Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sztárdiéta, amellyel Katalin hercegné és családja is fogy

default user icon
MME
Sok fehérje, kevés szénhidrát és viszlát zsír és cukor. Röviden így lehetne összefoglalni a Pierre Dukan által kitalált diétát.

Ha valaki rákeres a Dukan-diétára a közösségi médiában, ahogyan a ketogén-diéta esetében, ezúttal is számtalan bejegyzést talál. Az internetes fórumokon nagyon népszerű a több évtizedes módszer, amellyel éhezés nélkül adhatod le a kilókat. 

A diétát egy francia orvos, dr. Pierre Dukan találta ki. Az étrend magas fehérjetartalmú és alacsony szénhidráttartalmú ételeket ír elő, míg száműzi a cukrot, és a zsírt. A kalóriákat nem kell számolni, az engedélyezett 100 élelmiszerből annyit lehet enni, amennyit bírsz. 

A DIÉTA SZAKASZAI

A Dukan-diéta négy szakaszból áll, az első kettőben a súlycsökkenésen, míg az utolsó kettőben az elért eredmények megtartásán van a hangsúly. A négy szakasz a támadási szakasz, a cirkáló szakasz, a megerősítő szakasz és a stabilizáló szakasz.


A támadási szakaszban 68 féle magas fehérjetartalmú ételből lehet választani és 1,5 evőkanál zabkorpát meg kell enni naponta és minimum 1,5 liter vizet kell inni. A támadási szakasz attól függően, hogy mennyit akar fogyni az ember 2-10 napig tart. 

cirkáló szakaszban a fehérje és a fehérje-zöldség napok váltják egymást. Lehet 2-2 vagy 5-5 naponta váltani az étrendet. Zabkorpából pedig 2 evőkanállal kell megenni naponta.

megerősítő szakasz akkor kezdődik el, amikor az ember elérte a kívánt súlyt. Ekkor már nem olyan szigorú a diéta. Naponta lehet enni egy adag gyümölcsöt, és 2 szelet teljes kiőrlésű kenyeret. Lehet enni hetente 2 alkalommal keményítős ételt, például teljes kiőrlésű tésztát. Viszont hetente egy olyan napot is kell tartani, amikor csak fehérjét eszel.

stabilizáló szakaszban heti egy fehérjenapot kell tartani, míg a napi zabkorpa adag 3 evőkanálra emelkedik. Az utolsó szakaszra Pierre Dukan már inkább életmódtanácsokat ad annak érdekében, hogy ne szembesüljön az ember a jojó effektussal. Azt tanácsolja, hogy a diéta alapelveit építsük be a minden napi étkezésbe és mozogjon az ember sokat, lift helyett inkább lépcsőzzünk.

Ajánlott ételek

A fogyókúra alatt ajánlott a marha, a hal, a csirkehús, a tojás, a zsírszegény tej és tejtermékek, túró, joghurt, valamint sok zöldség fogyasztása. Megengedett például a brokkoli, répa, tök, padlizsán. Az ételeket viszont zsíradék nélkül kell elkészíteni. Az első két szakaszban tilos alkoholt fogyasztani.

Hírességek, akik kipróbálták a diétát

A Dukan diéta leghíresebb követője Katalin hercegné. Vilmos herceg felesége ezzel a módszerrel készült az esküvőjére és gyermekei születés után is a Dukan diétával fogyott le. Katalin húga, Pippa is ennek az étrendnek köszönheti formás alakját, sőt a Middleton lányok édesanyja, Carole is ezt alkalmazza, ha a felesleges kilóitól akar megszabadulni. A színésznő Pénelopé Cruz és Nicole Kidman is kipróbálta. 

Tanács

A Dukan diétát sokan nem ajánlják, az egészségre, veseműködésre károsnak tartják. A Brit Dietetikusok Szövetsége a kerülendő diéták közé sorolta. Mielőtt bármilyen diéta kezdel, kérdd ki kezelőorvosod, vagy egy dietetikus véleményét!

MEGLEPŐ! A VEGÁN A LEGNÉPSZERŰBB ÉTREND A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN >>> 

SEMMI SZÉNHIDRÁT ÉS SOK ZSÍR – HOGY MŰKÖDIK A KETOGÉN DIÉTA? >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss