Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rizs: sósan, édesen

default user icon
MME
Sósan vagy édesen, pecsenyével, fűszeres mártással, töltelékben vagy akár édes tejben is remek. Nem tartalmaz zsiradékot, cukrot, sót, viszont annál több értékes ásványi anyagot és vitamint.

A hosszúkás szemű rizs kevesebb, míg a gömbölyű szemű több keményítőt tartalmaz. Előbbi a főzés során kevésbé, utóbbi jobban összetapad. A keményítőtartalmat a főzés előtti alapos mosással, illetve áztatással lehet csökkenteni.

Az elkészítési módok igen különbözőek: van, amikor bő vízben főzik és leszűrik, máskor elfőzik róla a levét, de az is előfordul, hogy gőzölik. Néha főzés előtt zsiradékon pirítják, máskor átmossák vagy áztatják. Mindez a rizs fajtájától, valamint a kívánt ételtől függ.

A főzéshez szükséges víz mennyisége fajtánként és minőségenként változó, általában a hosszú szemű rizs kevesebb, a gömbölyű több vizet igényel. Minden esetben célszerű nagy edényben készíteni, mert a rizs főzés közben eredeti térfogatának kétszeresére-háromszorosára is megduzzad.

Gömbölyű fehér rizs
Apró, ovális formájú, sok keményítőt tartalmazó fajta. Főzés során összetapad, ezért kitűnő a japán szusihoz, a spanyol paellához, a töltött káposztához és minden olyan ételhez, ahol meg kell tartania a formáját.

Gömbölyű barna rizs
Egészségesebb, mint a fehér rizs, több értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Többnyire rizottóhoz, desszerthez, levesbe, pástétomba, töltelékbe ajánlott. Legjobb vajon előre kicsit megpárolni, utána felönteni folyadékkal. Lassabban puhul, mint a fehér rizs.

Hosszú szemű barna rizs
Egészségesebb, mint a fehér rizs, több értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Salátába, süteménybe, piláfhoz, pástétomba, illetve hirtelensült, pörkölt köreteként ajánlott.

Hosszú szemű fehér rizs
A kínaiak ezt kedvelik, esős éghajlaton terem legjobban, ezért esőrizsnek is nevezik. A szemeket hántolják, majd fényezik. Ha a háziasszony egy-két kiskanál citromlét tesz a főzővízhez, még fehérebb rizst kap.

Arborio
Nevét arról a faluról kapta, amelynek közelében termesztették. Először vajon meg kell párolni, majd apránként forró vízzel felönteni. Az eredmény: krémes mártás.

Basmati
A Himalája lábától származó fajta kellemesen illatos, hosszú szemű. Aki piláfhoz, rizottóhoz használja, sáfránnyal ízesítse, aki indiai jellegű ételt készít, egy babérlevelet tegyen a főzővizébe.

Vadrizs
Valójában nem rizs, hanem az észak-amerikai Nagy-tavak vidékéről származó vízinövény magja. Felhasználás előtt alaposan meg kell mosni. Barna rizzsel keverve nagyon dekoratív.

Jázminrizs
Hosszú szemű, illatos rizs, amit többnyire gőzölnek. A thai ételek elmaradhatatlan kiegészítője.

Fekete és fehér sikérrizs
Ezt a fajtát tévesen nevezik így, mert nem sikért, hanem sok keményítőt tartalmaz. Főzés előtt érdemes beáztatni. Ázsiai desszerthez és vendégváró falatkákhoz használják. A fehér változat fűszeres ételek mellé ajánlott. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss