Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A könnyű és gyorsan elkészíthető, ízletes fogások kifejezetten jótékonyak a szürke napokon. Ha pedig zöld leveles növények is helyet kapnak benne, olyan, mintha mindig derű költözne a tányérokra.

Rucolát (hivatalos latin nevén: Eruca sativát) ma már minden nagyobb közértben, piacon az év minden szakában könnyedén beszerezhet bárki, ilyenkor nálam valahogy mégis nagyobb figyelem irányul rá a konyhában. Bár a Mediterráneumból származó növényt a középkorban afrodiziákumnak tartották, ma elsősorban nem ezért szeretjük. Tele van vitaminokkal (C-vitaminban különösen gazdag), ásványi anyagokkal. A markáns zöld levelű salátaféle rendszerint a salátástálban landol, olykor egyszerű vinaigrette mártással, máskor paradicsom, aszalt paradicsom, olajbogyó vagy egyéb zöldségek társaságában.

 

Frissen a legízletesebb, de Dél-Olaszországban pl. tésztaételekhez is szívesen használják
Frissen a legízletesebb, de Dél-Olaszországban pl. tésztaételekhez is szívesen használják

 

Ezzel a vitaminokban gazdag növénnyel azonban remek dolog kísérletezni! Pizzán, lepényekben, palacsintába töltve, sőt pesztóként is nagyon finom, hűvös időben gyors meleg ételbe komponálni pedig valóságos főnyeremény.

Most olyan könnyű előételt készítettem belőle, amelyben a tojásfehérje is hasznosításra került. Gyakran előfordul, hogy a különféle receptekhez csupán a tojássárgájára van szükség – a fehérje pedig ott árválkodik a frizsiderben. Ha belátható időn belül nem kerül felhasználásra, érdemes kis nejlontasakban a fagyasztóba küldeni. Felengedve ugyanúgy használható, mint a friss! Ha viszont felfújt kerül sorra a menüben, a tojásfehérjék igencsak jó szolgálatot tesznek.

Az élénkzöld rucola, valamint a tojásfehérjék adták az alapötletet a személyes porciókban tálalt rucolafelfújthoz. A többi már csak fűszerezés és a ropogós, valamint krémes állag egyensúlyának megtalálása irányába tett kísérletek sorozata volt. A meghatározó ízt a fűszeres rucola képviseli, mindössze kevés sóval és borssal ízesítettem. A kissé rusztikus, mégis nagyon ínycsiklandó kiszerelés persze akár ünnepi előétellé is varázsolhatja. Az előkészítéssel együtt szűk ¾ óra alatt tálalható felfújt a különleges ízek barátainál biztos sikerre számíthat.

Rucolafelfújt

 

Ropogós, könnyű és különleges ízvilágú felfújt
Ropogós, könnyű és különleges ízvilágú felfújt

 

Hozzávalók 6 darab 1½ dl felfújtformához:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr - réteslappal is helyettesíthető)
10 dkg friss rucola
10 dkg natúr krémsajt
3 közepes méretű tojásfehérje
2 evőkanál zsírszegény tejföl
ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A leveles tésztát 6 db azonos méretű kockára vágtam. A felfújtformákat sütőpapírral kibéleltem. A tésztadarabokat belehelyeztem úgy, hogy a szélei kissé kilógtak.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem.
A rucolát alaposan megmostam, szűrőkanálba tettem, kissé összetépkedtem, ½ l forró vízzel leforráztam, kinyomkodtam.
A tojásfehérjét kevés sóval kemény habbá vertem.
A tejfölt és a krémsajtot alaposan kikevertem, enyhén sóztam, borsoztam, majd hozzáadtam a rucolát, végül beleforgattam a fehérjehabot.

 

A könnyű töltelék elkészült
A könnyű töltelék elkészült

 

A rucolás keveréket egyenlően elosztottam a formákban, 22-25 perc alatt világosra sütöttem.

Változat: Ez a recept mángolddal, spenóttal is nagyon ízletes, ha valaki idegenkedne a markáns rucolától.

 

A kis porciók indulnak a sütőbe
A kis porciók indulnak a sütőbe

 

Paradicsomsalátával tökéletes könnyű vacsora, de hétvégi előételként is bizonyított.

 

Nem érdemes várakozni – frissen a legjobb!
Nem érdemes várakozni – frissen a legjobb!

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.