Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
A thai konyháról beszélni vagy írni körülbelül olyan, mint lerajzolni egy focimeccset. Ezt kóstolni, érezni, átélni kell.

A thai konyha nagyon sokrétű, jófajta és friss, nem utolsósorban nagyon sokféle alapanyagból épül fel, akár 20 vagy még annál is több összetevőből. A 4-5 alapíz mégis harmonizál és illik egymáshoz. Konyhájukra jellemző a sok őshonos fűszernövény, amelyektől nagyon jellegzetesek lesznek az ételeik.

Tom Yum leves
Tom Yum leves

Gyakran használják a thai chilit, azt az apró pirosat, ami valamilyen oknál fogva sokkal kellemesebben csíp, mint magyar barátja. A galangal gyökeret, ami a tom yum leves egyik alapfűszere, itthon sajnos inkább szárítva vagy valami lében lehet kapni, ami persze meglehetősen tönkrevágja az eredeti igazi ízét. A citromfűszárt, amely kellemesen fanyar citromízű, és melynek a gumóját használjuk. A kaffir-levelet, ami nem más, mint a lime, vagyis a zöld citrom levele. Gyakori fűszerük még a thai bazsalikom, a koriander és a curry, a mogyoróhagyma, a sonkahagyma és a fokhagyma. No meg a nyers zöldbors, a turmeric és a gyömbér.

Alapanyagok tekintetében gyakori az üvegtészta különböző fajtái, a hosszúszemű rizs (nagyon fontos: Thaiföld a jázminrizs hazája), a cukrok közül a pálmacukor, a barnacukor. Ezek mellett az osztrigaszósz, különféle halszószok, kókusztej, tápióka, tamarind is népszerű a thai ételekben. És persze a mangó, minden mennyiségben, de az ananász és a papaya is egész évben terem, ezek is szerepelnek bőven a kínálatban.

Használják a tenger gyümölcseit, csirkét, szárnyasokat. Érdekes, hogy e gazdagság mellett is minden étkezésnél megtaláljuk a rizst: naponta ötször-hatszor is fogyasztják.


Tom yum, avagy thai csirkeleves kókusztejjel

Hozzávalók:
40 dkg csirkemell
1 szál sárgarépa
¼ fej káposzta
2 színes paprika
2 gerezd fokhagyma
1 szál thai citromfű
1 db thai chili
1 dkg galangal gyökér
4 lime levél
4 dl kókusztej
3 dl csirkeleves
8 dkg rizstészta
2 evőkanál halszósz
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál rizsecet
korianderlevél
2 evőkanál olaj

Elkészítés: 1. A csirkemellet csíkokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük.

2. A csirkemellet a forró olajon megpirítjuk, hozzátesszük a citromfűszálat, a chilit és a galangal gyökeret, átforgatjuk, meglocsoljuk a rizsecettel, a szójaszósszal és a halszósszal, újra átforgatjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket.

3. Felöntjük a csirkelevessel, forraljuk 2-3 percig.

4. Hozzáadjuk a kókusztejet is. Az 5 percre langyos vízbe áztatott üvegtésztát apróra vágjuk, és a levesbe tesszük.

4. Összeforraljuk a levest, megszórjuk az apróra vágott korianderrel, és azonnal tálaljuk.

Elkészítési idő: 20 perc
Tálalható: azonnal


Őszi Balázs
Őszi Balázs

Egy időben gyakran jártam a budapesti Thaiföldi Nagykövetségre, és nagyon magával ragadott az a nyugodtság és az a tisztelet, ahogy ott ezek az emberek viselkedtek. Kedvesek és érdeklődőek voltak. Ők szervezték azt a képzést, ahol egy bangkoki étterem séfje magyar szakácsoknak mutatta be (nyilván nagyvonalakban) az alapokat, a pad-thai-t, a tom-yum kong-ot, a tápiókazselét.

Szerencsére itthon is megjelentek különböző thai éttermek, amelyek tényleg jók. Különleges ízviláguk a világ minden pontján hódít nagy sikerrel. Itt gyorsan leszögezem: a plázákban nagy betűkkel jelölt thai éttermek nem adják vissza - vagy inkább meg sem közelítik – azt, amire azt mondhatjuk: thai konyha. Itt rendszerint kínaiak szolgálják fel portékájukat, amit saját maguk íze-kedve szerint főznek. És még csak nem is hasonlít a thai ízvilágra.

Valószínűleg az lenne a legjobb, ha a helyszínen találkozhatnánk a thai finomságokkal, az alapanyagok kavalkádjával, a fűszerek illatával, az ételkészítési technikákkal, ezzel a csodálatos kultúrával. Én elmegyek és személyesen megnézem.

Jó étvágyat!
Jó étvágyat!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.