Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Egy gyönyörű lila virág bibéje, melyből a vörös szálakat egyenként, kézzel szedegetik ki. Csoda, hogy ez a világ egyik legdrágább fűszernövénye? A sáfránybibe vörös, a vele ízesített étel pedig arannyá válik. Egy igazi csoda.

Gyönyörű lila növény, vörös bibével

A crocus sativus, másnéven kerti krókusz egy pici növény, melynek néhány centiméteres szárán nyílik gyönyörű lila virága, három vörösespiros bibével. A fűszerként termesztett sáfrányfajok mindössze két hétig, ősszel nyílnak.

A sáfrány ennek a gyönyörű virágnak a bibéje
A sáfrány ennek a gyönyörű virágnak a bibéje

Íze intenzíven édeskés, kesernyés, illata aromás, a bibék mélyvörösek, élénksárgára színezik az ételeket. A sáfrány szó eredete az arab zafran, mely sárgát jelent.

Egyetlen kiló sáfrány szálankénti leszüretelése mintegy 450 munkaóra, nem csoda, hogy egy kiló sáfrány több százezer forintot kóstál. A nálunk kapható sáfrány általában Iránból, Indiából, Marokkóból származik, de Európában is termelik, Görögországban és Spanyolországban, sőt egy kis svájci faluban is.

Egy-két szál elég
Egy-két szál elég

Gyógysáfrány

Görcsoldásra és érzéstelenítésre is használták, használják, de rák és depresszió kezelésére is alkalmas lehet. Kis mennyiségben nyugtatja a szívet. Vigyázat! Nagyobb dózis bódulatot okozhat, sőt 2 dekagramm sáfrány akár halálos is lehet.

Sáfránytörténet

Már az ókori Egyiptomban is ízesítettek vele leveseket, szószokat, afrodiziákumként ismerték, Zeusz ágya körül állítólag sáfrány virágzott a Hérával való menyegző után. Az ókori Rómában, ha valaki különösen vidáman és önfeledten viselkedett, azt mondták rá: sáfrányágyon aludt. Ez volt a fűszerek fűszere, festettek vele arcot, hajat, ruhákat és vallási rituáléknak is fontos része lehetett, parfüm is készült belőle. Nagy Sándor még a bort is sáfránnyal ízesítette, Kleopátra pedig sáfránnyal illatosított vízben fürdött. A középkorban a sáfrányhamisítók büntetése megégetés vagy élve eltemetés volt. Mátyás királyunk idejében a gyömbér és a bors mellett a legfontosabb fűszerként ismerték.

Vörös arany
Vörös arany

Hogyan válasszunk?

A porrá őrölt sáfrányt nem érdemes megvásárolni, válasszuk inkább az egész szálakat, melyek megőrizték vörös színüket. Ha a sáfrányszálak mélybarnák, vöröses árnyalat nélkül, hosszú szárítás és tárolás állhat mögöttük, inkább hagyjuk a boltban őket. Az igazi sáfrány mélybordó, könnyen összekeverhető a sáfrányos szeklicével, mely inkább vöröses és íze gyakorlatilag nincs.

Ha sárga ételre vágyunk, de nem fontos az íz, vagy nem adnánk vagyonokat a sáfrányért, helyettesíthetjük az említett sáfrányos szeklicével, kurkumával, curryporral.

Hogyan használjuk?

Egy vagy két szál sáfrányt az ujjunkkal morzsoljunk el, majd áztassuk langyos vízbe. Nagyon kevés kell belőle ahhoz, hogy a belőle készült étel rikító sárga színével és intenzív illatával csábítson.

Készíthetünk belőle gyönyörű sáfrányos rizst, halas leveseket, például bouillabaisse-t, alapja a paellának is. A cikkünk végén található sáfránypuding kitűnő pasifogó desszert, de adhatjuk Valentin napra is.

A sáfrány főzés hatására veszít ízéből és aromájából, adjuk a főzési folyamat végén az ételhez.

Különleges tea készíthető sáfrány és gyömbér segítségével.

Paella
Paella

Sáfrányos rákleves

Hozzávalók:
30 dkg tisztított koktélrák
2 vékony vagy 1 vastag póréhagyma
3 dkg vaj
3 dkg liszt
1 dl tejszín
1 dl fehérbor
2 csipet sáfrány

bors

Elkészítés: Tisztítsuk meg a pórét, karikázzuk fel, és sós vízben pároljuk meg. Szűrjük le, de őrizzük meg a főzővizet. A vajat olvasszuk meg, forgassuk meg rajta a rákot, öntsük fel 2 dl főzőlével és a borral. A tejszínben keverjük el a lisztet, öntsük a leveshez, majd adjuk hozzá a sáfrányt. Főzzük 10 percig, közben ízesítsük sóval, borssal. Végül adjuk hozzá a pórékarikákat és tálaljuk.

Sáfrányos sertésérmék

Hozzávalók:
8 szelet, egyenként kb. 7 dkg-os sertéskaraj (borjú is lehet)
2 csipet sáfrány
2 evőkanál liszt
4 evőkanál olaj

őrölt bors
1,5-1,5 dl fehérbor és víz
1 mokkáskanál ételízesítő por
1 citrom
1 kiskanál liszt
1,5 dl tejszín (lehet natúr joghurt is)
1 kiskanál konzerv zöldbors

Elkészítés: A karajszeleteket kissé kiverjük, majd a sáfrány feléve összekevert lisztbe hempergetjük, és teflonserpenyőben, forró olajon mindkét oldalukat megsütjük. Kis lángon még 3 percig pároljuk, közben megsózzuk, borsozzuk, majd egy tálra emeljük. Visszamaradó levét a borral meg a vízzel felengedjük, az ételízesítőt beleszórjuk. A citromot – óvatosan, hogy a belső fehér bundája ne kerüljön rá – meghámozzuk; felét vékony csíkokra vágjuk és a boros léhez szórjuk, majd a citrom kifacsart levével ízesítjük. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, a boros pecsenyelébe öntjük, és kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Végül a maradék sáfrányt meg a zöldborsot beleszórjuk, és a húst megforrósítjuk benne. Párolt rizs illik hozzá köretnek.


Sáfránypuding birsalmával és színes tápiókagyöngyökkel

Hozzávalók:
A pudinghoz:
6 tojássárga
4 evőkanál cukor
1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
4 dl tej
2 dl tejszín habbá verve
10 dkg vaj
fél rúd vanília
1 tasak sáfrány (0,12 gramm)
A salsához:
1 birsalma
4 evőkanál cukor
2 dl víz
menta
A tápiókához:
1 evőkanál porcukor
1 dl szörp
1 dl tápiókagyöngy


Elkészítés: A tápiókát megfőzzük forró, bő vízben, míg átlátszó lesz (30-40 perc). Leszűrjük, megszórjuk a porcukorral, ráöntjük a szörpöt, elkeverjük, és legalább 2 órát pihentetjük.

A birsalmát megtisztítjuk, a vízzel és a cukorral kompótot főzünk, de ne legyen túl puha. Ha megfőtt, leszűrjük, apróra kockázzuk, összekeverjük az aprított mentával.

A pudinghoz a tejet felforraljuk. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, hozzáadjuk a sáfrányt és a vanília kikapart belsejét, a forró tejet hozzáöntjük, és addig melegítjük, míg egyet forr. Ha kihűlt, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat.

Poharakba rétegezzük, lehűtjük, tálaljuk és bezsebeljük az elismerést.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.