Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sárgarépát sárgarépával, mediterrán és indiai hangulatban

Zöldségleves vagy húsleves, zöldségköret, zöldséggel készített mártás, milyen alapanyagok szükségesek hozzájuk? Egy felsorolásban a sárgarépát biztosan mindenki az elsők között említené.

Számos közép-európai népszerű zöldségételben kerül felhasználásra. Frissen is jó ropogtatni, de az előételtől a desszertig akár minden fogásban szerepelhet.

A zsenge sárgarépa frissessége késő tavasszal a legüdítőbb, télen azonban, mikor olyan kevés friss vitaminforrás kínálkozik, szinte életmentő a magas vitamin- (100 g sárgarépa kicsivel több, mint 8 ηg bétakarotint, vagyis A-provitamint tartalmaz), valamint ásványianyag-tartalmának hála. Mivel az A-vitamin zsírban oldódik, mindenképp célszerű akár a nyers, akár a feldolgozott sárgarépához olajat vagy egyéb zsiradékot fogyasztani.

A reszelt, nyers sárgarépának is megvan a maga helye a mindennapokban: salátákban vagy épp betegség utáni lábadozás során némi almával vegyítve is valóságos csodaszer! Kis fantáziával azonban sok finomság alapja lehet: néhány egyszerű összetevővel elegyítve különleges előételek vagy épp uzsonnára, vacsorára kitűnő téli, jótékony fogások kerülhetnek az asztalra – sárgarépából.

A Közép-Európában mindenütt bőven termő sárgarépa nagy valószínűséggel Délnyugat-Ázsiából származik. Már a rómaiak is kedvelték, a Kr. u. 1. században a Mediterráneum számos vidékén ismerték, sőt nemesítették az eredetileg vadon termő növényt. Európában hosszú ideig sárga, fehér és lila színekben pompázott. Narancsszínét holland nemesítőknek köszönheti, akik e mára mindenütt elterjedt típust a királyi család iránti tiszteletből kísérletezték ki. Európában, napjainkban mintegy 25 fajtája ismert!

A viszonylag magas szénhidráttartalmú sárgarépából (kellemes édeskés ízét cukortartalmának köszönheti) némi hagyma segítségével és zamatos fűszerekkel kitűnő krémleves készülhet, ami valóságos ínyencfogásként, de természetes immunerősítőként is megállja a helyét!

Sárgarépa krémleves – zsályával és mediterrán fűszerekkel

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sárgarépa
2 salotta hagyma (vagy 1 kisebb vöröshagyma)
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál méz
1 liter zöldségalaplé
1 evőkanál főzőtejszín
1 teáskanál őrölt zsálya
½ mokkáskanál őrölt rozmaring
1 mokkáskanál szárított bazsalikom (ha van friss, még jobb!)
ízlés szerint: őrölt fehér bors, frissen facsart citromlé 

Elkészítés: A sárgarépát tisztítás után nagyjából ½ cm-es körnegyedekre darabolom, a hagymát felaprítom. Egy fazékban az olajon üvegesre párolom a hagymát, majd rádobom a sárgarépát. Hozzáadom a mézet, ami hangsúlyozza a répa természetes édeskés ízét. Ha szárított fűszereket használok, valamennyit a párolódó zöldségekhez adom, a friss zöldfűszereket azonban érdemes a főzés végén a leveshez adni!

Felöntöm a zöldséglevessel, és kb. 15-20 percig fedő alatt, közepes tűzön főzöm. A főzés végén adom a leveshez az evőkanálnyi tejszínt, egyet forralok rajta, botmixerrel pürésítem. Kóstolás után, ha szükséges, továbbfűszerezem. Mivel a fehér borsot szívesen használom, bőven kerül a levesbe – ha gyerekek is fogyasztják, csak keveset adagolok. 

A citromlét tálalás előtt adom a leveshez – épp csak annyit, hogy kiegyensúlyozza az ízeket: kb. 1 teáskanálnyit.  

A krémesen lágy, ízeiben kiegyensúlyozott, illatos leves önmagában vagy krutonnal, friss kenyérrel is nagyszerű!

A sárgarépa némi curry-vel fűszerezve egy egészen más ízvilágot idéző előétel vagy szendvicskrém főszereplőjévé válhat – a fűszeres, indiai ízek kedvelőinek jó szívvel ajánlott a

Currys sárgarépapesto

Hozzávalók kb. 3,5 dl mennyiséghez:
2 db közepes sárgarépa (összesen kb. 25 dkg)
2 szál szárzeller
kb. 1,5-2 dl zöldségleves
1 púpozott tesákanál currypor
3 dkg hámozott mandulat
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
½ kávéskanál őrölt cayenne bors (vagy más chili)
1 teáskanál reszelt parmezán (vagy más kemény sajt)
¼ citrom frissen facsart leve
1 kis gerezd fokhagyma (elhagyható)

Elkészítés: A sárgarépát és a zellert megtisztítom, mindkettőt nagyjából 1 cm-esre darabolom. Kevés olívaolajon párolni kezdem, majd felöntöm kb. 1,5 dl zöldséglevessel. Nagyjából 10-12 perc puhára főzöm a zöldségeket, kissé hűlni hagyom.

Egy nagy pohárba szórom a zöldségeket a levével együtt, majd a többi hozzávalót is beleteszem, botmixerrel pürésítem. Ha főzés közben túl sok nedvesség párolgott el, egy kevés zöldséglevest adok hozzá. Kóstolást követően ízlés szerint továbbfűszerezhető!

A kész sárgarépapestót előételként, párolt basmati rizzsel tálalom, de hűtőszekrényben, 3-4 napig is tárolható. Friss kenyérre, pirítósra halmozva is remek, de al dentére főzött tésztához is nagyszerű!

A currytől és a cayenne borstól karakteres, enyhén csípős lesz a „sárga pesto”. Aki az enyhébb ízeket kedveli, kevesebb cayenne-t használjon.

A sárgarépa egyike a leghétköznapibb konyhai alapanyagoknak, minden háztartásban lapul valamennyi a kamrában vagy frizsiderben – megéri izgalmas ízutazásra invitálni! 
   
Legjobb répatorta recept >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss