A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Sósan vagy édesen, pecsenyével, fűszeres mártással, töltelékben vagy akár édes tejben is remek. Nem tartalmaz zsiradékot, cukrot, sót, viszont annál több értékes ásványi anyagot és vitamint.

A hosszúkás szemű rizs kevesebb, míg a gömbölyű szemű több keményítőt tartalmaz. Előbbi a főzés során kevésbé, utóbbi jobban összetapad. A keményítőtartalmat a főzés előtti alapos mosással, illetve áztatással lehet csökkenteni.

Rizsföld
Rizsföld

Az elkészítési módok igen különbözőek: van, amikor bő vízben főzik és leszűrik, máskor elfőzik róla a levét, de az is előfordul, hogy gőzölik. Néha főzés előtt zsiradékon pirítják, máskor átmossák vagy áztatják. Mindez a rizs fajtájától, valamint a kívánt ételtől függ.

A főzéshez szükséges víz mennyisége fajtánként és minőségenként változó, általában a hosszú szemű rizs kevesebb, a gömbölyű több vizet igényel. Minden esetben célszerű nagy edényben készíteni, mert a rizs főzés közben eredeti térfogatának kétszeresére-háromszorosára is megduzzad.

Gömbölyű fehér rizs
Apró, ovális formájú, sok keményítőt tartalmazó fajta. Főzés során összetapad, ezért kitűnő a japán szusihoz, a spanyol paellához, a töltött káposztához és minden olyan ételhez, ahol meg kell tartania a formáját.

Gömbölyű fehér rizs
Gömbölyű fehér rizs

Gömbölyű barna rizs
Egészségesebb, mint a fehér rizs, több értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Többnyire rizottóhoz, desszerthez, levesbe, pástétomba, töltelékbe ajánlott. Legjobb vajon előre kicsit megpárolni, utána felönteni folyadékkal. Lassabban puhul, mint a fehér rizs.

Hosszú szemű barna rizs
Egészségesebb, mint a fehér rizs, több értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Salátába, süteménybe, piláfhoz, pástétomba, illetve hirtelensült, pörkölt köreteként ajánlott.

Hosszú szemű fehér rizs
A kínaiak ezt kedvelik, esős éghajlaton terem legjobban, ezért esőrizsnek is nevezik. A szemeket hántolják, majd fényezik. Ha a háziasszony egy-két kiskanál citromlét tesz a főzővízhez, még fehérebb rizst kap.

Hosszúkás fehér rizs
Hosszúkás fehér rizs

Arborio
Nevét arról a faluról kapta, amelynek közelében termesztették. Először vajon meg kell párolni, majd apránként forró vízzel felönteni. Az eredmény: krémes mártás.

Basmati
A Himalája lábától származó fajta kellemesen illatos, hosszú szemű. Aki piláfhoz, rizottóhoz használja, sáfránnyal ízesítse, aki indiai jellegű ételt készít, egy babérlevelet tegyen a főzővizébe.

Vadrizs
Valójában nem rizs, hanem az észak-amerikai Nagy-tavak vidékéről származó vízinövény magja. Felhasználás előtt alaposan meg kell mosni. Barna rizzsel keverve nagyon dekoratív.

Vadrizs
Vadrizs

Jázminrizs
Hosszú szemű, illatos rizs, amit többnyire gőzölnek. A thai ételek elmaradhatatlan kiegészítője.

Fekete és fehér sikérrizs
Ezt a fajtát tévesen nevezik így, mert nem sikért, hanem sok keményítőt tartalmaz. Főzés előtt érdemes beáztatni. Ázsiai desszerthez és vendégváró falatkákhoz használják. A fehér változat fűszeres ételek mellé ajánlott.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.