Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvásgombóc szilvalekváros öntettel

90 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 40 darabhoz:
  • 1 kg héjában főtt krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • diónyi zsír
  • kb. 1 csapott kávéskanál só (kissé kiérezzék a só belőle)
  • kb. 25 dkg zsemlemorzsa kevés olajon vagy 4-5 dkg vajon megpirítva
  • 50-60 dkg besztercei szilva (melyet keresztbe átvágok)
  • 10 dkg kristálycukorban elkevert 1 kávéskanál fahéj
  • Az öntethez:
  • szilvalekvár
  • fehéj
  • citromlé
  • vaníliás cukor

Elkészítés

Elkészítés: A főtt krumplit lehámozzuk, majd krumplinyomón áttörjük. Kicsit várunk, hogy langyosra hüljön, majd jöhet a liszt, a tojás, a zsír és a só. Jól összegyúrjuk (én pihentetem a liszt miatt 15 percet), majd 40 kis darabot tépkedünk belőle a lisztezett deszkára (semmi nyújtás, darabolás!). Kézzel szétlapítva mindegyikbe fél szilvát helyezünk úgy, hogy előbb a fahéjas kristálycukorral beszórjuk a magház helyét, majd gombócot formálunk belőle.

Egy nagyobb, 4 literes fazékba sós vizet forralunk, és két részletben főzzük, ameddig fel nem jönnek a víz felszínére (óvatosan alákeverünk egyszer-kétszer, nehogy leragadjon a fazék aljára). Forrón a zsemlemorzsába forgatjuk.

A szilvaöntethez házi szilvalekvárt felhígítunk vízzel, ízesítjük fahéjjal, citromlével, vaníliás cukorral, összefőzzük.

Megjegyzés

Elnézés kérek a gyakorlottabb háziasszonyoktól, azért írtam le részletesebben, hogy a kezdők is bátran hozzáfogjanak. - gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss