Májusban egyszerűen kötelező spárgát enni. Legegyszerűbb formája kicsit sós-édes-citromos vízben megfőzve, hozzá az elmaradhatatlan hollandi szósz. Egy rendes német háztartásban persze van speciális spárgafőző edény, ebben áll a normális méretű spárga úgy, hogy csak torkáig ér a víz, a feje kívül van, azt nem kell főzni, elég a gőz neki.
Sajnos, előbb meg kell hámozni, legalább is a fehéret. Egyes áruházak előtt frissen hámozva árulják, meg lehet csodálni a specialista asszonyokat, jár a kezük, mint a motolla. A zöldet általában nem kell hámozni, íze viszont nem annyira intenzív, mint a fehéré.
Csinálunk egy hollandi mártást, és már ehetjük is a spárgánkat. 2 tojássárgáját vízfürdőn habosra verünk, hozzáadunk 2 evőkanál hideg vizet vagy - sokkal jobb - száraz fehérbort. Ezután lassan hozzákeverünk 10 deka olvasztott vajat (vajat, nem margarint!). Ízesítjük citromlével, fehérborssal (ínyencek cayenne-i borssal), és kész.
Persze ez a legegyszerűbb formája a spárgaevésnek, amikor spárgát spárgával eszünk. A német receptek egyébként ilyen esetre 4 személyre 2-3 kiló (nem tévedés) spárgát ajánlanak. Eszik még főtt krumplival is. De ezen túl számtalan hús- és halétel mellé, mint fenséges körítést használják a spárgát, rántott hús, fogasfilé, sült lazac stb. mellett állhat a tányéron.
Egy kedvelt recept: 2-3 szál spárgát 1 szelet sonkába tekerünk. Egymás mellé rakjuk a tekercseket egy tűzálló tálba, ráteszünk kis vajat, fűszerezzük, és jól megszórjuk sajttal. 15 perc múlva ehetjük.
Még egy ötlet: főtt tészta (penne, orsó, stb.) spárgával, tonhal konzervvel, sok petrezselyemmel.
És akkor még nem beszéltünk a levesekről!
Spárgás receptek a Mindmegettén >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.