban a 16. századtól van jelen, spanyolhagymának és párhagymának is hívták. Fogyasztották már az asszírok, kínaiak, egyiptomiak is. Kheopsz fáraó póréhagymacsokrot ajándékozott a legbátrabb harcosoknak, Néró császárt pedig egyenesen póréfalónak nevezték, annyira szerette a póréhagymát. Walesnek azóta jelképe, mióta egy, a szászok elleni döntő csatában a harcosok egy-egy pórészálat tűztek a kalapjuk mellé, hogy így könnyen megismerjék egymást a csata hevében.  Így tesznek manapság is, március 1-én Szent Dávid napján a wales-iek: póréhagymát (és nárciszt) tűznek a ruhájukra.

Gyógypóré

Nyugtatja a köhögést, gyógyítja a hangszalagokat. Nedvét a gyógyszeripar köptetőkhöz, hörgőgyulladás gyógyszereként hasznosítja. Folsavtartalma miatt nagyon ajánlják várandós kismamáknak. Csökkenti a vércukorszintet, tisztítja a vesét. Vérhígító hatása is van, csökkenti a vérzsír szintjét. Tejben főzve vese- és hólyaggyulladás megszüntetésére használható. Már Hippokrátész szerint is kiváló vízhajtó, emésztéskönnyítő növény. A rákellenes diétákban is használják, sőt féreghajtóként is bizonyított.

Póré-praktikák

Rengeteg benne a vitamin és ásványi anyag, rost, emellé viszont alacsony energiatartalom társul. A legvastagabb póré is ugyanolyan zsenge, mint a vékony, ha a felső levelek jó sötétzöldek. A kínai szakácsok szerint párolt ételekhez használva finomabb ízt kapunk, ha a levélerekkel párhuzamosan vágjuk fel.

Mit főzzünk póréval?

Karikákra vágva mossuk meg jó alaposan szűrőben.

Nyersen fogyaszthatjuk salátákban, de salátadresszingben is megállja a helyét, főleg ha olajban vagy ecetben pácoljuk.

Megfőzhetjük vízben vagy zöldségalaplében egyforma mennyiségű burgonyával, majd turmixolhatjuk tejszínnel, hogy finom pórékrémleves legyen az ebéd. Más zöldségekkel együtt is finom. A franciák hideg hagymás burgonyalevese a híres Vichissoise (ejtsd: visiszoáz) is póréhagymából készül.

Kellemes a csőben sült póréhagyma, ehhez csak egy gyors besamelt kell összedobnunk.

Különleges előételekhez és vendégvárókhoz is felhasználhatjuk a póréhagymát. Kipróbálhatjuk a pórét kecskesajttal bolondítva is.
Isteni húsételeket is készíthetünk póréval, de a halaknak is nagyon jól áll. Töltelékként kipróbáltátok már?


Póréhagymás zellerkrémleves reszelt sajttal

Hozzávalók:
1 szál póréhagyma
1 nagyobb zellergumó
5 dkg vaj
5 dl főzőtejszín
2 l hús alaplé (lehet leveskockából is)
25-30 dkg reszelt sajt (lehet benne füstölt is)

őrölt fehérbors

Elkészítés: A póréhagymát felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk. Egy fazékban felhevítjük a vajat, rádobjuk a felkarikázott póréhagymát, kicsit lepirítjuk és hozzáadjuk a zeller kockákat is. Felöntjük a húslével, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük, majd összeturmixoljuk. Visszatesszük a tűzhelyre, lassan beleadagoljuk a tejszínt, folyamatosan kevergetve összefőzzük, de már nem forraljuk. Pirított zsemlekockát és reszelt sajtot kínáljunk mellé.

Póréval töltött karaj baconbe tekerve

Hozzávalók:
12 szelet kicsontozott karaj
3 szál póréhagyma
50 dkg szeletelt bacon
őrölt feketebors
sok mustár

10 dkg zsír
fogpiszkáló

Elkészítés: A karajt nagyon vékonyra kiklopfoljuk, sózzuk. A szeleteket egyenként fűszerezzük és töltjük, vagyis mustárral megkenjük, borssal megszórjuk, és akkora hagymát vágunk, amekkora a hússzelet, majd felgöngyöljük, baconnel áttekerjük, és fogpiszkálóval megtűzzük, hogy ne göngyölödjön ki. Szorosan tepsibe rakjuk. 2 dl vizet aláöntünk, és 10 dkg zsírt teszünk rá. Fóliával lefedjük, és kis lángon puhára párolju a sütőben. Ha megpuhult, levesszük a fóliát, és pirosra sütjük.

Póréhagymás vöröskáposzta-saláta

Hozzávalók:
50 dkg vöröskáposzta
2 db savanykás alma
1 szál póréhagyma
3-4 evőkanál borecet (vagy egyéb gyenge ecet)
3 evőkanál olaj
1 teáskanál mustár
1 teáskanál só
1 mokkáskanál törött fekete bors
késhegynyi tört köménymag
1 mokkáskanál porcukor.

Elkészítés: A megtisztított káposztát durva reszelőn lereszeljük és megsózzuk. Jól átkeverjük, és fél óráig állni hagyjuk. Közben az ecetet, olajat, mustárt, sót, törött borsot és köménymagot simára keverjük, majd kevés porcukorral fűszerezzük.

A mártásba forgatjuk a megtisztított és felkarikázott póréhagymát, valamint a megmosott, kicsumázott és héjastul lereszelt almát. Végül hozzáadjuk a káposztát is. (Ne csavarjuk ki a levét, mert értékes vitaminok vannak benne.) Az egészet jól átkeverjük, és lefedve betesszük a hűtőszekrénybe.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss