Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Az idehaza néhány éve még jószerével ismeretlen tonkabab mára cukrászati különlegességek, krémek, csokoládék és nem mindennapi desszertek összetevőjeként vált többé-kevésbé ismertté.

A ráncos, fekete színű, mandulaalakú tonkabab, amely egészben, aprítva vagy por formájában kerül kereskedelmi forgalomba, különlegesen összetett aromájú, markáns fűszer. Ízeiben, illatában a vaníliát, a keserű mandulát, a fahéjat és a szegfűszeget egyaránt idézi. Aki egyszer megkóstolja, biztosan keresi a következő alkalmat az újabb találkozásra!

 

Csokoládétortácska tonkababbal
Csokoládétortácska tonkababbal

 

Mi fán terem a tonkabab?

A tonka elnevezés a galibiból, illetve Francia Guyana őslakóinak anyanyelvéből, a karibiból eredeztethető, ezt használják Dél-Amerika-szerte, és terjedt el szinte minden nyelvben. A mag neve angolul tonka bean, franciául fèves de tonka, magyarul tonkabab, németül Tonkabohne.

A tonkafa, amelynek termésében az értékes mag található, az Orinoco-medencében őshonos. Francia Guyana, Brazília és Venezuela, valamint a nyugat-afrikai Nigéria számít legfőbb termőterületének, és egyben ezek az országok a legnagyobb exportőrök is. A hatalmasra növő tonka- vagy kumarufaként is ismert Dipteryx odorata botanikailag a pillangósvirágúak családjához tartozik, a tonkababot termőhelyein mágikus tulajdonságai miatt is tisztelet övezi.

Afrodiziákum vagy veszélyes hatóanyag?

 

Tonkabab – a különleges aromájú fűszer Dél-Amerikából
Tonkabab – a különleges aromájú fűszer Dél-Amerikából

 

Bár napjainkban egyre inkább a tonkabab gasztronómiai szerepére irányul a figyelem, számos országban elsősorban a parfüm- és a dohányipar hasznosítja – az Egyesült Államokban máig tiltott élelmiszeripari alkalmazása. Ennek oka, hogy vízben rosszul, de alkoholban jól oldható kumarint tartalmaz. Az aromás, kristályos vegyületet először 1831-ben azonosították a tonkafa termésének magjából. Napjainkban, a gyógyszeriparban mesterségesen is előállítják. Az 1950-es években számos olyan kísérletet végeztek az USA-ban, amelyek bizonyították, hogy nagy mennyiségű kumarin a szervezetben súlyos váralvadási zavarokhoz, sőt májkárosodáshoz vezet. Biztonsági okokból az 1970-es években világszerte tiltólistára került a tonkbab, amelyről a pontosabb és megbízható kutatási eredményeknek köszönhetően azóta majd’ mindenütt lekerült.

Mint számos hasonló kémiai anyagról, erről is elmondható: nem önmagában, hanem más vegyületekkel reakcióba lépve lehet egyszerre gyógyszer és méreg. Kis mennyiségben (2 mg kumarin/1 kg élelmiszer) pedig az USA kivételével ma már szinte mindenütt engedélyezik használatát a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások is. Talán kevésbé közismert, hogy pl. üdítőitalok, rágógumik aromáját is gazdagítja ez a vegyület.

A tonkababot termőterületein különösen nagy becsben tartják. Nem csupán gyógyító erőt tulajdonítanak neki, ha valaki amulettként magával hordja, de számos közösségben varázserővel is felruházzák. Úgy tartják, ha az ember tonkbabot szorongatva suttogja el vágyait, kívánságait, azok biztosan teljesülnek. Vannak helyek, ahol ökölbe zárt tonkbabbal lejtenek rituális táncot, majd elültetik, és a kisarjadó növény fejlődésével várják a titkos vágyak beteljesülését. Ennél kevésbé komplikált rituálé is elterjedt Dél-Amerika néhány vidékén a tonkabab csodatévő erejének kinyerésére: többszöri forrázást, áztatást követően gyógynövényekkel elegyített teát készítenek belőle, amelynek vágyfokozó, bódító, depresszió-ellenes, sőt immunerősítő hatást is tulajdonítanak

Tonkbabot a konyhába!

A jobbára a vaníliát kiváltó vagy helyettesítő fűszerrel azonban leginkább mégis mindenféle hókuszpókusz mellőzésével csodás finomságok készülnek Dél-Amerikában éppúgy, mint Afrikában, de főként Európa különlegességekre fogékony cukrászataiban, konyháiban. Itt a kontinensen ugyanis egyetlen ország élelmiszertörvénye sem tiltja a jórészt a fahéjéval azonos veszélyességi fokkal rendelkező tonkabab fogyasztását. Hisz szó sincs róla, hogy ez a mesés aromájú fűszer egészségre ártalmas lenne – természetesen mértékkel fogyasztva.

