Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spárga-egyszeregy

Tavasszal megjelenik a piacokon a spárga, húsos kötegekben kelleti magát, édeskés illatával próbálja felhívni a háziasszonyok figyelmét. Sokan mégsem vesznek belőle, mert már egyszer pórul jártak, fásat vettek, vagy csak sejtésük sincs, hogyan kell elkészíteni.

Pedig a spárgatermelés és -fogyasztás régi múltra tekint vissza Magyarországon. Légrády Károly tanulmányai nyomán a XIX. században indult meg a francia termelési módszert alkalmazó spárgatermelés. Igaz, ennek a növénynek manapság egyre kevesebb szerepe van a magyar mezőgazdaságban, de a tengelici spárga még mindig szívesen látott vendég a német és francia piacokon.

 

A spárga számunkra izgalmas, ehető részét sípnak hívja a szakirodalom. Magyarországon ebből általában két fajta kapható: a zöld és a fehér. A fehér a föld alatt igyekszik a fény felé, a zöld pedig olyan fajta, ami viszont már a föld felett növekszik. Spárgaszezonban előfordul, hogy napjában kétszer is szüretelhetőek a sípok. A spárga kalóriaszegény étel, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszont magas a rosttartalma és enyhe vízhajtó hatású. 

Ha spárgát szeretnénk venni, az alábbi dolgokat tartsuk szem előtt: mindig lédús, roppanós spárgát vegyünk, mert a fénytelen, kissé már kornyadt, repedezett és fásuló egyedek semmire sem használhatóak. A könnyebb pucolhatóság végett érdemes nem túl vékony példányokat választani, és lehetőség szerint mindig annyit vegyünk, amit azonnal fel is használunk. Az elkészítésig érdemes a sípokat egy pohár vízbe állítani, így jobban bírják. 

A spárga konyhai előkészítése a következő lépésekből áll: a szár alját visszavágjuk, érezhető, hogy meddig tart az úgynevezett fás rész. A síp többi részét - a fej kivételével – meghámozzuk. Ezt lehet késsel vagy egy jobb hámozóval is, a lényeg, hogy legyünk alaposak: ezen a műveleten múlik, hogy élvezetes ebédünk lesz-e. Az esetlegesen el nem távolított külső rétegre még fény derülhet, ha a spárgasípot több darabra vágjuk. Némi gyakorlattal az ember már könnyedén meg tudja pucolni a sípokat. 

Aki mégis tart a spárga előkészítésétől, annak javaslom, hogy kezdjen a zöld verzióval. A zöld spárga tovább friss marad, pucolást nem igazán igényel, csak a végeit kell levágni, és általában nem fás. 

Spárgaleves

Hozzávalók:
50 dkg spárga
3 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt

cukor
1 csokor petrezselyem

Elkészítés: A spárgákat megpucolom. Ez a mozzanat az egész spárgaevészet alfája és omegája. Aki zölddel kezd, annak csak a végit kell lekapnia, és egyből ugorhat tovább az elkészítés módjára; de aki a klasszikus fehér spárgából kíván eledelt, az jól figyeljen. A spárgának az aljából levágunk úgy 3 centit, majd a feje felé egy éles késsel körben megpucoljuk, megszabadítva ezzel a fás részektől. A fejét magát NEM kell pucolni.
3-4 centis darabokra vágom, majd enyhén cukros vízben megfőzöm. Sóval ízesítem, a liszttel csomómentesen kikevert tejföllel behabarom, friss petrezselyemmel megszórom. Vajas galuskával dúsítva tálalom.

Spárgaszósz

Hozzávalók:
50 dkg spárga
1 evőkanál vaj
2 dl főzőtejszín
1 csokor petrezselyem
frissen őrölt bors

1 marék fenyőmag
1 marék szeletelt mandula
1 csipet szerecsendió

Elkészítés: A megpucolt spárgákat 4-5 centis darabokra vágom, olvasztott vajban megforgatom, majd hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, a fűszereket, és felöntöm a tejszínnel. Sózom. A fenyőmagot és a mandulát megpirítom. Tésztát főzök, és a spárgaszósszal, valamint a pirított magokkal tálalom. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss