Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A szója ma már szinte minden élelmiszerünk szerves részét képezi. Egyesek számára fontos és kedvelt nyersanyag, mások kissé idegenkednek tőle, pedig évezredek óta fontos élelmiszer.

A szójabab régóta meghatározó alapanyaga a kínaiaknak. Nagyjából az i. e. 6000 környékén háziasították a szóját, aztán i. e. 2853-ban Sheng-Nung császár az 5 szent mag (wu ku) egyikévé tette, a rizs, a köles, a búza és az árpa mellett. A legenda szerint a császár egy napon a kertjében sétálva egy fa alatt megpillantotta a haldokló majomkirályt. A császár az istent az őreivel a palotába vitette. A majomkirályt meggyógyították, aki hálája jeléül felajánlotta Sheng-Nungnak, hogy kívánhat tőle valamit. A császárnak egy kívánsága volt csupán, azt szerette volna, hogy a népéből soha senkinek ne kelljen éheznie. Erre a majomkirály egy szem szóját adott neki. A legenda eredete bizonytalan, annyi azonban bizonyos, hogy a japánok legrégebben fennmaradt krónikájában, az i. e. 800 körül keletkezett Kojikiban már van utalás a szójababra.

Szójabab frissen
Szójabab frissen

A szója egészen a 16. századig javarészt a kínaiaké és – a kínai misszionáriusoknak köszönhetően – a japánoké és a koreaiaké volt, ám a felfedezések korában már meghódította Indonéziát, Vietnámot, Thaiföldet és többek között Indiát is. Európában a XVIII. század elején érkezett meg a szója, hogy rögvest tovahajózzon – a bevándorló kínaiakkal és a tofu receptjével egyetemben – Amerikába, ahol kissé hideg fogadtatásban részesült. Az első szójaültetvények az 1870-es évek végére tehetőek, s ezek is csak takarmány-céllal jöttek létre.

Aztán 1904-ben George Washington Carver tudós, botanikus, aki a vidéken élők élelmezését kutatta, felfedezte, hogy a szójabab nagyon értékes fehérjeforrás. Az ő ösztönzésére kezdtek el a gazdák nem csak takarmány formájában gondolni a szójára.

1919-ben William Morse megalapította az Amerikai Szója Szövetséget, majd tíz évvel később tanulmányútra indult Kínába, ahol több mint 10000 fajta szóját sikerült azonosítania. A negyvenes évekre Amerikát teljesen meghódította a szója. De nem csak az állatok takarmányozásában, s az emberek minőségi étkeztetésében játszott szerepet, hanem még az autógyártásban is helyt állt a szója. 1935-ben szójaolajjal készített festékkel festette le a karosszériákat a Ford üzemeiben, majd 41-re megszületett a szójából előállított műanyag.

A szójababból rengeteg fehérjedús élelmiszer készül
A szójababból rengeteg fehérjedús élelmiszer készül

1997 óta már létezik a génmódosított szója, amit egyre több termékhez használnak fel. Jelenleg még nem tisztázott, hogy van-e bármilyen káros hatása az emberi szervezetre.

A szója felhasználásának igen sok módja van. A szójababból többek között készülhet szójatej, szójaszósz, tofu vagy szójaolaj.

Szójatej

A szójaital tejérzékenyeknek nyújt segítséget
A szójaital tejérzékenyeknek nyújt segítséget

A szójatej készítésekor a szójababot beáztatják, majd pépesítik, vízzel felfőzik. Az így kapott masszát leszűrik, és a végeredményt sok esetben sóval, cukorral ízesítik. Ez az ital otthon is könnyedén előállítható. A boltok polcain is leggyakrabban ízesített szójatejjel találkozhatunk, mert a natúr szójatej ízének jót tesz, ha valamivel kicsit módosítják. Az ízesített szójatejek közül a legnépszerűbb a vaníliás és csokoládés.

Érdemes azonban odafigyelni, hogy szójatejet vagy szójaitalt veszünk-e. Ez utóbbi esetében megengedőbbek a hatóságok, s ezek több adalékanyagot tartalmazhatnak a szójatejjel ellentétben. A szójatejet ihatjuk magában vagy tehetjük kávéba is, s szójatejjel a legtöbb recept esetében nagyon jól helyettesíthető az állati eredetű tej.

A szójatej nagyon jó fehérje- és B-vitamin forrás, s a vegetáriánusok mellett a laktóz-intoleranciában szenvedők számára is tökéletes.

Tofu

A tofu a szójababból készített túrószerű anyag, amit az ókori Kínában készítettek először, s itt nyerte el - mandarin nyelven - a „doufu” nevet. A legenda szerint a Han-dinasztia idejében élt Liu An hercegnek köszönhető a szójatej és a tofu is. Állítólag a herceg idős édesanyja ellátására próbálta a szóját valamilyen könnyen emészthető formára hozni. Így született a szójatej és abból a tofu.

A tofu - vagy szójasajt - semleges ízű, érdemes bepácolni készítés előtt
A tofu - vagy szójasajt - semleges ízű, érdemes bepácolni készítés előtt

Ha friss tofut vásárolunk, akkor azt vízben tartva, hűtőben tárolva nagyjából egy hetünk van valamilyen formában elkészíteni. Fagyasztani is lehet, így negyed évig is eltartható.

