Tortillalapot ma már szinte minden nagyobb bevásárló helyen lehet kapni, ebből percek alatt elkészíthető a quesadilla (ejtsd:kázádíjá), ízlés szerint töltve húsos vagy zöldséges töltelékkel, sajttal gazdagon meghintve. Készülhet félbehajtva, de két lap közé is kerülhet a töltelék. Annyira változatosan készíthető, hogy megunhatatlan, rendesen megmozgatja a fantáziát.
Tapasztalatom szerint viszont a frissen készült lapokból lesz a végén a legropogósabb quesadilla. Nem kell megijedni tőle, nem ördöngösség a készítése. A következő receptből ez ki is derül.
Zöldséges és csirkés quesadilla
Hozzávalók:
A tortillalapokhoz:
30 dkg liszt
2 evőkanál olaj
1 teáskanál só
2 dl víz
A töltelékhez:
1 padlizsán
1 cukkini
25 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
20 dkg csirkemell
1 ág rozmaring
2 gerezd fokhagyma
só
olaj
30 dkg emmentáli vagy cheddar sajt
Jalapeno paprika
Elkészítés: A tortillatészta hozzávalóit jól kidolgozzuk, 4 részre osztjuk, nyújtófával vékonyra nyújtjuk, közben folyamatosan lisztezve. Nagyméretű serpenyőben zsiradék nélkül megsütjük mindkét oldalát.
A töltelékhez a padlizsánt és a cukkinit fél centis szeletekre vágjuk, megsózzuk, 20 percet állni hagyjuk, majd lemossuk, kinyomjuk, szárazra töröljük. Serpenyőben szárazon megsütjük mindkét oldalukon. Kivesszük, felkockázzuk, megfelezzük.
A serpenyőben megsütjük a csirkemellet egy kis olajon, 1 szál rozmaring és 2 gerezd fokhagyma társaságában. A csirkemellet sózzuk, és bekenjük a 1-1 evőkanál paradicsomlével (a konzervből). Felszeleteljük, visszadobjuk a serpenyőbe a sült zöldségek és a paradicsom egyik felével, ízesítjük.
A maradék zöldségeket és paradicsomot is összeforrósítjuk, fűszerezzük.
Egy tortillalapra ráhalmozzuk a csirkés tölteléket, elosztjuk egyenletesen, jalapeno paprikát teszünk rá ízlés szerint, megszórjuk reszelt sajttal, majd befedjük egy másik tortillalappal. A maradék két lapot a zöldségekkel töltjük ugyanígy. 140 fokos sütőben 15 perc alatt összesütjük. Nagy, éles pengéjű késsel cikkekre vágjuk, és mártással, tejföllel tálaljuk.
Azok a vendéglátóhelyek, amelyek erre az ételre szakosodtak, gépesített tésztanyújtóval készítik frissen a tortillalapot. A gép pár másodperc alatt egyenletesen vékonyra nyújtja a tésztát, aminek az egyik felét rostlapon elkezdik sütni. Amíg sül, megpakolják igény szerint minden földi jóval, összehajtják, a szélét összenyomják, ropogósra sütik, és már tálalják is.
Adhatunk mellé csípős szószt vagy avokádómártást (guacamole) is. A felhasznált töltelékek közé tartozik a nyers hagyma, a piros chili, a fűszeres zöld paradicsompüré.
A QUESO spanyol szó, mely sajtot jelent. Sok spanyol és közép-amerikai sajtot neveznek quesónak, általában valamilyen jelzővel ellátva. A mexikói queso anejo, kecske- vagy tehéntejből készül, száraz és töredező, és kukoricalepénnyel szolgálják fel. A mexikói vagy spanyol queso de bola tehéntejből készül, és hasonlít az edamira. A tipikusan chilei qeso de cabra kecsketejből készül, kerek, fehér és nem érlelt, a spanyol queso de cabarales pedig kéksajt féleség, amely kecske- vagy juhtejből készül.
A TORTILLA lehet Latin-Amerika alapvető táplálékából, kukoricából készült lepény is. Nevét a 16. századi spanyol hódítóknak köszönheti. Mivel a kukoricalisztet nem lehet kenyérré dagasztani, időtlen idők óta lepényt sütnek belőle. Hagyományosan agyaglapon pirítják.