Mostanában egyre jobban előtérbe kerülnek itt a konyhában a friss és szezonális alapanyagok. Mióta megkezdődött a spárgaszezon, minden héten legalább egyszer készül valami spárgás fogás, és most, hogy friss spenótból is szép a piaci felhozatal, ebből is készülnek különféle fogások. Persze a friss petrezselyemzöld, rozmaring, bazsalikom sem hiányozhat a készletből.
A hűtőszekrényben volt még egy bontatlan doboz jóféle ricottám, friss spenótom, zöldfűszereim, gondoltam, készítek olyasmit, ami akár szendvicskrémként, akár sós nassolni való formájában is felhasználható.
A leveles tésztából készült roló nem csupán sajtkrémmel tölthető meg, ha az ember sósan tálalná, de tavaszi fűszerekkel gazdagított túró-, illetve nálam most ricottakrémmel is.
Amilyen egyszerűen és gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott az első adag, úgyhogy némi anyagbeszerzést követően készült is a következő porció. A legnagyobb előnye, hogy a töltelékként funkcionáló krém valóban pompás szendvicsalap is, de akár kanállal is kóstolgatható, kóstolgatható…. és villámgyorsan el is fogy!
Fűszeres ricottás roló
Hozzávalók kb. 22-24 db kisméretű rolóhoz:
2 csomag leveles tészta (275 gr-os)
1 db kisméretű tojás
1 dkg vaj
25 dkg krémes ricotta (áttört tehéntúróval is helyettesíthető)
20 dkg friss leveles spenót
1 nagy csokor petrezselyemzöld
2 kisebb ágacska rozmaring levelei
1 szűk maréknyi friss bazsalikomlevél
1 mokkáskanál só
1 evőkanál tejföl
Elkészítés: A ricottakrémhez a spenótleveleket alaposan megmostam, leforráztam, majd jól lecsepegtettem. Késsel felaprítottam. A fűszernövényeket is felaprítottam. A ricottát a zöldekkel, a fűszerekkel és a tejföllel keverőpohárba kanalaztam, majd a botmixerrel krémesre kevertem. Felhasználásig hűtőszekrénybe helyeztem.
A fém rolóformákat (az enyémek legnagyobb mérhető átmérője 1 cm) kissé megvajaztam. Az első csomag leveles tésztát kiterítettem, derelyevágóval 1 cm széles csíkokra vagdostam úgy, hogy a hosszabb oldalával párhuzamosan szeleteltem. A másik csomag tésztával ugyanígy jártam el. A fém formákra spirálisan feltekertem a tésztát.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tésztarolókat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem egymástól jó 2 cm távolságra. A tojást kissé felvertem, a tésztákat megkentem. 15-18 perc aranylóra sütöttem. A fém formákat eltávolítottam, a rolókat rácson hűlni hagytam.
A ricottás tölteléket habzsákba szedtem, és megtöltöttem vele a kis rolókat.
Frissen tálaltam. Ha nem fogyna el azonnal, hűtőszekrényben 1-2 napig lefedve nyugodtan tárolható.
Könnyű, tavaszi nassolni való, igazi friss ízekkel!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.