A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A húsvéti ünnepek étkezési szokásai vallási hovatartozástól és égtájtól függően is igen sokfélék, nem is keveset változtak az évszázadok során. Ma már szinte elképzelhetetlen a húsvétvasárnap sonka, kalács, torma, főtt tojás nélkül, de sok egyéb finomság is az ünnepi asztalra kerül ilyenkor. A komoly ételeket pedig mindig jó színesíteni ropogós, üde tavaszi finomságokkal is.

Ez a naptári „mozgó ünnep”, mely csillagászatilag igen precízen meghatározható, gyerekkorom egyik első pontosan megtanult definíciója volt. Kb. 5 évesen már nagyon komolyan el tudtam mondani, hogy bizony minden évben a tavaszi nap-éj egyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap lesz húsvétvasárnap. Ekkoriban persze még keveset értettem a komplikált kifejezésekből, de nagyon szórakoztatónak találtam, hogy egy ünnepnap ilyen remekül meghatározható, évről évre mégis más-más tavaszi vasárnapra esik.

Nagyon vártam, hogy a szombat délután gondosan előkészített fűszálakból tépkedett fészekben megjelenjen másnapra az a halványzöld műanyag tál, melyet a rejtélyesen közlekedő, mindig fürgén elillanó húsvéti nyúl (akit sosem láttam) megtöltött mindenféle finomsággal, leginkább apró, színes fóliába csomagolt csokoládétojásokkal.

A csomagolás változik, de a nyuszi hozta csokitojás hozzátartozik a húsvéthoz
A csomagolás változik, de a nyuszi hozta csokitojás hozzátartozik a húsvéthoz

Meggyőződésem volt, hogy a nyuszi fészkében landoló tálat évről évre ugyanott szerezte be az ajándékhozó nyúl, az amúgy a spájzban lakó, megszólalásig ugyanolyan zöldségtárolóként funkcionáló alkalmatosság pedig egyáltalán nem azonos vele…

A tál természetesen már rég nincs meg, a nyuszifészek azonban mindig hozzátartozik a húsvéthoz.

Miért is ne lehetne a nyuszi fészkét úgy átfogalmazni, hogy az ünnepi asztalon is helye legyen, akár előétel formájában? Valahogy így születetett a következő, egyszerűen elkészíthető, mégis nagyon húsvéti saláta ötlete:

Nyuszifészek saláta – nem csak húsvétvasárnapra

Nyuszifészek saláta – nem csak húsvétkor finom
Nyuszifészek saláta – nem csak húsvétkor finom

Hozzávalók 4 személyre:
2 nagyobb friss sárgarépa (kb. 30-35 dkg)
2 közepes cukkini (kb. 40 dkg)
10 dkg kéksajt
1,5 dl natúr joghurt
1 teáskanál tejföl
Ízlés szerint: frissen őrölt bors, só, citromlé

Előétel és előzetes…
Előétel és előzetes…

Elkészítés: Ez az egyszerű alapanyagokból készült saláta attól lesz igazán finom és fészekre emlékeztető, ha mindkét zöldségféle nagyon friss, és szinte zsenge fűhöz hasonló vékony csíkokra sikerül felvagdosni. Ehhez érdemes vagy a megfelelő konyhagép vékony szeletelő betétjét használni, vagy olyan kézi szerszámot, mellyel hosszú, vékony julienne-re tudjuk szeletelni a répákat és a cukkiniket. Nem túl nagy mennyiségnél érdemes a kézi eszközzel dolgozni, mert így biztosan szép hosszú zöldségszalagjaink lesznek.

Az öntethez apróra reszelem a sajtot, kb. egy szűk maroknyit félreteszek, a többit a joghurttal és a tejföllel simára keverem, beleőrlöm a borsot. Ha szükséges, picit még sózom, hozzáadom a citromlét. Mivel a kellemesen fűszeres íz elérése a cél, a család ízlésétől függ, ki mennyi citrommal savanyítja, illetve borsozza; ehhez a mennyiséghez kb. ½ kis citrom levét és egy ½ kávéskanálnyi borsot használok.

A sárgarépákat alaposan megmosom, megtisztítom, a cukkiniket csak csíkokban hámozom meg. A zöldséghámozóhoz hasonló julienne-szeletelővel gyufaszálánál is vékonyabb hosszú csíkokra szeletelem mindkét zöldséget. Egy nagy üvegtálban előbb a cukkiniszálakból formálok „peremet”, majd a közepére halmozom a sárgarépaszalagokat. Ezzel kész is a fészek. Az öntetből kis tojásokra emlékeztető teáskanálnyi foltokat formálok a fészekre, a közepére szórom a félretett reszelt kéksajtot. Frissen tálalom!

A friss sárgarépa és cukkini az ízletes öntettel tavaszi színekben és ízekkel hívogat
A friss sárgarépa és cukkini az ízletes öntettel tavaszi színekben és ízekkel hívogat

A ropogós zöldségek a gazdag kéksajtos öntettel nemcsak látványra, hanem ízre is nagyon kellemes, ínycsiklandó együttest alkotnak. Az asztali dekorációként is elmaradhatatlan csokitojások pedig nem csupán húsvétvasárnap, de hétfőn is szerephez jutnak…

A húsvéti menü összeállítása is háztartásonként különböző, de számos esetben kerülnek főételként sültek az asztalra – bárányból, szárnyasokból, hovatovább nyúlból –, de a húsmentes főételek is igen sokfélék lehetnek: a töltött gombáktól a tojásos, sajtos ételeken át a különféle zöldség- vagy tésztakompozíciókig. Bármelyik remek kísérője lehet, sőt főétellé is előléphet az alábbi nagyon ízletes fogás:

Dóval, sajttal sült brokkoli

Izgalmas ízek, olvadó és roppanós egyszerre
Izgalmas ízek, olvadó és roppanós egyszerre

Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes brokkoli (kb. 50 dkg)
10 dkg durvára őrölt dió
1 teáskanál szárított, aprított zsályalevél
1 jókora csipet só
Kb. 10 dkg ementáli sajt (ízléstől függően bármely jól olvadó sajttal, pl. trappistával is helyettesíthető)
2 evőkanál olívaolaj
1 kis gerezd átpréselt fokhagyma

Elkészítés: A brokkolit alaposan megtisztítom, nagyobb rózsákra szedem, amiket aztán félbe vágok, mert a sima vágási felületre jobban tapad a diós-olajos keverék.
A brokkolikat kb. 5 percig forró sós vízben blansírozom, leszűröm, jeges vízben lehűtöm, így megőrzik szép zöld színüket.

Tányéron több falatnyi ínycsiklandó brokkoli…
Tányéron több falatnyi ínycsiklandó brokkoli…

Az öntethez a diót, fokhagymát, sót, zsályát, borsot nylonzacskóba szórom, hozzáadom az olívaolajat, jól összerázom, majd beleszórom a blansírozott brokkolikat. Alaposan összekeverem, hogy a diós keverék jól bevonja a zöldséget. Egy sütőtálba öntöm a diós brokkolikat, 180 fokra előmelegített sütőbe tolom. A sajtot finomra reszelem, 10 percnyi sütés után meghintem vele a brokkolikat. Még 10-15 percig sütöm, amíg a sajt szépen ráolvad, a brokkolirózsák pedig még roppanósak maradnak. Frissen tálalom.

Szép húsvétot kívánok mindenkinek!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.