Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Praktikus

Tócsni, lepcsánka és társai

Dödölle, berét, macók és bodag. Cicege, pacsni vagy prósza, és sorolhatnánk még ennek a népszerű ételnek a különféle neveit. Olcsó, pofonegyszerű és finom. Mi kell még?

A tócsnit süthetjük serpenyőben, de olaj nélkül, sütőben is, úgy is finom, ropogós lesz!
A tócsnit süthetjük serpenyőben, de olaj nélkül, sütőben is, úgy is finom, ropogós lesz!

Ez már önmagában is elég ahhoz, hogy szeressük, de mindemellett még finom is. Főételnek, köretnek, vendégvárónak, reggelire is tökéletes. Nem csoda hát, hogy minden vidéken népszerű.

Legismertebb nevei: macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, toksa, cicege, tócsi, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, pacsni, dödölle

Fokhagymás tejföllel tálalva a legnépszerűbb a tócsni
Fokhagymás tejföllel tálalva a legnépszerűbb a tócsni

Krumplilepények a világban

Nem csak mi, magyarok szeretjük, a világ sok táján készítenek hasonló krumplialapú finomságot.

Svájcban rösti
Angliában hash brown
Svédországban rarakor
Lengyelországban placki
Csehországban bramborák és babagudovica
a zsidó konyhában latke, hremzli vagy latkesz

Változatok tócsnira

Az alaprecept hús nélküli, fogyasztható tejföllel és fokhagymával. Ehetjük leveshez *kenyérként*, de akár desszertként is lekvárral. Régen főételként fogyasztották, ma inkább köretként kerül az asztalra, illetve egyszerű vacsorának is kiváló.

Ha csak picit sózzuk, akár lekvárral is fogyasztható!
Ha csak picit sózzuk, akár lekvárral is fogyasztható!

A tócsni tésztája kerülhet bundaként is hússzeletre, ezek a különféle borzasok, mivel a reszelt krumpli miatt kissé kócosak lesznek a kisült szeletek.

Keverhetünk aprított zöldfűszert is a tócsni tésztájába
Keverhetünk aprított zöldfűszert is a tócsni tésztájába

Különféle fűszerekkel is más-más karaktert adhatunk ennek az elronthatatlan és kiadós ételnek: zöldfűszerekkel, szárított paradicsommal, kapribogyóval, olívabogyóval mediterrán jellegű lepénykéket készíthetünk, de ha curryt, kurkumát, gyömbért teszünk bele, keleties ízvilágra válthatunk.

Szósszal az igazi!

A hagyományos tócsnihoz jár a fokhagymás tejföl! Természetesen ezt is variálhatjuk, a tejföl mindenesetre nagyon jó alap, de joghurtot is használhatunk. Kapros, tormás, mustáros, szardellás vagy chilis szósz is pillanatok alatt kikeverhető, és a tócsni máris új ízvilágban kóstolható!

Zöldségekből, például cukkiniből is készülhet tócsni, fűszeres paradicsommártással isteni!
Zöldségekből, például cukkiniből is készülhet tócsni, fűszeres paradicsommártással isteni!

Sütés olajszaggal és olajszag nékül

Hagyományosan olajban (vagy zsírban) sül a tócsni, ami nagyon finom, de elég sok kalóriát kispórolhatunk a vacsorából, ha sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk a krumplis masszát, kevés olajjal esetleg megspriccelhetjük, és forró sütőben így sütjük. Az olajspriccelés el is maradhat, ha a masszába egy kis reszelt sajtot vagy juhtúrót keverünk, ezeknek a zsírtartalma elég ahhoz, hogy omlósra, de ropogósra süljenek a lepénykék. És ha már sajt: akkor itt a variációs lehetőségek újra bővülnek: a sajt is karaktert adhat az egyre sokszínűbb tócsninak! :)

Receptekért kattints válogatásunkra! >>>

Olcsó, kiadós, egyszerű a tócsni, akár köretnek, akár vacsorára
Olcsó, kiadós, egyszerű a tócsni, akár köretnek, akár vacsorára

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.