Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A stromboli az amerikai olaszok és az amerikaiak kedvelt pizzája, amely nem más, mint egy tartalmas olasz szendvics és egy calzone pizza szerelemgyereke. Nem véletlen, hogy hamar népszerűvé vált, hiszen csakis a jó tulajdonságokat örökölte mindkét szülőjétől.

A vulkánról elnevezett pizzaféle története majdnem olyan izgalmas, mint maga az étel. Az ötvenes évek Amerikájában, egy olasz étteremtulajdonos, Nazzareno Romano rájött, hogy ha keresztezi a pizzatésztát a szendviccsel, akkor abból egy nagyon klassz, szerethető fogás jön létre. Így is lett, az emberek, akik megkóstolták a fogást egytől-egyik beleszerettek. De a pizzaszendvics népszerűsége lassan nőtt.

A Stromboli a pizza és a szendvics keresztezése.
A Stromboli a pizza és a szendvics keresztezése.

A hollywoodi sikersztori

Egészen addig, amíg Hollywood hangos nem lett az olasz rendező, Roberto Rossellini és Ingrid Bergman kapcsán kibontakozó botránytól, amely egy, Olaszországban forgatott film kapcsán tört ki. A Stromboli című filmben szeretett egymásba a rendező és a színésznő, s az étterem tulaja érezte, hogy pont ez a hírverés kell az addig csak pizza imbottito-nak nevezett szendvicsnek is, így gyorsan elkeresztelte Strombolinak.

A titok a minőségi alapanyagokban rejlik

A Strombolit hamar más éttermek is átvették, mivel egyszerű, jól variálható étel. A lényeg, hogy jó minőségű olasz felvágottak, szeletelt sajtok kerüljenek a tésztába, amelyet utána kemencében készre sütnek. A klasszikus változaton sonka, mozzarella és parmezán található, de lehet grillezett sajttal, pepperonival is készíteni, illetve vékonyra szeletel pulyka- sertéssonka, bresaola, grillezett csirke, blansírozott zöldségek, friss paradicsom vagy bármilyen más, nekünk tetsző töltelék kerülhet a stromboliba.

Roberto Rossellini és Ingrid Bergman egy Olaszországban forgatott filmben, a Stromboliban szeretett egymásba. Innen kapta a pizzaszendvics a stromboli nevet.
Roberto Rossellini és Ingrid Bergman egy Olaszországban forgatott filmben, a Stromboliban szeretett egymásba. Innen kapta a pizzaszendvics a stromboli nevet.

Így készítsd el!

Az elkészítése rendkívül egyszerű, a szokásos pizzatésztánkat megkenjük az előkészített paradicsommártással vagy tejfölös alappal, megszórjuk/megpakoljuk az általunk választott feltétekkel, majd nem túl szorosan eltekerjük, s a tésztakígyót sütőpapíros tepsire fektetjük, s egy éles késsel szakaszonként bemetsszük. Forró sütőben megsütjük, majd a bemetszések mentén szendvicsméretű szeletekre vágjuk és tálaljuk.

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.