Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Jön a május. Ilyenkor a német városokban gombamódra (nálunk is hívtak gombának ilyen elárúsítóhelyeket) szaporodnak a kis fabódék, ahol csak spárgát árulnak (meg az ugyanakkor szezonális epret), esetleg kész hollandi mártást és spárgahámozó kést.

 

Spárga és eper - a tavasz két nagy kedvence
Spárga és eper - a tavasz két nagy kedvence

 

Májusban egyszerűen kötelező spárgát enni. Legegyszerűbb formája kicsit sós-édes-citromos vízben megfőzve, hozzá az elmaradhatatlan hollandi szósz. Egy rendes német háztartásban persze van speciális spárgafőző edény, ebben áll a normális méretű spárga úgy, hogy csak torkáig ér a víz, a feje kívül van, azt nem kell főzni, elég a gőz neki.

Sajnos, előbb meg kell hámozni, legalább is a fehéret. Egyes áruházak előtt frissen hámozva árulják, meg lehet csodálni a specialista asszonyokat, jár a kezük, mint a motolla. A zöldet általában nem kell hámozni, íze viszont nem annyira intenzív, mint a fehéré.

Csinálunk egy hollandi mártást, és már ehetjük is a spárgánkat. 2 tojássárgáját vízfürdőn habosra verünk, hozzáadunk 2 evőkanál hideg vizet vagy - sokkal jobb - száraz fehérbort. Ezután lassan hozzákeverünk 10 deka olvasztott vajat (vajat, nem margarint!). Ízesítjük citromlével, fehérborssal (ínyencek cayenne-i borssal), és kész.

 

Spárga és krumpli - hollandi szósszal
Spárga és krumpli - hollandi szósszal

 

Persze ez a legegyszerűbb formája a spárgaevésnek, amikor spárgát spárgával eszünk. A német receptek egyébként ilyen esetre 4 személyre 2-3 kiló (nem tévedés) spárgát ajánlanak. Eszik még főtt krumplival is. De ezen túl számtalan hús- és halétel mellé, mint fenséges körítést használják a spárgát, rántott hús, fogasfilé, sült lazac stb. mellett állhat a tányéron.

Egy kedvelt recept: 2-3 szál spárgát 1 szelet sonkába tekerünk. Egymás mellé rakjuk a tekercseket egy tűzálló tálba, ráteszünk kis vajat, fűszerezzük, és jól megszórjuk sajttal. 15 perc múlva ehetjük.

 

Spárga sonkába tekerve, sajttal sütve
Spárga sonkába tekerve, sajttal sütve

 

Még egy ötlet: főtt tészta (penne, orsó, stb.) spárgával, tonhal konzervvel, sok petrezselyemmel.

És akkor még nem beszéltünk a levesekről!

Spárgás receptek a Mindmegettén >>>

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.