 

Leggyakrabban csokoládés desszertekhez adnak tonkababot, de még rengeteg más finomsághoz is jól illik
Leggyakrabban csokoládés desszertekhez adnak tonkababot, de még rengeteg más finomsághoz is jól illik

 

Mielőtt felhasználásra kerül, a kumarint nagy koncentrációjú alkoholos oldatban kivonják belőle. A fa terméséből kinyert magot szárítják, ezt követően rendszerint 24 órára rumba áztatják, gyakorlatilag fermentálják. Ez idő alatt a veszélyes vegyület kioldódik belőle, néha láthatóan közvetlenül a maghéj alatt kikristályosodik. Majd a magot ismét kiszárítják – az így előkészített, immár ráncos tonkababot csomagolják, illetve aprítják vagy őrlik.

Még ma is kevés szakácskönyv tartalmaz tonkababbal készült recepteket, ami nem csupán annak köszönhető, hogy meglehetősen drága fűszer, de időbe telik, míg sikerül eloszlatni a hatóanyagával kapcsolatos tévhitet, holott szerecsendió-reszelővel frissen reszelve egy keveset adagolva omlós, kelt vagy kevert tésztákhoz, lenyűgöző aprósüteményeket, mesés piskótákat, kalácsokat készíthet bárki.

 

Érdemes elsőre cukrászdában megkóstolni a tonkababos finomságokat
Érdemes elsőre cukrászdában megkóstolni a tonkababos finomságokat

 

Csokoládéval, dióval, mogyoróval, mandulával vagy kókusszal egyaránt remekül harmonizálnak különleges aromái. Érdemes kipróbálni a diós csókot egy csipetnyi frissen reszelt tonkabbal! Forró csokoládéba szórva egy leheletnyit pillanatok alatt fejedelmi italt készíthetünk.

A csúcsgasztronómia képviselői és kísérletező kedvű hobbiszakácsok szívesen használják vanília helyett pohárkrémekhez, fagylaltokhoz is. A mennyiség tekintetében (ne feledjük, nagyon aromás fűszerről van szó!) nagyjából úgy érdemes eljárni vele, mint a szerecsendióval: épp csak egy kevés elegendő ahhoz, hogy a jól bevált csokoládétorta mennyei desszertté, a fagylalt feledhetetlen nyalánksággá, a szuflé káprázatos finomsággá alakuljon.

 

Forró csokoládéban is isteni a tonkabab
Forró csokoládéban is isteni a tonkabab

 

Crème brûlée tonkababbal

Hozzávalók 4 személyre:
5 dl habtejszín (30 % zsírtartalommal)
2,5 dl teljes tej (3,5 % zsírtartalommal)
6 db nagyon friss tojássárgája
¼ tonkabab
10 dkg kristálycukor + 2 teáskanál a tetejére
A tálaláshoz:
ízlés szerint friss idénygyümölcs

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét félretesszük, később pl. habcsókhoz felhasználhatjuk. 4 db 2 dl űrtartalmú szufléformát előkészítünk.
A tejet és a tejszínt lábosba öntjük, hozzáreszeljük a tonkababot, lassú tűzön felforraljuk, szobahőmérsékletűre hűtjük. Közben a tojások sárgáit 10 dkg kristálycukorral elektromos habverővel 7-8 perc alatt fehéredésig keverjük. A már kihűlt tonkababos keveréket óvatosan a tojásokhoz öntjük, egy tiszta edényben lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett annyira besűrítjük, hogy a krém megtapadjon a fakanálon, de forralni nem szabad! A krémet egyenletesen osszuk el a formákban. Ha teljesen kihűlt, 4 órára, de akár egész éjszakára is tegyük be a hűtőszekrénybe. Az alaposan lehűtött, megszilárdult krémmel töltött edényeket vékonyan szúrjuk meg kristálycukorral, majd tegyük a tálakat egy magas falú tepsibe, amibe jégkockákat szúrunk a formák közé. Kapcsoljuk be a sütőt grillfokozatra, és néhány perc alatt karamellizáljuk e tetejét. A jég azért szükséges, hogy a krém ne olvadjon fel. Ha akad a háztartásban karamellizáló pisztoly, ennek segítségével egyszerűen ráégethető a cukorréteg a formák tetejére. 
Azonnal kínáljuk, vagy tálalásig (maximum 1 órára) tegyük vissza hűtőszekrénybe – ennél hosszabb idő alatt a karamellréteg elveszti ropogós állagát.
Friss gyümölccsel díszítjük.

 

Krémes, ropogós és nagyon finom a creme brulée, itt gyümölcsökkel és kevés tonkababbal
Krémes, ropogós és nagyon finom a creme brulée, itt gyümölcsökkel és kevés tonkababbal

 

Aki még nem találkozott a tonkababbal, tegyen próbát egy jó cukrászdában, majd ha elnyerte tetszését, fűszerszaküzletben, ázsiai és egzotikus élelmiszereket kínáló kereskedésben tegyen szert egy kevésre, és kísérletezzen vele bátran!

Minden étel (nem csupán desszert) ízesíthető vele, amelybe vanília vagy kevés fahéj, esetleg sáfrány kívánkozna. Bármilyen meglepő, a mediterrán paradicsommártást is olyan különleges ínyencfogássá varázsolja, amely párját ritkítja, sőt jó néhány étterem kínálja húsételeit is kevés tonkababbal fűszerezve – érdemes közelebbről megismerkedni vele!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.