Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Talán az egyik legnépszerűbb mexikói étel, egyre nagyobb sikere van nálunk is. Tulajdonképpen sajttal és mindenféle földi jóval megpakolt tortillalapokról van szó, amelyet sütőben ropogósra és olvadósra sütünk.

Tortillalapot ma már szinte minden nagyobb bevásárló helyen lehet kapni, ebből percek alatt elkészíthető a quesadilla (ejtsd:kázádíjá), ízlés szerint töltve húsos vagy zöldséges töltelékkel, sajttal gazdagon meghintve. Készülhet félbehajtva, de két lap közé is kerülhet a töltelék. Annyira változatosan készíthető, hogy megunhatatlan, rendesen megmozgatja a fantáziát.

 

Bármivel megtölthetjük a tortillalapokat
Bármivel megtölthetjük a tortillalapokat

 

Tapasztalatom szerint viszont a frissen készült lapokból lesz a végén a legropogósabb quesadilla. Nem kell megijedni tőle, nem ördöngösség a készítése. A következő receptből ez ki is derül.

Zöldséges és csirkés quesadilla

 

Ropogós kívül, az olvadt sajttól pedig lágy belül
Ropogós kívül, az olvadt sajttól pedig lágy belül

Hozzávalók:
A tortillalapokhoz:
30 dkg liszt
2 evőkanál olaj
1 teáskanál só
2 dl víz
A töltelékhez:
1 padlizsán
1 cukkini
25 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
20 dkg csirkemell
1 ág rozmaring
2 gerezd fokhagyma

olaj
30 dkg emmentáli vagy cheddar sajt
Jalapeno paprika

Elkészítés: A tortillatészta hozzávalóit jól kidolgozzuk, 4 részre osztjuk, nyújtófával vékonyra nyújtjuk, közben folyamatosan lisztezve. Nagyméretű serpenyőben zsiradék nélkül megsütjük mindkét oldalát.

 

A tészta alapanyagait összedolgozzuk...
A tészta alapanyagait összedolgozzuk...

 

 

Négy része osztjuk, kicsit ellapogatjuk...
Négy része osztjuk, kicsit ellapogatjuk...

 

 

Vékonyra nyújtjuk...
Vékonyra nyújtjuk...

 

 

Igazán vékonyra kell nyújtani, hogy ropogósra, hólyagosra süljön!
Igazán vékonyra kell nyújtani, hogy ropogósra, hólyagosra süljön!

 

A töltelékhez a padlizsánt és a cukkinit fél centis szeletekre vágjuk, megsózzuk, 20 percet állni hagyjuk, majd lemossuk, kinyomjuk, szárazra töröljük. Serpenyőben szárazon megsütjük mindkét oldalukon. Kivesszük, felkockázzuk, megfelezzük.

A serpenyőben megsütjük a csirkemellet egy kis olajon, 1 szál rozmaring és 2 gerezd fokhagyma társaságában. A csirkemellet sózzuk, és bekenjük a 1-1 evőkanál paradicsomlével (a konzervből). Felszeleteljük, visszadobjuk a serpenyőbe a sült zöldségek és a paradicsom egyik felével, ízesítjük.

A maradék zöldségeket és paradicsomot is összeforrósítjuk, fűszerezzük.

Egy tortilla lapra ráhalmozzuk a csirkés tölteléket, elosztjuk egyenletesen, jalapeno paprikát teszünk rá ízlés szerint, megszórjuk reszelt sajttal, majd befedjük egy másik tortillalappal. A maradék két lapot a zöldségekkel töltjük ugyanígy. 140 fokos sütőben 15 perc alatt összesütjük. Nagy, éles pengéjű késsel cikkekre vágjuk, és mártással, tejföllel tálaljuk.

 

Zöldséges quesadilla tejföllel
Zöldséges quesadilla tejföllel

 

 

Csirkés quesadilla csípős szósszal
Csirkés quesadilla csípős szósszal

 

Azok a vendéglátóhelyek, amelyek erre az ételre szakosodtak, gépesített tésztanyújtóval készítik frissen a tortillalapot. A gép pár másodperc alatt egyenletesen vékonyra nyújtja a tésztát, aminek az egyik felét rostlapon elkezdik sütni. Amíg sül, megpakolják igény szerint minden földi jóval, összehajtják, a szélét összenyomják, ropogósra sütik, és már tálalják is.

Adhatunk mellé csípős szószt vagy avokádómártást (guacamole) is. A felhasznált töltelékek közé tartozik a nyers hagyma, a piros chili, a fűszeres zöld paradicsompüré.

 

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

 

A QUESO spanyol szó, mely sajtot jelent. Sok spanyol és közép-amerikai sajtot neveznek quesónak, általában valamilyen jelzővel ellátva. A mexikói queso anejo, kecske- vagy tehéntejből készül, száraz és töredező, és kukoricalepénnyel szolgálják fel. A mexikói vagy spanyol queso de bola tehéntejből készül, és hasonlít az edamira. A tipikusan chilei qeso de cabra kecsketejből készül, kerek, fehér és nem érlelt, a spanyol queso de cabarales pedig kéksajt féleség, amely kecske- vagy juhtejből készül.

A TORTILLA lehet Latin-Amerika alapvető táplálékából, kukoricából készült lepény is. Nevét a 16. századi spanyol hódítóknak köszönheti. Mivel a kukoricalisztet nem lehet kenyérré dagasztani, időtlen idők óta lepényt sütnek belőle. Hagyományosan agyaglapon pirítják.
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.