Elkészítés: Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk és lisztezünk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tésztához a kakaót és a lisztet összekeverjük. A banánokat a rummal pépesítjük. A tojásokat a cukorral habos masszává dolgozzuk (10 perc), majd a banánpépet kanalanként belekeverjük, utána a lisztet is. A tortaformába töltjük, és 40 percig sütjük. A tortaformában hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, leemeljük a tortáról a karikát, a tetejére borítunk egy tálat és megfordítjuk. Leemeljük a sütőforma alját, és letakarva 4-6 órát pihentetjük.
A krémhez a tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a vaníliás tejet, és gőz fölött besűrítjük. Levesszük a gőzről, és hozzákeverjük a rumot. A zselatint elkeverjük 0,5 dl vízben, majd 3-4 evőkanál krémet keverünk hozzá, hogy feloldódjon, és a többi krémhez keverjük. Hideg vízbe állítva kihűtjük. 2,5 dl tejszínt habbá verünk, és a krémhez keverjük.
A tortalapot kettévágjuk, az alsót megkenjük a felforrósított lekvár felével, kirakjuk 2 felkarikázott banánnal, egy tortagyűrűt helyezünk a lap köré, és rákenjük a krém felét. Majd ráhelyezzük a másik tortalapot, amit szintén megkenünk a maradék lekvárral, kirakjuk a 2 felkarikázott banánnal, és a maradék krémet rásimítjuk. Hűtőbe tesszük 2-3 órára.
A díszítéshez 2,5 dl habtejszínt habbá verünk. A tortáról eltávolítjuk a tortagyűrűt, 4-5 evőkanál habbal bevonjuk az oldalát. A többi habot csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és ezzel díszítjük a torta tetejét. Olvasztott csokival le is folyathatjuk, vagy reszelt csokival megszórhatjuk, esetleg gyümölccsel dekorálhatjuk.