Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Desszert

Rigó Jancsi: szerelemből sütemény

Piskótás, krémes, minden elemében nagyon csokis finomság, sokunk egyik kedvenc süteménye. A névadó Rigó János pákozdi roma hegedűs volt, akinek életét zenei sikerek és egy botrányos szerelem tette izgalmassá. Ismeritek a történetet?

Ki volt Rigó Jancsi?

Toulouse Lautrec is megörökítette őket
Toulouse Lautrec is megörökítette őket

Szerelemből sütemény

Rigó Jancsi a leánykéréskor állítólag ezt a finomságot rendelte - egyes források szerint ő maga készítette - hercegnő szerelmének. A cukrász nevezte el a süteményt Rigó Jancsinak. Miután Clara elvált herceg férjétől, a pár állítólag Magyarországra, majd Egyiptomba utazott, ahol Clara például írni és olvasni tanította Jancsit. Chimay hercegnéről egyébként még Jancsival való megismerkedése előtt két ételt is elneveztek, ezek Franciaországban azóta is ismertek (Oeufs a Chimay – gombás töltött tojás és Poularde Chimay - szósszal leöntött töltött csirke).

Rigó Jancsi a cukrászdából
Rigó Jancsi a cukrászdából

Állítólag több millió dollár nyakára hágtak kettesben. Később Párizsban Clara a családi kasszát a Folies Bergere (ejtsd: folí berzser) és a Moulin Rouge (ejtsd: mulen rúzs) színpadán áttetsző ruhákban szerepelve egészítette ki, és egész Európa tele volt a róla készült képeslapokkal. Szerelmük 10 évig tartott, ezután Clara egy olasz pincérrel, majd egy mozdonyvezetővel is élt. Rigó Jancsi szegényen és magányosan halt meg.

Magyar cukrászati remekek

A Rigó Jancsi a Gundel palacsintához, a Rákoczi túróshoz és a Dobos tortához hasonlóan nagy karriert futott be. Pákozdon már 2004 eleje óta rendeznek augusztus vége környékén Rigó Jancsi fesztivált, ahol cigányzene és cimbalommuzsika hangjaira fogyaszthatja a nagyérdemű ezt a csokis finomságot.

Készíthetünk apróbb Rigó Jancsikat, csokis fedél nélkül
Készíthetünk apróbb Rigó Jancsikat, csokis fedél nélkül

Mitől olyan finom?

Piskóta, tejszín és csokoládé alkotja, nem csoda, hogy sokunk kedvence. Egy réteg csokis piskóta tetején egy réteg csokis tejszínhab, melyet gyakran rummal ízesítenek. Sok esetben a csokis tejszínhabra még egy vékony réteg baracklekvár is kerül, majd újra a csokis piskóta, a tetejére pedig vajjal vagy tejszínnel olvasztott csoki.

De tortaként is megállja a helyét
De tortaként is megállja a helyét

Rigó Jancsi, ahogy a Gundelben készítik

Hozzávalók:
A piskótához:
3 tojás
6 dkg kristálycukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor

A krémhez:
4 dl tejszínhab
10 dkg étcsokoládé

A csokoládébevonathoz:
4 dkg étcsokoládé
fél evőkanál vaj

Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kristálycukorral habverővel habosra keverjük (kb. 10 perc), majd félretesszük. A tojásfehérjét habverővel kemény habbá verjük, majd a két habot összekeverjük és egy nagy kanállal óvatosan hozzákeverjük a kakaóporral elkevert lisztet. Egy sütőlemezt szilikonos sütőpapírral lefedünk, vagy a sima sütőpapírt liszttel leszórjuk. A piskótából 200 x 400 mm-es lapot formázunk kenőkéssel. Előmelegített 180 ºC-os sütőbe tesszük, és 8-10 percig sütjük. Közben elkészítjük a krémet.

A krémhez az étcsokoládét apró darabokra törjük és forrásban lévő víz fölé helyezzük, és főzőkanállal folyamatosan keverve felolvasztjuk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl meleg. A gőzről levesszük, és habverővel elkeverjük benne a tejszínhab 1/3 részét, majd óvatosan hozzákeverjük a többi tejszínhabot.

A kihűlt piskótalapról a sütőpapírt lehúzzuk, és két egyenlő részre vágjuk. Az egyik lapot tálcára tesszük és a csokoládékrémet vastagon, egyenletesen rákenjük. Vigyázzunk, mert a krém gyorsan köt. Hűtőbe helyezzük.

A másik piskótát csokoládéval áthúzzuk (bevonjuk), a következőképpen. Fém keverőtálba 4 dkg darabokra tört csokoládét teszünk, hozzáadunk fél evőkanál vajat és gőz fölött kevergetve felolvasztjuk. A felolvasztott csokoládét a piskótalapra öntjük és szárazon késsel egyenletesen elkenjük. Megvárjuk, míg a csokoládé megköt, 5x5 cm-es kockákra vágjuk, és így helyezzük a csokoládékrémmel bevont másik lapra. A hűtőben hagyjuk néhány órára vagy egy éjszakára, tálaláskor forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.

Rigó Jancsi recept >>>


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.