Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szezámos csirkefalatok

MME MME
6 4.5/5
120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg csirkemell kb. 2 centis kockákra vágva
  • A páchoz:
  • kínai fűszerkeverék (ötfűszer keverék a legjobb)
  • 1 dl szójaszósz
  • kis chiliszósz
  • 2 dl fehérbor
  • A tésztához:
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 20 dkg búzaliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 dl szezámolaj (helyettesíthető)
  • 1 tojás sárgája
  • annyi víz, hogy nagyon sűrű, éppen nem folyós tészta legyen
  • A szószhoz:
  • 5 dl méz
  • fehér szezámmag
  • kechup
  • 1 dl fehérbor
  • chiliszósz
  • szójaszósz
  • A tetejére:
  • 1 csokor újhagyma

Elkészítés

Elkészítés: A csirkemelldarabkákat a fent leírt pácban legalább egy délutánon keresztül pácolom.

A kukoricaliszt-búzaliszt keverékből vízzel kevert sózott tésztát a tűzhely mellé teszem, és kb. tizesével sütöm készre a pácolt húskockákat. (Tizet rakok a sűrű tésztába, megkeverem, és húsvillával kiszedegetve dobálom az olajba.) Amikor szép pirosbarnára sülnek, kiszedem, és papírtörlőn hagyom.

Ha kész a csirke, a mézet felfőzöm, beleteszem a kechupot, a szójaszószt, a bort, a chiliszószt (ki mennyire csípősen szeretné, annyit tegyen bele) és a szezámmagot, valamint egy pici sót - jobban kijön az édes-csípős íz!

A félretett csirkefalatkákat egy tálra púpozom és csak tálaláskor öntöm rá a szezámos-mézes szószt, és megszórom újhagymával, de ez el is hagyható.

Megjegyzés

Kínai éttermek és plázák gyors kínai standjainak kedvelt étele. Nagyon sokat kutattam, mire ráakadtam angolul. Asszem jól fordítottam, mert finomra sikeredett, harmadjára már egészen olyan lett, mint az igazi. Először a leragadt csirkegombóckákkal gyűlt meg a bajom - de rájöttem, több olajban kell sütni, és mikor már 1-2 perce benne van, rázogatni - és szépen feljönnek a tetejére. A recept azt sem írta, hogy tálaláskor kellene ráönteni a mézes szószt, vagy már mikor kisült... Először ráraktam sütés után - nem volt gond az ízével, de a bunda egy idő után megázik. Még valami: ne aggódjon senki, ha nem lesznek szép gömbölyű falatkái, kicsit csúcsosak, hegyesek, mert mikor a szószt kicsit megszívják, akkor szép gömbölyűféle lesz. Mi zöldséges rizzsel ettük, nagy sikere van, és sokkal olcsóbban kijön, mint a kínai étteremben. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss