Az újkrumpli összevetői hozzásegítik az embert ahhoz, hogy egészségesebb és fittebb legyen. Ez a remek zöldség ugyanis könnyen emészthető szénhidrátot, rostokat és kétszer annyi B1-vitamint tartalmaz, mint a téli burgonya. Szezonja áprilistól júliusig tart. Megvásárlása után érdemes néhány napon belül felhasználni, és addig is száraz, sötét helyen tárolni.
Mivel az újburgonya víztartalma magas, nem érdemes bő olajban kisütni. Inkább alapos tisztítás és mosás után forró sütőben, kevés olívaolajjal lecsepegtetve és különböző fűszerekkel megszórva süsd meg. Nagyon finom a belőle készült petrezselymes burgonya, friss mentával, korianderrel és kakukkfűvel megszórva. A párolt újburgonya ezenkívül citromos-olívaolajos öntettel átkevert friss salátával is nagyon finom. (Mivel igen magas a víztartalma, nem is szükséges főzni, párolással is nagyon gyorsan elkészül, és igazán finom lesz!)
Fanny-tanács: Próbáld ki, hogy egyáltalán nem használsz sót az elkészítésekor, vagy csak tálaláskor szórsz egy keveset az újburgonyából készült fogásra.
Reggelire
Sonkás-zöldséges szendvics (1 személyre)
Kenj meg egy kevés light margarinnal 2 vékony szelet Graham- vagy teljes kiőrlésű kenyeret, majd fektess rá 2-2 szelet zsírszegény szárnyassonkát. Fedd be felkarikázott paradicsommal és kígyóuborkával.
Ebédre
Paradicsomos-burgonyás egytál (2 személyre)
Dinsztelj meg 1 tk felhevített olívaolajon 1/2 fej apróra vágott vöröshagymát és 1 gerezd átnyomott fokhagymát. Adj hozzá 30 dkg megmosott, megtisztított, feldarabolt újburgonyát és 1 db megmosott, felkockázott paradicsomot. Kevergetve párold pár percig, aztán dobj rá 10 dkg megmosott, feldarabolt gombát. Ízlés szerint sózd, borsozd meg, ízesítsd édes-nemes paprikával, és néhány perc alatt párold puhára. Végül szórd meg apróra vágott friss petrezselyemzölddel.
Vacsorára
Burgonyasaláta (1 személyre)
Moss és tisztíts meg, majd szeletelj fel 12,5 dkg újkrumplit. Párold meg 1 tk olívaolajon, majd enyhén sózd meg. Keverd össze 1/2 fej felszeletelt lila hagymával, 4 dkg csíkokra vágott sovány szárnyassonkával és 3-4 db megmosott, vékonyan felszeletelt retekkel. Fűszerezd ízlés szerint, majd kanalazz rá 1-2 ek natúr joghurtot. Tálald salátaágyon.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.