Sós és édes ételek elkészítésére is alkalmas, mivel intenzív ízzel nem rendelkezik és állagának köszönhetően jól és könnyedén fűszerezhető, ízesíthető. A jól helyettesíthető vele a hús is.

Megtévesztő hamburger - tofuból
Megtévesztő hamburger - tofuból

Miso

A miso gazdag, sós fűszer, a japán konyha meghatározó eleme. A miso krémet szójababból és különféle gabonákból erjesztik, s ezzel készítik a japánok alapételét, a miso levest.

A miso - annak ellenére, hogy igen magas a sótartalma - nagyon egészséges.

Miso leves tofuval
Miso leves tofuval

Szójaszósz

A szójaszósz sötét színű folyadék, amit a szójabab erjesztésével nyernek. Ennek a folyamatnak a lényege, hogy a szójababot önmagában vagy különféle gabonák hozzáadásával készítik. A szójababhoz gombákat adnak (a létrejött anyag a koji), majd több napig érlelik, ezután sós vizet öntenek hozzá, és az így kapott elegyet több hónapon át tovább érlelik (ebben az állapotban már morominek nevezik). Az erjesztési folyamat után a szószt szűrik, pasztörizálják, és így kerül kereskedelmi forgalomba. A tisztán szójából előállított szósz neve tamari, míg a gabonával (általában búzával vagy árpával) összeérlelt szójából készített szósz neve shoyu.

A shoyu a világ egyik legrégebbi - s egyben a japán konyha legfontosabb - fűszere, amit pácoláshoz, főzéshez és az ételek utólagos ízesítésére is használnak. A Kínában már 2500 éve ismert szószt a legenda szerint egy japán szerzetes honosította meg Japánban, s tette ismerté a már maga által fejlesztett fajtáját. Ennek a fejlesztésnek köszönhető, hogy a tamariból kialakult a shoyu, ami ízesebb, mint a csak szójából készített elődje.

A szójaszósz jellegzetes kelléke az ázsiai ételeknek
A szójaszósz jellegzetes kelléke az ázsiai ételeknek

A szójaszósz világhódító útjára azonban csak a 17. században indult, ugyanis az intézményesített gyártásra ekkor került sor. A monda szerint 1615-ben - a feudális polgárháborúk idején – az ostromlott Osaka Castle-ben élő Maki Shige az ostromot túlélve, s onnan elmenekülve letelepedett egy Noda nevű kis faluba, ahol kitanulta a szójaszószkészítés csínját-bínját, majd megnyitotta a világ első szójaszósz gyárát. Noda a mai napig igen fontos központja a szójaszószkészítésnek.

A szójaszósz volt az első szójából előállított termék, ami meghódította Európát, 1679-ből már írásos emlékek őrzik, hogy a szósz megjelent Angliában.

A szójatej és a tofu egészségügyi előnyei a szójaszószban nincsenek meg. Nagyon jó fűszer, de magas sótartalma miatt óvatosan kell vele bánni.

Szójaolaj

A szójababból főzéshez, sütéshez alkalmas olajat is sajtolnak. Szójaolajjal készíthetünk salátaönteteket, a gyártók előszeretettel tartósítanak vele halakat, de margarin formájában sok süteményben, pékáruban is találkozhatunk a szójaolajjal. Igen egészséges olaj, magas az E-vitamin tartalma.

Tofu házilag

Hozzávalók:
3 l szójatej
1 citrom leve

Elkészítés: A szójatejet egy fazékban elkezdem melegíteni. Miután felforrt, hozzáadom a citrom levét és kis lángon még negyed órát főzöm. Akkor jó, ha a savó már kezd elválni és a túrószerű anyag leszűrhető. Ezt sűrű fémszűrőn vagy textilen leszűröm, alaposan kinyomkodom, hogy minden felesleges nedvesség eltávozzon belőle. A tofut még egy darabig hagyom, hogy kicsepegjen, majd eldöntöm, hogy milyen sorsot szánok neki. Ha hosszabb ideig szeretném tárolni, akkor vízzel teli edénybe teszem, s így helyezem a hűtőbe.

A fehérjében gazdag tofu jú húspótló vegetáriánusoknak
A fehérjében gazdag tofu jú húspótló vegetáriánusoknak

Tofus rizssaláta

Hozzávalók:
25 dkg tofu
1 bögre jázmin rizs
2 kaliforniai paprika
2 kígyó uborka
25 dkg koktélparadicsom
friss petrezselyem
friss kakukkfű
friss oregáno
½ citrom leve
olíva olaj

Elkészítés: A rizst egy kis olívaolajon kifehérítem, majd picit sózom, és kétszeres vízzel felöntöm. Fedem, majd takarékon párolom.
A tofut szeletekre vágom, majd kockázom, és kis olívaolajon megsütöm, hozzáadva a zöldfűszerek felét. Ezután felkockázom az uborkát, a kaliforniai paprikát. A koktélparadicsomokat félbeszedem. A kész rizst a zöldségekhez adom, majd a fűszeres tofukockákat is a salátástálba borítom, és óvatosan átforgatom az egészet. Végezetül citromlével és olívaolajjal meglocsolom, picit sózom, és friss fűszerekkel koronázom.

A szójacsíra nagyon gazdag vitaminokban és tápanyagokban, jól illik mindenféle salátába
A szójacsíra nagyon gazdag vitaminokban és tápanyagokban, jól illik mindenféle salátába

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.