Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tapas: Spanyolország egyetlen falatban

Paella, gazpacho, empanada, zarzuella…Spanyolhon méltán híres eledeleiről már sokat hallottunk, de ha nincs túl sok időnk a mediterrán ország konyhájának és ízeinek megismerésére, üljünk be egy tapas bárba – a sokszínű és sokízű minivacsora biztosan megszeretteti velünk az ibériai gasztronómiát!

Miből lehet tapas?

Egy spanyol mondás szerint ha bekötött szemmel ízlelsz egy ételt, és nem tudod megmondani, hogy mit eszel, akkor nem volt jó a szakács. A népi bölcsesség kifejezi az ibériai konyha egyik legfontosabb elvét: az ételkészítés célja az, hogy megtartsuk az alapanyagok természetes, jó ízét. A spanyol gasztronómia azonban évszázados hagyományai ellenére sem unalmas; inkább kreatív és ötletes – erre egyik nemzeti eledelük, a tapas a legjobb példa.

A tapast általában este 9-11 között, de még vacsora előtt fogyasztják.  Voltaképpen bámilyen ételből készíthetünk tapast, ami kis adagokra osztható: lehet erősen fűszerezett vagy pácolt tengeri finomság, esetleg hús, sonka vagy kolbász, zöldség, sőt savanyúság és szendvics is.

Miért lett tapas a tapas?

A szó eredetének legelterjedtebb változata szerint a régi időkben a poharakra kistányért (mások szerint sonkaszeletet) raktak, hogy ne szálljon bele a por, és ne másszanak bele a bogarak. Ezekre a tányérkákra rakták aztán azokat az apró falatokat, amelyeket az ital mellé fogyasztottak. Mivel a fedő spanyolul tapa, valószínűleg innen ered a tapas elnevezése.

Falatozz bárokban!

A tapas bárok nem titkoltan az iszogatásra, a beszélgetésre fókuszálnak, de egyáltalán nem kell a betérőnek éhesen távoznia! Képzeljünk magunk elé egy zsúfolt helyet, tele odavalósiakkal (jelenlétük a minőség garanciája). Belépve megérezzük az olívaolaj, a fokhagyma, a füstölt sonka és a tengeri herkentyűk illatát... Nem csoda, ha nyomban megéhezünk. A helybéliek egyébként ide általában a buli előtt érkeznek, vagy éppen az a buli, hogy az estét bárról-bárra járva töltik – és persze mindenhol belekóstolnak a helyi tapas-specialitásba. 

 

A tapasok már nemcsak az útszéli ivók kedvelt ételei, hiszen az előkelő éttermek és luxushotelek is előszeretettel szolgálnak fel apró falatkákat előételként – legyen az marinált articsóka, tőkehalfasírt vagy sültpaprika-krémes szendvics.

 

Lássunk néhány remek receptet!


Serranói sonka sült zöldséggel

Hozzávalók:
50 dkg palizsán
10 dkg serranói sonka
2 db piros kaliforniai paprika
4 db paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál citromlé
só, bors

Elkészítés: Mosd meg, majd vágd ketté a paprikákat és a padlizsánt. Negyedeld fel a hagymát és a paradicsomot, majd pakolj mindent egy tepsibe és locsold meg az olívaolajjal.  A tepsit rakd a 180 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 20 percre, és ha megsültek a zöldségek, a tepsit tedd félre, hogy a zöldségek kihűljenek. Míg a zöldségek sülnek, tépkedd a sonkát kisebb darabokra, és ha szereted, rövid ideig pirítsd, majd hűtsd ki. Ha a zöldségek kellőképpen lehűltek, hámozd meg és vágd kisebb darabokra őket. A zöldségeket pakold egy edénybe, ha szükséges, adj hozzájuk még egy kevés olajat, aztán csöpögtesd meg őket citromlével, és fűszerezd sóval, borssal. Utolsó lépésként add hozzá a sonkát. Hidegen tálald.

Tonhalas-uborkás szendvics

Hozzávalók:
20 dkg konzerv tonhal
5 dkg ringli
1 evőkanál ecetes kapribogyó
néhány ecetes uborka
1 db tojás sárgája
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
6 db salátalevél
zsúrkenyér

Elkészítés: A tonhalat, az uborkát, a kapribogyót, a tojássárgáját és a ringlit az olívaolajjal pépesítsd, majd tedd félre. Készíts szendvicstornyot: alulra jön egy szelet zsúrkenyér, aztán a saláta, amire kenj a tonhalas keverékből. A tetejére tegyél egy újabb salátalevelet, aztán újabb kenyérszelet következik. A tornyokat tálaláskor vágd ketté, tűzd meg fogpiszkálóval.

Chillis guacamole

Hozzávalók 4 személyre:
2 db érett avokádó
1 db lime (leve)
1 db paradicsom
½ fej hagyma
2 szál friss koriander
chillis olívaolaj

Elkészítés: Aprítsd fel a hagymát, a meghámozott és kimagozott paradicsomot valamint a koriandert, majd keverd össze az avokádó szétpasszírozott húsával és a citromlével. Ízlés szerint adj hozzá chilis olajat. Apró kenyérszeletekre halmozva tálald.

Sonkával, kecskesajttal töltött cukkini

Hozzávalók:
6 db zsenge cukkini
10 dkg főtt sonka (felaprítva)
12-15 dkg kecskesajt
1 evőkanál aprított, friss mentalevél
2 evőkanál extra szűz olívaolaj

Elkészítés: Forralj vizet, tedd bele a cukkiniket, sózd meg és főzd 5 percig (még épp kemények maradjanak). Szűrd le őket és várd meg, míg kissé lehűlnek. Ha már langyosak, vágd le a végeit, aztán vágd félbe, majd egy kanállal vájd ki a húsukat (nem kell teljesen). A sonkát a sajttal, az olívaolajjal és a fűszerekkel keverd össze és töltsd a cukkinikbe. Sütőbe téve pirulásig süsd. Ha megsült, várj, míg kicsit lehűl, majd feldarabolva, fogpiszkálóra tűzve tálald.

Kedvet kaptál a mediterrán fiesztához? Még több spanyol finomságot találsz válogatásunkban! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss