Tortillalapot ma már szinte minden nagyobb bevásárló helyen lehet kapni, ebből percek alatt elkészíthető a quesadilla (ejtsd:kázádíjá), ízlés szerint töltve húsos vagy zöldséges töltelékkel, sajttal gazdagon meghintve. Készülhet félbehajtva, de két lap közé is kerülhet a töltelék. Annyira változatosan készíthető, hogy megunhatatlan, rendesen megmozgatja a fantáziát.
Tapasztalatom szerint viszont a frissen készült lapokból lesz a végén a legropogósabb quesadilla. Nem kell megijedni tőle, nem ördöngösség a készítése. A következő receptből ez ki is derül.
Zöldséges és csirkés quesadilla
Hozzávalók:
A tortillalapokhoz:
30 dkg liszt
2 evőkanál olaj
1 teáskanál só
2 dl víz
A töltelékhez:
1 padlizsán
1 cukkini
25 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
20 dkg csirkemell
1 ág rozmaring
2 gerezd fokhagyma
só
olaj
30 dkg emmentáli vagy cheddar sajt
Jalapeno paprika
Elkészítés: A tortillatészta hozzávalóit jól kidolgozzuk, 4 részre osztjuk, nyújtófával vékonyra nyújtjuk, közben folyamatosan lisztezve. Nagyméretű serpenyőben zsiradék nélkül megsütjük mindkét oldalát.
A töltelékhez a padlizsánt és a cukkinit fél centis szeletekre vágjuk, megsózzuk, 20 percet állni hagyjuk, majd lemossuk, kinyomjuk, szárazra töröljük. Serpenyőben szárazon megsütjük mindkét oldalukon. Kivesszük, felkockázzuk, megfelezzük.
A serpenyőben megsütjük a csirkemellet egy kis olajon, 1 szál rozmaring és 2 gerezd fokhagyma társaságában. A csirkemellet sózzuk, és bekenjük a 1-1 evőkanál paradicsomlével (a konzervből). Felszeleteljük, visszadobjuk a serpenyőbe a sült zöldségek és a paradicsom egyik felével, ízesítjük.
A maradék zöldségeket és paradicsomot is összeforrósítjuk, fűszerezzük.
Egy tortilla lapra ráhalmozzuk a csirkés tölteléket, elosztjuk egyenletesen, jalapeno paprikát teszünk rá ízlés szerint, megszórjuk reszelt sajttal, majd befedjük egy másik tortillalappal. A maradék két lapot a zöldségekkel töltjük ugyanígy. 140 fokos sütőben 15 perc alatt összesütjük. Nagy, éles pengéjű késsel cikkekre vágjuk, és mártással, tejföllel tálaljuk.
Azok a vendéglátóhelyek, amelyek erre az ételre szakosodtak, gépesített tésztanyújtóval készítik frissen a tortillalapot. A gép pár másodperc alatt egyenletesen vékonyra nyújtja a tésztát, aminek az egyik felét rostlapon elkezdik sütni. Amíg sül, megpakolják igény szerint minden földi jóval, összehajtják, a szélét összenyomják, ropogósra sütik, és már tálalják is.
Adhatunk mellé csípős szószt vagy avokádómártást (guacamole) is. A felhasznált töltelékek közé tartozik a nyers hagyma, a piros chili, a fűszeres zöld paradicsompüré.
A QUESO spanyol szó, mely sajtot jelent. Sok spanyol és közép-amerikai sajtot neveznek quesónak, általában valamilyen jelzővel ellátva. A mexikói queso anejo, kecske- vagy tehéntejből készül, száraz és töredező, és kukoricalepénnyel szolgálják fel. A mexikói vagy spanyol queso de bola tehéntejből készül, és hasonlít az edamira. A tipikusan chilei qeso de cabra kecsketejből készül, kerek, fehér és nem érlelt, a spanyol queso de cabarales pedig kéksajt féleség, amely kecske- vagy juhtejből készül.
A TORTILLA lehet Latin-Amerika alapvető táplálékából, kukoricából készült lepény is. Nevét a 16. századi spanyol hódítóknak köszönheti. Mivel a kukoricalisztet nem lehet kenyérré dagasztani, időtlen idők óta lepényt sütnek belőle. Hagyományosan agyaglapon pirítják.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.