Klasszikus kuglóf
Tárkonyos csirkeraguleves
Vadas marha
Farsangi szalagos fánk
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus grízgaluska leves
Madártejszelet
Hagymás rostélyos
Dödölle - az eredeti recept
Csupacsokis brownie
Babgulyás
Tojásos nokedli fejes salátával
Epres blondie
Dubarry-csirkemell
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
Kijevi csirkemell rizibizivel
A mediterrán térségben már a római kortól ismert. Latin neve Eruca sativa, mi, magyarok, írjuk mindenféleképpen: rukkolának, rukolának, ruccolának, rucolának is.

Rukkola

Mint általában a fűszernövényeket, a rukkolát is afrodiziákumként tartják számon, ezért volt tilos a termesztése a régi kolostorokban. A, C, K vitamin is van benne, de vasban és kalciumban is gazdag. Íze mustáros, borsos, kicsit talán a tormára, egyesek szerint a földimogyoróra emlékeztet.

 

Afrodiziákum
Afrodiziákum

 

Balkonon, kertben

Gyorsan nő, a magok elvetése után 3 héttel már tehetjük is a rukkolát a kedvenc pizzánkra. Vigyázzunk, a rukkola olyan, mint a menta, pillanatok alatt azt vehetjük észre, hogy a kertünk helyén rukkolamező lett. Szárazságkedvelő növény, érdemes otthoni termesztésével próbálkozni. Frissen a legfinomabb, a hűtőben csak néhány napot bír ki, csavarjuk nedves konyharuhába, hogy minél tovább friss maradhasson.

Mire használjuk?

Elsősorban salátákat dobhatunk fel vele, de isteni az éppen megsült pizza tetején is. Engedjük érvényesülni különleges ízét, kóstoljuk meg szimplán néhány csepp dióolajjal és citrommal. Tehetjük a már kész rizottóba, de túróféléket, sajtokat, szendvicseket is ízesíthetünk vele. Finom belőle a pesto, akár medvehagymával keverve is. Vigyázat! Meleg hatására egy pillanat alatt összeesik. Érdekesség, hogy nemcsak a levél, de a virágok is ehetőek, sőt a magokat is el lehet fogyasztani.
Csöpögtessünk rá balzsamecetet és olívaolajat, reszeljünk rá egy kis parmezánt és már kész is az ínyenc saláta.

 

A rukkolás pizzát is érdemes kipróbálni
A rukkolás pizzát is érdemes kipróbálni

 

Szlovéniában a sajtos burekba tesznek rukkola leveleket. Egyiptomban is találkozhatunk vele, a fava babbal készült ételeket egészíti ki. Ischia szigetén, a Nápolyi–öbölben egy rukkolából készült pálinkát is megkóstolhatunk, a neve rucolino, és édeskés-borsos íze van.

Rukkolás paradicsomsaláta sült füstölt sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
4 paradicsom
20 dkg rukkola 
1 evőkanál pesto
1 dl olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
40 dkg füstölt sajt (4 szelet)
Elkészítés: A paradicsomot megmossuk, felkarikázzuk. A salátát megmossuk, leszárítjuk, és tányérra tesszük.
A paradicsomot a salátára fektetjük, sózzuk, borsozzuk. A pestót elkeverjük az olaj felével, és a balzsamecettel együtt a salátára locsoljuk. A maradék olajat felforrósítjuk, és megsütjük benne a sajtok mindkét oldalát. Még forrón a salátára rátesszük, és azonnal tálaljuk.

Rukkola pesto
Hozzávalók: 
1 csokor rukkola
1 gerezd fokhagyma 
2 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A rukkolát összeturmixoljuk az olívaolajjal, fokhagymával, sóval és borssal. Pirítósra kenve nagyon finom, de sültekhez is jól passzol.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.