Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A sóban sütés az egyik legjobb konyhatechnológiai eljárás, az egyik nagy kedvencem. Ez az a módszer, ami mindenkinek sikerül, elronthatatlan, és nem kell félni: az étel nem lesz túl sós!

Sóban sült süllő
Sóban sült süllő

A sóban sütés nagyon-nagyon régi találmány, inkább az lenne a helyes, hogy ősi hagyomány. A készítése roppant egyszerű, és nagy előnye, hogy a beburkolt étel nem szárad ki, rendkívül szaftos marad, az ételhez felhasznált fűszerek – amit leginkább a sütni való hal vagy csirke hasába tuszkolunk, nagyon jól viselik magukat abban a zárt térben, minden aromájuk, illatanyaguk megmarad, illetve átveszi azt az étel. És ami fontos még: a sóburoktól nem lesz sós az ételünk! A végeredmény hasonló, mint az agyagburokban sült ételeknél, viszont jóval könnyebben kivitelezhető otthon, a konyhában.

Nagyon fontos, hogy jó minőségű tiszta tengeri sót használjuk. Vannak rutinosabbak, ők sótésztát készítenek, így kevesebb sót kell felhasználni, és sokkal izgalmasabb feltörni a burkot. 1 kg tiszta tengeri sóhoz 1 kg lisztet és 4-5 db tojásfehérjét adunk, 3-4 dl vízzel elkeverjük. Viszont az így készült burkot csak egyszer használhatjuk, míg a csak sóban sült módszernél a sót többször is fel lehet használni sütéshez. De azért ne keverjük össze úgy, hogy egyszer halat sütünk benne, másszor pedig csirkét.

Sóban sült tengeri süllő morzsás spagettivel

Minden aroma és illat megmarad a sóburok alatt
Minden aroma és illat megmarad a sóburok alatt

Hozzávalók:
1 kg tengeri só
4 db tengeri süllő, aranydurbincs vagy más egész tengeri hal
3 tojásfehérje
1 citrom
friss zöldfűszerek

A körethez:
6 szelet toastkenyér
5 dkg vaj
4 ág kakukkfű
20 dkg spagetti
2 gerezd fokhagyma
1 marék rukkola

Elkészítés: A halat megmossuk. A tojásfehérjéket picit felverjük, hozzáadjuk a durva szemű sót, összekeverjük. Harmadát sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, ráfektetjük a halakat. A citromot cikkekre vágom, a hal üregébe töltjük a zöldfűszerekkel együtt, majd befedjük a maradék sóval. 200 fokos sütőben 35 percig sütjük.

A körethez a kenyeret mixerben morzsásra aprítjuk. A vajat felolvasztjuk, belerakjuk a fokhagymát és a kakukkfüvet, majd a morzsát is, aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a fogkeményre főzött spagettit és a rukkolát, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk.

A halról a megkeményedett sókérget óvatosan feltörjük, kiemeljük, és a morzsás spagettivel és zöldsalátával tálaljuk.

A sókéreg alatt omlósra sül a hal
A sókéreg alatt omlósra sül a hal

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Bár én halat készítettem, nyugodtan süthetünk sóban egész csirkét, egyben sült marhát vagy sertést, de akár zöldségeket vagy gyümölcsöt is. Erre a célra kitűnő a cékla vagy a hagyma, esetleg az ananász vagy az avokádó is. Ha halat készítünk, akkor belül ugyan meg kell tisztítanunk, de nem kell megnyúzni, sőt lepikkelyezni sem.

Éttermekben, de akár otthon is mindig nagy probléma a maradék kenyér vagy morzsa felhasználása. Legtöbben a panírozáshoz használják, de a durvább kenyérmorzsa barna vajban zöldfűszerekkel megpirítva spagettivel vagy más tésztával összeforgatva pofonegyszerű, olcsó, de nagyon finom, ropogós, érdekes étel. Ráadásul nagyon hamar elkészül, és még a mindennapi betevő kenyér maradéka is felhasználásra került. Kell ennél több érv mellette?

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.