Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A marokkói konyha - jellegzetes edényén, a tajine-on kívül - saját speciális fűszerkeverékkel is büszkélkedhet. A ras el hanoutban 20-30 féle fűszer íze egyesül, s válik egészen egyedi keverékké.

A ras el hanout fűszerkeverékkel leggyakrabban Marokkóban és Tunéziában találkozhat az ember, de egész Észak-Afrikában elterjedt és kedvelt ízesítő.

Ezekből keveredik majd a ras el hanout :)
Ezekből keveredik majd a ras el hanout :)

A fűszerkeverék nevének jelentése a bolt feje, vezetője, ami arra utal, hogy a fűszerkereskedésben található legjobb alapanyagokból összeállított, komplex élményről van szó, aminek összetétele, a benne lévő fűszerek mennyisége és aránya boltonként eltérő. A különféle keverési titkokat minden, valamire való kereskedő féltőn óvja. Ettől függetlenül azért nagyjából felvázolható, hogy mi is kerül egy ilyen fűszerkeverékbe – a hasonlóan az indiai curryhez.

Összetevői lehetnek: szerecsendió, gyömbér, rózsabimbó, ánizsmag, galangál gyökér, kömény, kardamom, chili, kurkuma, szegfűszeg, fahéj, paprika, levendula, szegfűbors, görögszéna, szerecsendió-virág, fekete kömény, kubebabors, ajowan kömény, belladonna, paradicsom, nőszirom gyökér. Az igazán autentikus változatokban még hasis is lehet, és 1990-ig a spanyol légyként ismert bogár is az összetevők egyike volt.

Ez utóbbi azért is izgalmas, mert a spanyol légy nem csak afrodiziákumként van számon tartva, hanem mint méreg is. Igaz, kis mennyiségben csak bódít, amit anno Augusztus császár hírhedten méregkeverő neje, Lívia is előszeretettel használt. A spanyol léggyel ízesített vacsora után az elbódult vendégekből titkokat próbált kiszedni, hogy ezekkel a későbbiekben zsarolni tudja őket.

A kurkumától szép sárgásra festi az ételt ez a fűszerkeverék
A kurkumától szép sárgásra festi az ételt ez a fűszerkeverék

Az erőteljes ízű keveréket sokféle ételhez használják. A fűszerkeveréket alkalmazhatjuk pároláshoz, főzéshez vagy sütéshez egyaránt. Az elkészítés során érdemes időt adni, hogy a fűszerek kibontakoztathassák a bennük rejlő aromákat, és a keverék minél teljesebb ízhatást érhessen el.

Tajine-ok - gazdára várva
Tajine-ok - gazdára várva

Marokkóban leggyakrabban a tajine-ban készülő ételeket ízesítik vele, de húsok pácolásához, a köretként fogyasztott kuszkusz, rizs ízesítéséhez is használják. A pácoláson kívül a grillhúsokat be is dörzsölhetjük ezzel a keverékkel, mielőtt megsütnénk őket. A frissensülteken kívül különféle húsos, zöldséges ragukat is ízesíthetjük vele, A fűszerkeverékkel gazdagíthatunk bármilyen mártást, ami húsokhoz, salátákhoz kínálhatunk, de a különféle tejtermékek (joghurtokhoz, sajtokhoz, túróhoz) is jól ízesíthetők vele. Egy kevés ras el hanouttal megbolondíthatjuk a padlizsánkrémet, sőt a zöldséges krémleveseket is.

A kuszkusz lehet édes is, de aszalt gyümölcsökkel és ras el hanout fűszerkeverékkel sós ételek köreteként is készítik
A kuszkusz lehet édes is, de aszalt gyümölcsökkel és ras el hanout fűszerkeverékkel sós ételek köreteként is készítik

Soha ne vásároljunk belőle túl nagy mennyiséget, s ami otthon van, azt légmentesen lezárva, sötét helyen tároljuk. A fűszer minőségromlás nélkül nagyjából hat hónapig áll el.

Ras El Hanout - házilag

Hozzávalók:
1 evőkanál koriandermag
1 evőkanál köménymag
1/2 rúd fahéj
7 szem szegfűbors
1/2 teáskanál édeskömény
30 szem feketebors
2 szem szegfűszeg
1/2 teáskanál kardamommag
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál cayenne bors
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1 csipetnyi tengeri só

Elkészítés: Egy száraz serpenyőben közepes lángon – nagyon figyelve arra, hogy meg ne égjen - megpirítom az alábbi fűszereket: szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, köménymag, fahéj, koriandermag, bors, kardamommag. Folyamatosan mozgatva pirítom, amíg az illatuk el nem kezd áradni. Ekkor lehúzom, és miután kihűltek, mozsárban megtöröm őket. A többi fűszerrel elkeverem, és légmentesen záródó edénybe teszem.

A vöröslencséből készülő krémleves jellegzetes fűszere a ras-el-hanout
A vöröslencséből készülő krémleves jellegzetes fűszere a ras-el-hanout

Gyümölcsös-húsos tagine

Hozzávalók:
1 kg felsál
30 dkg aszalt szilva
4 nagyobb répa
2 nagy fej vöröshagyma
4 nagy gerezd fokhagyma
1 gránátalma
2x40 dkg darabolt paradicsom konzerv
2 dkg ras el hanout fűszerkeverék
40 dkg csicseriborsó (vagy konzerv, vagy egy éjszakát ázott száraz)

Elkészítés: A római tálat – vagy tajine-t - egy órára beáztatom. A húst nagyobb kockákra vágom, majd egy mély serpenyőben olajon minden oldalát megkapatom. Ha kész, beleborítom a római tálba. A visszamaradt olajban a szélesebb karikára vágott répát és a szintén felkarikázott hagymát nagyjából 10 percig pirítom/főzöm.
A végén hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, majd a fűszerkeveréket, a szilvát, a csicseriborsót és a paradicsomot. Kicsit átkeverem, majd hozzáadom a húshoz, azzal is átfogatom, a tálat lefedem, és 195 fokon nagyjából másfél-két órát hagyom párolódni.
Rizzsel és gránátalmával tálalom.

Tajine-ban párolódnak a fűszeres marokkói fogások
Tajine-ban párolódnak a fűszeres marokkói fogások

Az arab konyháról bővebben >>>

Arab konyha: tobzódás a fűszerek világában >>>

Arab receptek >>>

Az arab konyha nem fukarkodik a fűszerekkel!
Az arab konyha nem fukarkodik a fűszerekkel!


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.