Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Világkonyha

4 szenzációs szlovák fogás, amit ismerned kell - eredeti receptek!

juhtúrós pirog szlovák konyha
Északi szomszédaink konyháján érződik, hogy az idők folyamán sok mindent átvettek a környező népektől, de kétségtelenül vannak saját specialitásaik is. Következzen néhány kevésbé ismert, ám annál finomabb fogás!

A szlovákok szeretik a leveseket, a kiadós húsos fogásokat és a különféle tésztákat. A nemzeti ételnek tartott juhtúrós galuska (bryndzové halušky) hasonlóan híres, mint a japánoknál a szusi vagy az olaszoknál a pizza. A vendéglők étlapjáról nem hiányozhat a kapustnica (hagyományos káposztaleves füstölt kolbásszal vagy gombával), a cibulova (hagymaleves húsdarabkákkal), a klasszikus töltött paprika, az erősen fűszerezett halászlé, valamint a pirohy (barátfüle pikáns vagy édes töltelékkel).

Juhtúrós pirog

Hozzávalók:

75 dkg héjában főtt burgonya
10 dkg vaj

25 dkg liptói túró (juhtúró)
2,5 dl tejföl
újhagyma zöldje vagy metélőhagyma
20 dkg liszt 
1 db tojás
1 ek olaj
15-20 dkg füstölt szalonna

Fotó és recept: SACR
Fotó és recept: SACR



Elkészítés: 
 

1. A kihűlt főtt burgonyát meghámozzuk. A töltelékhez 15 dkg-ot finomra reszelünk, majd összekeverjük 5 dkg vajjal és egy kevés sóval. Hozzáadjuk a juhtúrót, újhagyma finomra aprított zöldjével ízesítjük, és kb. 1 ek tejföllel lazítjuk.

2. A lisztet egy tálba szitáljuk. Ráreszeljük a maradék burgonyát, megsózzuk, alaposan összedolgozzuk a tojással, majd rövid pihentetés után három részre osztjuk. A cipókat külön-külön kb. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, és a lapokból pohárral köröket szaggatunk. Mindnek a közepére tölteléket teszünk, majd a lapokat félbehajtjuk, és a széleket villával összenyomkodjuk.

3. Egy nagyobb edényben az olaj hozzáadásával sós vizet forralunk. Beledobjuk a pirogokat, és a forrástól számított kb. 6 percig főzzük, amíg feljönnek a víz színére. Ekkor leszűrjük, és tányérra tesszük.

4. A maradék vajat felhevítjük. Beletesszük a felkockázott szalonnát, és ropogósra sütjük. A pörcöt kivesszük, és a zsiradékkal meglocsoljuk a pirogot. Rászórjuk a pörcöt, rákanalazzuk a maradék tejfölt, és újhagyma aprított zöldjével díszítjük.

TIPP:
 

- A töltelékbe is tehetsz egy kevés sült szalonnát.
- Újhagyma zöldje helyett snidlinget, kaprot használhatsz.
- Tejet vagy írót kínálhatsz hozzá.

Kedveltek a tejtermékek, mint az író, a túró, a tejföl, a bryndza (sós juhtúró). Kis sajtkorbácsok és ostyepka (füstölt párolt juhsajt) is kapható minden élelmiszerboltban. A legfinomabbakat a Tátra alján, Liptov (Liptó) környékén készítik. Ha arra jársz, vásárolj a helyi termelőktől!

Fotó és recept: SACR
Fotó és recept: SACR

Juhtúrós leves (demikát)

Hozzávalók:

1 db hagyma
5 dkg zsír
1/2 tk köménymag
1 tk őrölt pirospaprika
25 dkg juhtúró
4 db burgonya

őrölt fekete bors
tejföl
petrezselyemzöld vagy metélőhagyma

Fotó és recept: SACR
Fotó és recept: SACR

Elkészítés:

1. A hagymát kockára vágjuk, és a zsíron aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot, a pirospaprikát, a juhtúrót és a feldarabolt burgonyát. Összekeverjük, 1 l forró vízzel felöntjük, és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Megsózzuk, megborsozzuk.

2. A levest az edényben botmixerrel pürésítjük, és az ízét tetszés szerint tejföllel lágyítjuk. Finomra aprított petrezselyemzölddel vagy felkarikázott metélőhagymával megszórva tálaljuk. Galuskával vagy kockára vágott, zsíron megpirított kenyérrel fogyasztjuk. 
 

