Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Mákos guba  recept
Mákos guba
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Húsvét

Tavaszi töltött tojások

A tojás a húsvét egyik főszereplője, de az ünnepet megelőző böjti időszakban is kiváló húspótló. Sőt a húsvéti után megmaradó főtt tojások is rengeteg módon elkészíthetőek önmagában is, például töltve, ezer és egy féle töltelékkel.

A tojás egészséges, és ha sikerül baráti áron beszerezni, kiadós, egyszerű ebéd vagy vacsora alapanyaga lehet. A különféle omlettek, frittáták vagy rántották egy nagy adag friss salátával gyors alternatívát jelentenek, de egy finom tojásos nokedli a jó kis hagyományos fejes salátával is remekül illeszkednek a húsvétot megelőző böjti étrendbe.

 

Amit a tojásról tudni kell!

 

Egy nagyobb méretű tojás 6-8 gramm fehérjét és 5-7 gramm zsírt tartalmaz. A tej után a tojás a második - az emberi táplálkozás szempontjából - legfontosabb a fehérjék sorában: körülbelül negyvenféle fehérje található benne. A fehérjék elemi építőkövei az aminosavak, s az esszenciális aminosavakat szervezetünk nem képes előállítani, viszont elengedhetetlenül szükségesek az emberi test számára. A tojásban a C-vitaminon kívül szinte az összes vitamint megtaláljuk. Különösen gazdag B2- és B12-vitaminban, a legfontosabb D-vitamin forrásunk, megemlítendő az E-vitamin, és egy tojás a napi ajánlott A-vitamin-bevitel egyötödét tartalmazza. Az ásványi anyagok közül a foszfor, a vas, a jód és a cink mennyisége jelentős.

 

 

Vacsorának, vendégvárónak is tökéletes a töltött tojás
Vacsorának, vendégvárónak is tökéletes a töltött tojás

 

Töltött tojás végtelen variációban

A töltött tojás vacsorára, uzsonnára, reggelire, vendégvárónak is tökéletes. Az egész egyszerűtől az ünnepiig variálhatjuk. Készülhet hidegtálra, de egyes változatait meg is süthetjük besamellel, sajttal gazdagítva.

A töltelék alapja mindig a tojás sárgája, amit tejföllel, majonézzel, mustárral krémesre keverünk, majd ezután ízesítjük ízlésünk, hangulatunk és lehetőségeink szerint. Már néhány szál zöldfűszer is csodákra képes: petrezselyemmel, snidlinggel, medvehagymával más és más karaktert adhatunk a tölteléknek. Ezekbe az egyszerű, de nagyszerű változatokba is kerülhet kapribogyó, olívabogyó, szardella.

 

A töltött tojás jól illik a húsvéti hidegtálra is
A töltött tojás jól illik a húsvéti hidegtálra is

 

Ha a tölteléket karakteressé, gazdagabbá szeretnénk tenni, dúsíthatjuk szardíniával vagy apróra vágott füstölt lazaccal, a húsvéti menühöz pedig darált sonkával.

A tölteléket belekanalazhatjuk a tojásfehérjékbe, de ha szeretjük a szép tálalást, csillagcsőrös habzsákba (vagy egyszerűen egy levágott sarkú zacskóba) töltve csinosan megtölthetjük. Díszítéséhez zöldfűszereket, színes borsot is használhatunk. Salátalevelekre vagy színes zöldségágyra rendezve még szebben mutatnak a falatnyi kis tojáshajók, de majonézes salátákkal is biztos sikere lesz a töltött tojásnak.

 

Habzsákból szépen meg lehet tölteni a tojásokat
Habzsákból szépen meg lehet tölteni a tojásokat

 

Ha a melegen szeretnénk készíteni húsmentes fogásnak, apróra vágott pirított gombával vagy padlizsánnal is dúsíthatjuk a tölteléket, kis zsemlemorzsával beállítva a megfelelő állagot. Ha pedig a húsvét utáni hímes tojások újrahasznosítása a cél, akkor apróra vágott sonkával, kolbászkarikákkal vagy ízlés szerinti felvágottal is gazdagíthatjuk a tölteléket. Besamellel, sajtmártással vagy tejföllel meglocsolva, néhány perc alatt összesütve remek vacsora!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.