Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A tavaszi ízekhez valamiképp hozzátartoznak a zöldfűszerek, a túró- és sajtfélék, illetve az ezek kombinációjával készült fogások. Néha olyan jólesik valami sós finomság egy pohár bor mellé, vagy egyszerűen csak magában. Néha kevés az idő a látványos harapnivalók elkészítésére. Néha meg egyszerűen jó gyorsan tálalni valami finomat.

Mostanában egyre jobban előtérbe kerülnek itt a konyhában a friss és szezonális alapanyagok. Mióta megkezdődött a spárgaszezon, minden héten legalább egyszer készül valami spárgás fogás, és most, hogy friss spenótból is szép a piaci felhozatal, ebből is készülnek különféle fogások. Persze a friss petrezselyemzöld, rozmaring, bazsalikom sem hiányozhat a készletből.

 

A friss zöldfűszerek vitaminokban, ásványi anyagokban is igen gazdagok, nem csupán finomak
A friss zöldfűszerek vitaminokban, ásványi anyagokban is igen gazdagok, nem csupán finomak

 

A hűtőszekrényben volt még egy bontatlan doboz jóféle ricottám, friss spenótom, zöldfűszereim, gondoltam, készítek olyasmit, ami akár szendvicskrémként, akár sós nassolni való formájában is felhasználható.

A leveles tésztából készült roló nem csupán sajtkrémmel tölthető meg, ha az ember sósan tálalná, de tavaszi fűszerekkel gazdagított túró-, illetve nálam most ricottakrémmel is.

 

A fűszeres ricottakrém szendvicsalapnak is remek
A fűszeres ricottakrém szendvicsalapnak is remek

 

Amilyen egyszerűen és gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott az első adag, úgyhogy némi anyagbeszerzést követően készült is a következő porció. A legnagyobb előnye, hogy a töltelékként funkcionáló krém valóban pompás szendvicsalap is, de akár kanállal is kóstolgatható, kóstolgatható…. és villámgyorsan el is fogy!

Fűszeres ricottás roló

 

A könnyű, tavaszi ricottakrémmel töltött leveles tésztaroló lehet előétel, de nassolni való is
A könnyű, tavaszi ricottakrémmel töltött leveles tésztaroló lehet előétel, de nassolni való is

 

Hozzávalók kb. 22-24 db kisméretű rolóhoz:
2 csomag leveles tészta (275 gr-os)
1 db kisméretű tojás
1 dkg vaj
25 dkg krémes ricotta (áttört tehéntúróval is helyettesíthető)
20 dkg friss leveles spenót
1 nagy csokor petrezselyemzöld
2 kisebb ágacska rozmaring levelei
1 szűk maréknyi friss bazsalikomlevél
1 mokkáskanál só
1 evőkanál tejföl

Elkészítés: A ricottakrémhez a spenótleveleket alaposan megmostam, leforráztam, majd jól lecsepegtettem. Késsel felaprítottam. A fűszernövényeket is felaprítottam. A ricottát a zöldekkel, a fűszerekkel és a tejföllel keverőpohárba kanalaztam, majd a botmixerrel krémesre kevertem. Felhasználásig hűtőszekrénybe helyeztem.
A fém rolóformákat (az enyémek legnagyobb mérhető átmérője 1 cm) kissé megvajaztam. Az első csomag leveles tésztát kiterítettem, derelyevágóval 1 cm széles csíkokra vagdostam úgy, hogy a hosszabb oldalával párhuzamosan szeleteltem. A másik csomag tésztával ugyanígy jártam el. A fém formákra spirálisan feltekertem a tésztát. 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tésztarolókat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem egymástól jó 2 cm távolságra. A tojást kissé felvertem, a tésztákat megkentem. 15-18 perc aranylóra sütöttem. A fém formákat eltávolítottam, a rolókat rácson hűlni hagytam. 
A ricottás tölteléket habzsákba szedtem, és megtöltöttem vele a kis rolókat.

 

Gyorsan elkészül és gyorsan fogy a tányérról
Gyorsan elkészül és gyorsan fogy a tányérról

 

Frissen tálaltam. Ha nem fogyna el azonnal, hűtőszekrényben 1-2 napig lefedve nyugodtan tárolható.

Könnyű, tavaszi nassolni való, igazi friss ízekkel!

Különleges habroló recept >>>

Legjobb sajtos roló >>>

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.