Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A szeptember 19-én kezdődő Oktoberfest kapcsán érdemes körüljárni, hogy mi mindent kóstolhatunk a Bajor régióban a sör mellé. A bajor konyha jól körülhatárolható, fogásai egyszerűek, de ízletesek, jó alapanyagokból készülnek, s szinte mindegyikhez tökéletesen passzol a sör.

Kolbászok, sajtok, perecek, szendvicsek, szendvicskrémek

A bajor konyha apró előételei, falatkái, kenyerei közül méltán a leghíresebb a bajor perec. A fénylő, sötétbarna felület és a rajta pihenő hatalmas sószemcsék egészen egyedi külsőt kölcsönöznek ennek a perecnek. A sűrű tésztájú, laktató péksütemény elkészítése abban különbözik a nálunk kedvelt perecétől, hogy a megformázott tésztát sütés előtt szódabikarbónás forró vízben „megfőzik”, majd ezután megy a sütőbe. A bajor perec fogyasztható önmagában, szendvicsalapként, köret gyanánt, sör mellé, vagy ahogy épp kedvünk tartja.

A bajor perechez érdemes egy kevés obazda krémet is kérni, ami camembert sajtot és a mi pálpusztainkhoz nagyon hasonló sajtból készített kence. Nagyon kellemes, friss zöldségekkel kiegészítve reggelire vagy uzsonnára is ideális választás, de akár egy másik helyi fogással, a leberkase-vel is kiegészíthető, amit a bajorok főfogásként vagy vékonyra szelve felvágottként is szívesen fogyasztanak. A fűszerezett, marha- és sertéshús keverékéből készített húskenyér nagyon kedvelt, sokféle ízesítésben és formában kapható. A zsemlébe pakolt vastag szelet húskenyér ugyanúgy nagy kedvenc, mint a mustárral, savanyúsággal, krumplisalátával kínált változata, ami ebédnek vagy vacsorának is tökéletes.

 

Leberkase, vagyis húskenyér
Leberkase, vagyis húskenyér

 

A bajor mustár is megér egy külön passzust: azoknak, akik nem szeretik az erős, csípős mustárokat, a gazdag ízvilágú, édes bajor mustár igazi megváltás lehet.

A bajor kolbász messze földön híres, ami nem véletlen. Bár a müncheni változat nem rendelkezik túl nagy múlttal, de az elmúlt másfél évszázad alatt valóban megkerülhetetlen fogássá vált. A borjú-, marha- és sertéshúsból készített kolbász fűszerezése egészen egyedülálló, hiszen szerecsendió-virág, gyömbér és kardamom is található benne. A kolbászt leggyakrabban bajor perec kíséretében, édes bajor mustárral fogyasztják és nagy mennyiségű sörrel öblítik le.

Bajor kolbász, bajor sörpercccel és édeskés bajor mustárral
Bajor kolbász, bajor sörpercccel és édeskés bajor mustárral

A német konyha azonban nem csak a müncheni kolbászt ismeri, nagyjából 1500 különféle kolbászt készítenek az országban. Kedvelt a nünbergi kolbász, amelyet gyakorta szendvicsként árulnak (3 im Weggla), a bécsi kolbász, a blutwurts vagy épp a mi véres hurkánkkal rokon schwarzwurst. Nagy népszerűségnek örvend a currywurst is, amelyet currys ketchuppal leöntve, curryporrral megszórva kínálnak.

Sültek, káposzta, gombóc, nudli és a tökéletes krumplisaláta

A bajor konyha húsban gazdag. Nem csak a különféle kolbászok nyújtotta kínálat okán, hanem a különféle sültek, a rengeteg rántott szelet, a töltött és egyéb módon sütött kacsa kapcsán, s akkor még nem is beszéltünk a különféle fasírtokról, valamint a bajor konyha emblematikus fogásáról, a csülökről. A fél csülök általában ropogós bőrrel, knödle (zsemlegombóc, gőzgombóc) és párolt savanyú káposzta kíséretében, nagyobb adag szafttal körülöntve kerül asztalra.

 

A krumplisaláta gyakori köret a mustár mellett/helyett
A krumplisaláta gyakori köret a mustár mellett/helyett

 

A legtöbb sült vagy kolbász mellé azonban krumplisalátát kínálnak. A hideg krumplisaláta a leggyakrabban valamilyen majonézes vagy tejszínes szósszal készül. A salátában a krumpli mellett lehet még retek, uborka, hagyma, fűszerezheti snidling vagy más zöld fűszer.

Ha nem vágyunk húsos ételekre, pontosabban inkább valamilyen tésztaétellel ismerkednénk, akkor érdemes a különféle nudlik közül választani. A spaetzle nagyjából megegyezik a nálunk is kedvelt nokedlivel. A különbség az, hogy míg nálunk a nokedli kifejezetten köretként van jelen, addig a német konyhában komplett tésztaételnek számít, amit különféle szószokkal tálalnak. Nagyon kedvelt a sajtszósszal készített spaetzle, amit általában tűzforró serpenyőben kínálnak.

 

 

A tésztás köretek közül javasolt kipróbálni még a schupfnudel-t, ami az osztrákoknál is igen kedvelt, sőt a magyar falvak sváb lakosainak köszönhetően nálunk sem ismeretlen. A lepirított krumplinudli jó körete a szaftosabb húsoknak vagy a különféle raguknak.

Amihez nem passzol a sör: Bajor krém

A tejből, tejszínből és tojássárgájából készített bajor krém erősen hasonlít az olaszoknál kedvelt panna cottára. A gazdag krémet a XIV. század óta készítik Ingolstadt környékén, s azóta már az egész régióban elterjedt, a XIX. század óta pedig a német szakácskönyveknek is szerves részét képezi. Legtöbbször idénygyümölcsökkel, gyümölcsvelővel kínálják, de létezik boros, kávés és csokoládés változata is.

 

Prinzregententorte
Prinzregententorte

 

Még egy édességről nem szabad megfeledkezni a bajor konyha kapcsán, s ez a Prinzregententorte, amely vékony piskótalapokból épül fel, amelyek között csokoládés vajkrém pihen. A legalább hat lapból álló tortát végezetül baracklekvárral is megkenik a bajor cukrászok, majd vékony étcsokoládéból készült réteggel vonják be.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.