A liptói túróból készített körözöttet könnyű vacsorának, sörkorcsolyának is kínálják.

Körözött liptói módra

20 dkg liptói túró (juhtúró)
10 dkg vaj
3 ek sör
1 dkg kapribogyó (elhagyható)
mustár 

pirospaprika
köménymag
snidling
petrezselyemzöld

Elkészítés:

A juhtúrót áttörjük, majd a kikevert vajjal és a sörrel habosra keverjük. Végül ízlés szerint megfűszerezzük, és beleforgatunk egy kevés felkarikázott snidlinget. Tálkába halmozzuk, és petrezselyemlevéllel díszítjük. Friss (barna) kenyérre kenve fogyasztjuk.

TIPP:
 

- Snidling helyett reszelt vöröshagymát tehetsz bele.
- Sör helyett tejföllel vagy szódavízzel lazíthatod.

A szlovákiai erdőkben sokféle gomba terem. Húshoz, rántottába, levesnek, mártásnak egyaránt használják, és ünnepi ételekben is szerepel. A hal is kedvelt fogás, leggyakrabban ponty, csuka és pisztráng kerül a serpenyőbe vagy tepsibe.

Gombával töltött pisztráng

Hozzávalók: 
1 db pisztráng

citrom
vaj
A töltelékhez: 
1 db kisebb hagyma 
kb. 8 dkg füstölt szalonna
kb. 12 dkg csiperke vagy más gomba

őrölt fekete bors
köménymag
petrezselyemzöld
friss kakukkfű 
2 ek zsemlemorzsa
kapor

Fotó és recept: SACR
Fotó és recept: SACR

Elkészítés:

1. A töltelékhez a hagymát és a szalonnát felkockázzuk, a gombát felszeleteljük. A szalonna kiolvasztott zsírján a hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, sóval, borssal, köménymaggal ízesítjük, és kb. 10 percig pároljuk. Ezután megszórjuk egy kevés aprított petrezselyemzölddel és kakukkfűvel, valamint a zsemlemorzsával. Néhány percig pirítjuk, majd kissé hűlni hagyjuk.

2. A pisztrángot megmossuk, megszárítjuk, belülről megsózzuk, és megtöltjük a gombás keverékkel. Tepsibe vagy sütőtálba fektetjük, citromlével megcsepegtetjük, és melléhalmozzuk a fennmaradt tölteléket. A pisztrángra vajdarabokat teszünk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb.10 percig sütjük. Ezután a hőfokot növeljük, és a halat további kb. 5 perc alatt készre sütjük. Kaporral díszítve, főtt vagy sült burgonyával tálaljuk.

A galuskák, metéltek és egyéb főtt tésztafélék mellett az édes vagy sós töltelékkel készített gombóc is népszerű étel.

Szilvás gombóc

Hozzávalók:

4-5 db héjában főtt burgonya 
1/2 tk só
40 dkg rétesliszt 
1 db tojás 
A töltelékhez:
szilva vagy tetszőleges idénygyümölcs
A szóráshoz:
8 dkg zsemlemorzsa 
8 dkg porcukor 
5 dkg darált mák 
12 dkg olvasztott vaj

Fotó és recept: SACR
Fotó és recept: SACR

Elkészítés:

1. A kihűlt burgonyát meghámozzuk, és finomra reszeljük. A sóval elvegyített lisztet, a tojást és a burgonyát alaposan összegyúrjuk. A tésztát azonnal kinyújtjuk, és kb. 8 cm-es négyzetlapokra vágjuk. Mindegyikre 1-1 db megmosott, kimagozott szilvát helyezünk, majd ráhajtjuk a tésztát, és gombóccá formázzuk. A gombócokat forrásban levő, de nem zubogó vízben főzzük kb. 7 percig, amíg feljönnek a felszínre. Ekkor kiszedjük, de nem öblítjük le, csak lecsepegtetjük.

2. Száraz serpenyőben a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk. A mákot a porcukorral édesítjük. A gombócokat megöntözzük az olvasztott vajjal, majd a pirított morzsába forgatjuk és a cukrozott mákkal megszórjuk.

TIPP:

- Szilva helyett a töltelékhez a szezonnak megfelelően használhatsz epret, cseresznyét, sárgabarackot vagy fekete áfonyát.

- A kifőzött, olvasztott vajjal meglocsolt, pirított morzsába hempergetett szilvás gombócokat cukrozott túróval vagy őrölt dióval is megszórhatod.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.