Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Roston sült ponty fűszervajjal

90 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 4 szelet filézett ponty
  • őrölt bors
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • A sütéshez:
  • 2 evőkanál olaj
  • A fűszeres vajhoz:
  • ujjnyi póréhagyma
  • 10 dkg vaj
  • késhegynyi só
  • fehérbors
  • mustár
  • fél citrom leve

Elkészítés

Elkészítés: A halszeleteket sóval, borssal behintjük, és egy lapos edénybe fektetjük. A megtisztított vöröshagymát vékony karikákra, a petrezselymet finomra vágjuk, és mindkettő felét a hal tetejére tesszük. Az olajat a citromlével elkeverjük, és ezt is a halra öntjük. Többször átforgatva legalább 1 órán át pácoljuk.

Közben elkészítjük a fűszeres vajat. Az alaposan megmosott pórét és a maradék vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, a vajjal habosra keverjük, petrezselyemmel, sóval, fehérborssal, mustárral és citromlével ízesítjük. Kiterített alufólialapra kanalazzuk, és henger alakúra formázva összegöngyöljük. Tálalásig mélyhűtőbe rakjuk.

A halat a páclevéből kiemeljük, a nedvességet leitatjuk róla, és kevés olajjal megkenjük. Roston vagy grillsütőben, a visszamaradt páclével kenegetve, oldalanként kb. 4 perc alatt pirosra sütjük. Tálaláskor a forró halszeletekre 1-1 karika fűszeres vajat rakunk, ami ráolvad, és pompás ízt ad a pontynak.

Köretnek saláta vagy burgonyapüré illik hozzá. Gyorsan elkészithető.

Ezek is érdekelhetnek

Friss