Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Könnyű, finom, egyszerű és igazán tavaszi. Ugyan gyökerei Ázsiába nyúlnak, azonban a megújulás jegyében a tavaszi tekercs a mi asztalunkon is megjelenhet.

A több mint ezeréves múlttal bíró tekercsek valamikor 1000 környékén, a Sung-dinasztia idején születtek. A tavasz kínálta zöldségekkel és egyéb finomságokkal töltött tésztatekercsek hamar a kínai újévet követő tavaszi fesztivál elengedhetetlen részévé váltak. Ahogy nőtt a népszerűségük, úgy csökkent a méretük: a Sung-dinasztia idején a tekercsek még jóval nagyobbak voltak a ma ismerteknél, méretük a Ming-dinasztia idején redukálódott, s vált a ma ismert könnyen ehető snackké.

A tavaszi tekercsek méretét is megválaszthatjuk, attól függően, hogy csak falatkáknak vagy kiadósabb fogásnak szánjuk
A tavaszi tekercsek méretét is megválaszthatjuk, attól függően, hogy csak falatkáknak vagy kiadósabb fogásnak szánjuk

A tavaszi tekercs még a császári udvar ételei között is szerepelt, sőt egyes legendák szerint bizonyos tavaszi tekercs recepteket egyenesen Buddha hagyományozott a követőire, hogy boldogságban és szerencsében legyen részük.

Sokféle finomságot rejthet a tavaszi tekercs
Sokféle finomságot rejthet a tavaszi tekercs

Az ázsiai konyha nagyon kedveli a tésztás ételeket, amelyek egy jelentős része a gasztronómiájukban előételként vagy amolyan snackként kap szerepet. Ezek a tekercsek, töltött batyuk megvásárolhatóak az utcai árusoknál, de étteremben előételként is megállják a helyüket, délidőben egy kis teával, estefele esetleg sörrel leöblítve fogyaszthatóak.

A tavaszi tekercs tésztája hagyományosan rizslisztből készül, míg a hozzá igen hasonló, az európaiak által gyakorta szintén tavaszi tekercsként azonosított tojásos tekercs vastagabb, búzalisztből készített tésztával bír.

tésztába zárt ízek!

A tészta szerepe alapvetően nem más, mint az ezerféle töltelék összetartása. S ha már összezárták ezeket az ízeket egy tésztaburokba, akkor vagy gőzölik, vagy főzik, vagy sütik. A tavaszi tekercset Európa-szerte bő olajban kisütve szokták kínálni, általában valamilyen szósszal. A szószok legtöbbször szójaszósz alapon nyugszanak, amit egy kevés fokhagymával, szezámolajjal és némi csilivel ízesítenek, illetve van, ahol édes csiliszósszal kínálják a tekercseket.

Tavaszi tekercs húsos töltelékkel
Tavaszi tekercs húsos töltelékkel
Világhírű tavaszi tekercsek

Legismertebb tavaszi tekercsek a sokféle töltelékéről híres Fujianese tavaszi tekercs és a Shanghaiese tekercs. A Fujianese tekercset nem sütik olajban, mint a nálunk ismert tavaszi tekercseket, hanem a pekingi kacsához hasonlóan az előkészített és összepárolt tölteléket a kész palacsintákba töltik, és - mártásokat kínálva hozzá - ebben a formájában fogyasztják. A Shanghaiese tekercsekben szinte mindig található bambusz, gyakori fűszere a gyömbér. A töltelékek közül sokszor van benne sertéshús, rák, különféle zöldségek, közöttük a pároltan is ropogós vízi gesztenye. Ezt a tekercsféleséget bő olajban sütve, édes csiliszósszal kínálják.

Mivel töltjük?

A töltelékben szinte bármi lehet. A húsos variációkban szerepelhet hal, rák vagy más tengeri herkentyű, illetve pirított vagy párolt sertés-, kacsa- vagy csirkehús, de az eredeti tavaszi tekercsekben általában csak különféle zöldségek kaptak helyet.

Üde zöldségek és üvegtészta bújik meg ezekben a tavaszi tekercsekben
Üde zöldségek és üvegtészta bújik meg ezekben a tavaszi tekercsekben

A tekercsek töltelékében a bambusz és a vízi gesztenye mellett gyakori szereplő a snidling, a mogyoróhagyma, a fokhagyma, vékonyra (julienne-re vágott) sárgarépa, póréhagyma, kedveltek a különféle csírák, a zöld káposzta, a kukorica, az uborka, de tehetünk a töltelékbe vékonyra szelt gombát (pl. shiitake), kaliforniai paprikát vagy bármilyen más zöldséget, amit a tavaszi piac kínál nekünk.

Így sürítsd a tésztát!

A sűrítéshez mehet a töltelékbe vékony főtt tészta (gyakorta üvegtészta), esetleg rizs, ha nem csak tekercseljük a tölteléket, hanem ki is sütjük, akkor adhatunk hozzá 1-2 tojást, s fűszerezésnél szerepet kapnak a szójaszósz mellett a friss zöldfűszerek (bazsalikom, koriander esetleg menta) is.

A tésztát készíthetjük otthon, de ázsiai boltokban mindenütt kapható előre elkészített lap, amibe csak ügyesen bele kell tekerni a tölteléket, majd bő olajban kisütni. A tavaszi tekercs nyugodtan készíthető réteslappal is.

Az eredmény egy kívül ropogós, belül szaftos és puha falat, amivel elüthetjük éhünket, vagy felkészülhetünk a főfogásokra.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.