Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Az ünnepnapoknak megvan a sajátos, bensőséges hangulata, ezt a hangulatot pedig az ünnepi ételekkel tehetjük fényesebbé. A magyar konyha ezeréves tapasztalatait felhasználva olyan szilveszteri menüt ajánlunk, melyek magukban őrzik a hagyományt, de egy kicsit másként.

Ezek az ételek úgy hagyományosak és az évszázados ízlésnek megfelelőek, hogy közben korunk táplálkozási követelményeinek is megfelelnek. Más oldalról nézve úgy modernek, korszerűek, hogy közben a klasszikus magyar konyha értékeit is magukban hordozzák.

Az asztal örömeit mindegyik életkorban, minden társadalmi helyzetben, minden országban és mindennap lehet élvezni. Ez az élvezet társa lehet minden egyéb gyönyörűségünknek s az utolsó, mely megmarad és vígasztal akkor, mikor a többi örömünket már elvesztettük. Brillat Savarin

Szilveszteri ételek

Régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre. Így a szilveszteri újévi ételek is a jövőt meghatározó tulajdonságokkal bírnak. Úgy tartják, hogy szilveszter estéjén még nem szabad malacot enni, inkább, halat, nyulat, őzet, szárnyast, ugyanis a hal elúszik, a nyúl, az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt. Az újév első napján viszont főétel a malac, mivel orrával kitúrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná azt. A lencse, a bab sok pénzt, szépséget hoz annak, aki újévkor bőségesen fogyasztja.

Szilveszteri menünkben új nyersanyagok, korszerű ételek szerepelnek, melyek ízvilágukban a hagyományokhoz igazodnak, és emellett maximálisan megfelelnek az egészséges táplálkozás követelményeinek.

A szilveszteri, újévi menü elképzelhetetlen lencse nélkül (Shutterstock)
A szilveszteri, újévi menü elképzelhetetlen lencse nélkül (Shutterstock)

Lencseleves füstölt sajttal

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • 10 dkg füstölt sajt
  • fél dl olaj
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál
  • mustár
  • fokhagyma
  • babérlevél

Elkészítés: Egy lábosban olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel, vízzel felöntjük és lassan puhára főzzük. A megfőtt lencsét szitán áttörjük, vagy turmixgépben pépesítjük, hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt, felforraljuk, majd átszűrjük. A füstölt sajtot kockára vágjuk, és forró sütőben hirtelen megpirítjuk. Az elkészült levest csészébe merjük és tálalás előtt helyezzük bele a pirított sajtkockákat.

Ropogósra sütött süllő

Hozzávalók:

  • 60 dkg fogasfilé
  • 4 darab zalai rák
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg gomba
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl fehérbor
  • kapor
  • kevés liszt
  • zöldség ízlés szerint

Elkészítés: A vastag csíkokra vágott fogasfilét megsózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés forró olajban ropogósra, pirosra sütjük. Az egészben megfőzött rákokat páncéljukból kibontjuk (használhatunk konyhakész, előfőzött rákot is), a finomra vágott vöröshagymát olajban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát és a rákhúst. Sózzuk, finomra vágott kaporral fűszerezzük, felöntjük tejszínnel és fehérborral, majd felforraljuk. A fogast párolt zöldségfélékkel tálaljuk. Helyezzük a tányérra a zöldségeket, öntsük mellé a ragut, és erre helyezzük a ropogós süllő rudacskákat.

A szilveszteri menü édes fogása a csöröge (Shutterstock)
A szilveszteri menü édes fogása a csöröge (Shutterstock)

Csörögefánk

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 darab tojássárgája
  • 1 evőkanál méz
  • 4 cl rum
  • fél dl tejföl
  • vaníliás cukor
  • olaj

Elkészítés: Az átszitált lisztet, mézet, tojássárgáját, rumot, tejfölt, sót összekeverjük, jól kidolgozzuk és egy negyedórát pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval tenyérnyi nagyságú téglalapokra daraboljuk. A téglalap közepére vágunk egy nyílást, a tészta két átlósan szembe lévő végét középre hajtjuk és átdugjuk a nyíláson. Az így megformázott fánkokat bő, forró olajban megsütjük és az olajból kivéve lecsepegtetjük, mézzel megcsurgatva tálaljuk.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.