Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Nincs húsvét tojás nélkül – a színesre festett keményre főtt tojások éppúgy hozzátartoznak az ünnepnapokhoz, mint a kalács, a torma, a sonka.

Ilyenkor persze az ember hajlamos bőségesen felhalmozni az ünnepi lakomázáshoz szükséges alapanyagokat, így aztán előfordul, hogy hirtelen ötlettől vezérelve olyan átalakuláson mennek keresztül, amelynek eredményeképp őrzik is a hagyományokat, meg szakítanak is velük.

A húsvéti hosszú hétvégén (legalább egy napon) jó dolog sokáig lustálkodni az ágyban, ilyenkor a kései reggeli szinte egybeesik az ebédidővel. Az angol brunch kifejezés pontosan erre utal – afféle reggeli-edéd a breakfastból és a lunchból összeolvadva: bőségesebb a szokásos reggelinél, önmagában is felér egy könnyű ebéddel.

A sokféle tojásétel közül nagy kedvenc a posírozott tojás
A sokféle tojásétel közül nagy kedvenc a posírozott tojás

Mivel a húsvét úgynevezett mozgó ünnep, nincs rögzített helye a naptárban, a tavaszi nap-éj egyenlőségtől függően évről évre más tavaszi vasárnapra esik. Az időjárás persze kiszámíthatatlan – ebben az évben mintha csak most kezdenénk fellélegezni a télből. Akár napsütéses, akár borús, húsvétra mindig kerül az asztalra friss, üde, igazi tavaszi fogás (a bőséges lakomák mellett). Az első zöldleveles növények, ha máshonnan nem, hát a fóliasátrakból, üvegházakból már odakívánkoznak az asztalokra. Természetesen elmaradhatatlan ilyenkor reggelire a tojás – nem is kell feltétlenül a keményre főtt, festett vagy festetlen húsvéti tojáshoz ragaszkodni.

Dacolva a meteorológiai csalafintaságokkal csak azért is üde, tavaszi húsvétoló hangulatot igyekeztem a tányérra varázsolni egy gazdag és ínycsiklandó kései reggeli formájában, természetesen tojásétellel.

Igazi tavaszi hangulatot varázsol a húsvéti tányérokra a gazdagon körített posírozott tojás
Igazi tavaszi hangulatot varázsol a húsvéti tányérokra a gazdagon körített posírozott tojás

Jóllehet nehéz volna a pontos kapcsolat gyökereit fellelni a tojás és a húsvét között, de tény hogy a zsidó-keresztény hagyományban elengedhetetlen része a húsvéti étkezéseknek – szimbolikája pedig az évszázadok során sokféle jelentéssel gazdagodott.

Belátom, hogy a posírozott vagy más néven buggyantott tojás nem kifejezetten hagyományos tojásétel, de a hófehér, kissé megszilárdult tojásfehérjéből előtűnő napsárga tojássárgájának annyira tavaszköszöntő hangulata van, hogy úgy éreztem, egy könnyű, friss levelesekből kialakított salátaágyon, némi fűszeres avokádóval és pirított rozskenyérkockákkal megtestesíti mindazt, amire az ember csak vágyhat egy kiadós húsvéti reggelitől, ráadásul már a látványa is az asztalhoz csalogat mindenkit.

A posírozás nem más, mint egyfajta hőkezelési eljárás, amelynek során jobbára tojást és halat gyöngyözve forró savanykás folyadékban rövid ideig főzzük – a tojás esetében bő vízben. A jól sikerült posírozott tojás kicsit olyan, mintha a lágy- és tükörtojás erényei egyesülnének kissé pikáns ízkombinációban.

A siker titka egy apró trükkben rejlik: örvénylő, forrásban lévő ecetes-sós vízbe kell ütni a friss tojást. Ha önállóan kerül a tányérra, személyenként érdemes legalább 2-3 tojással számolni. Egy közepes méretű lábosban vizet forralunk, 1 literhez nyugodtan adhatunk 2 teáskanál sót és ugyanennyi ecetet. Amikor forrni kezd, fakanállal, határozottan megkeverjük. Az így keletkező örvény közepére ütjük a nyers tojást. A vízörvénynek köszönhetően a fehérje szépen bevonja a sárgáját, nem szakad szálaira. 2-3 perc elteltével aztán szűrőkanállal ki is emelhető a tökéletes posírozott tojás, amelynek a sárgája krémesen lágy, a fehérje pedig kissé megszilárdult.

Tálalható önmagában, de akár főzelékekhez feltétként is, sőt önálló fogások, mint pl. az USA-ból elterjedt Benedek-tojás (Eggs Benedict) vagy firenzei tojás alapja is lehet. Az előbbi egy sonkával vagy szalonnával zsemle-, illetve angol muffinszeleteken kínált, hollandi mártással készült bőséges reggeli, az utóbbiban a párolt spenótnak jut fontos szerep, és sonkát nem tartalmaz.

Avokádó mustárral és citromlével – remekül illik a posírozott tojáshoz
Avokádó mustárral és citromlével – remekül illik a posírozott tojáshoz

Persze a posírozott vagy buggyantott tojás mindenféle ízletes finomsággal is tálaláható – valósi ínyencség például articsókával. Itt, a konyhában azonban, ezen a húsvéton friss salátaágyon kerül az asztalra igencsak gazdagon.

Posírozott tojás salátaágyon fűszeres avokádó- és kenyérkockákkal

Krémes, ropogós és nagyon friss – ráadásul elképesztően finom
Krémes, ropogós és nagyon friss – ráadásul elképesztően finom

Hozzávalók személyenként:
1 db nagyméretű vagy 2 db kisebb, nagyon friss tojás
2 marék vegyes zöldleveles saláta
½ avokádó
1 mokkáskanál dijoni mustár
1 mokkáskanál citromlé
2 szelet szikkadt rozskenyér
1 teáskanál olívaolaj
ízlés szerint: só, rozmaring, frissen őrölt bors
A tojás elkészítéséhez:
víz
ecet

Elkészítés: A kenyeret 1 cm-esre kockázom, sütőpapírral borított kis tepsire szórom, sózom, borsozom, rozmaringgal fűszerezem, és meglocsolom 1 teáskanál olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőben 3-4 perc alatt ropogósra pirítom, tálra szedem. Az avokádót a kenyérrel nagyjából azonos méretűre kockázom, meglocsolom citromlével, hozzáadom a dijoni mustárt, enyhén sózom, alaposan összekeverem.
A tojást ½ l forrásban lévő, sós, ecetes vízben a fent leírtak szerint posírozom, szűrőkanállal tálra szedem.
Mélyebb tányéron vagy csinos tálon elrendezem a salátaleveleket, ráhalmozom az avokádót, a közepére csúsztatom a posírozott tojást, meghintem pirított kenyérkockákkal, azonnal tálalom.
Az elkészítése előkészületekkel együtt kb. 20 percet vesz igénybe.

Gazdag reggeli-ebéd húsvéti hangulatban
Gazdag reggeli-ebéd húsvéti hangulatban

A tálon pedig valósággal életre kel a tavasz. Igazi húsvétoló, bőséges, kései reggeli, sokféle ropogós és krémes frissességgel.

Szép és pihentető húsvétot kívánok mindenkinek!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.