Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Évente csak itthon mintegy tízezer esetre derül fény, de sokan nem mennek orvoshoz, vagy észre sem veszik, hogy éppen szalmonellafertőzésen esnek át.
Az ételmérgezések

A gyomor és bélrendszeri tünetekkel jelentkező ételmérgezéseknek több fajtája megkülönböztethető. Nem mindegy, hogy a mérgezést baktérium vagy vírus okozza-e, esetleg valamilyen élősködő vagy vegyszer, szennyeződés. Ha a megbetegedés több embert érint egyszerre, könnyebben kimutatható a betegség forrása, mely sok esetben a szalmonella.

Kellemetlen ételmérgezés
Kellemetlen ételmérgezés

A szalmonella

Egy pálcika alakú baktérium, melynek több mint kétezer alfaja ismert. Nevét Daniel Elmer Salmon állatorvos-patológusról kapta, felfedezője Theobald Smith volt.

A hányással, hasmenéssel járó megbetegedés hivatalos neve Salmonellosis gastroenteritica vagy akut bélhurut (Entercolitis). Ezt a leggyakrabban a salmonella entertidis nevű baktérium okozza.

A nyári betegség

Amikor a sajtóban tömeges, azonosítható szalmonellózisról hallunk, általában gyorsan megvan a tettes: a nagyüzemi konyhák, higiénés szabályok be nem tartása, konyhatechnikai előírások figyelembe nem vétele van a legtöbb eset hátterében. A szalmonella kedveli a meleget és a nedvességet. Ezek a baktériumok már 6 fokon osztódnak, a szaporodás 10 és 50 fok között indul meg. Sajnos hónapokig életképesek maradnak, volt olyan szalmonellabaktérium, melyről kimutatták, hogy több mint 2 évig életképes volt száraz viszonyok között is. A szalmonella baktérium 70 fok felett elpusztul, ezért nagyon fontos a megfelelő átsütés. A nyers hús és a tojás a két legfőbb fertőzési forrás. A húsok közül elsősorban a szárnyasok érintettek, de vigyázni kell ilyenkor a nyers gyümölcsökkel és zöldségekkel is.

Gyakran a nyers tojás a bűnös
Gyakran a nyers tojás a bűnös

Megelőzés

Figyeljünk arra, hogy a húsokat szűrön keresztül olvasszuk ki, ne álljanak a húslében. A szavatossági idők betartása ilyenkor még fokozottabban ügyeljünk. A hús előkészítése után minden olyan felületet mossunk át alaposan, mely a hússal vagy levével érintkezett.

A tojásokat már azelőtt mossuk át, mielőtt a hűtőbe tesszük. Legalább 5 percig főzzük min. 70 fokon, mielőtt elfogyasztanánk őket.

Érdemes a nagy melegben kerülni a nyers tojással és hússal készülő ételeket (majonéz, tiramisu, máglyarakás, tatárbifsztek).

A nyers zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg.

Tartsunk fokozott tisztaságot a konyhában és a hűtőszekrényben.

Fokozottabb konyhai higénia a hőségben
Fokozottabb konyhai higénia a hőségben

A szalmonellózis tünetei

A tünetek hirtelen fellépő rosszullét, émelygés, hasi görcs, hányinger, hányás, hascsikarás, súlyos vizes hasmenés, esetleg végtagfájdalom. Gyakori a láz. A lappangási idő 5-24 óra. A betegség lefolyása általában 2-5 nap.
A betegség megjelenése a szervezetben lévő csíraszámtól függ. Idősek, kisgyerekek, várandósok, legyengült immunrendszerű felnőttek már akár 100 csírától is megfertőződhetnek, de egy egészséges felnőtt megbetegedéséhez általában tízezer – egymillió csíra szükséges. Minél több a kórokozó, annál súlyosabb a megbetegedés.

Mit kell tenni, ha elkaptuk

A legfontosabb a folyadék pótlása. Édes tea, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcslé fogyasztható. Gyógyszertárban kapható elektrolitoldat, mely az ásványi anyagokat pótolja. A tünetek javulásakor főtt krumpli fogyasztható tengeri sóval. Jó, ha a beteget látja orvos, főleg azokat, akiket a kiszáradás veszélye fokozottabban érint (kisgyerekek, várandósok, idősek).

Nagyon fontos a folyadékpótlás
Nagyon fontos a folyadékpótlás

A súlyosabb esetek: szepszis, hastífusz

Általában külföldről hozzák be ezeket a szalmonellafertőzéseket, itthon szerencsére nagyon ritkán találkozunk velük. Ezek igen súlyos betegségeket okozó szalmonellák, melyek a véráramba kerülve okoznak súlyos betegségeket. Több fajtájuk emberről emberre is terjed. A világon évente többszázezer halálos áldozata van, fejlődő országokba való utazáskor legyünk elővigyázatosak.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.