Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Valami Amerika

Hasmester, húsmuskétás barátom, Mackós Miksa segítségével a héten egy kis utazásra invitállak benneteket. Képzeletben ülhetünk repülőre, szállhatunk luxushajóra, egy a lényeg: úti célunk a nagy víz túlsó partja, sokak nagy álma, Amerika. Utazásunk persze képzeletbéli, nyugodtan helyezkedjetek el kedvenc monitorotok előtt, és döntsétek el magatok, gasztronómiai téren is az ígéret földje-e Amerika.

„Amerikában vannak halálmegvető asszonyok és férfiak, akik palacsintát esznek reggelire, meg egy Waffles nevű süteményt, melynek hiába adnám a receptjét, mert külön Waffle-sütőben készül, amelyet nálunk nem kapni. Jobb is, ha nem ismerik meg, mert Wafflesnál súlyosabb sértés nem érhet emberi gyomrot.”

Hát kérem, így vélekedett báró Hatvany Lili az 1940-es években kiadott Ételművészet-életművészet című könyvében, s ez a megállapítás azóta szlogenné nemesült, valamint közhellyé degradálódott.

Emeljük hát fel a fedőt a Nagy Vízen túli fazekakról, kóstoljuk meg Amerikát!

Hamburgerkultúra vagy haute cuisine? Mindegyik - és egyik sem. A Kentucky csirke fiatalos lendülettel birtokba vette a plázákat Reykjavíktól Vlagyivosztokig, és hamburgerhúst darál a jónép Szentpétervártól Fokvárosig. Eléggé expanzív egy terjeszkedés ez.

Sokan a szemére hányják derék rágógumi bajnokainknak, hogy nincsen egyedi, egyetlen jól meghatározható stílusból építkező konyhaművészetük – miből is lenne. Az amerikai konyhát bevándorlók tömkelege gyúrta egy olyan egyveleggé, ami semmiben sem hasonlít a tradicionális értelemben vett konyhák fogalmához. Nemzetek ízei amerikanizálódtak 233 év alatt, és így alakultak ki olyan típusok, mint a hálaadás napi pulyka, az almás pite, a csípős csirkeszárnyak, a steak, a juharszirupos palacsinta, a barbecue oldalas és társaik.

Ezek mellett még ott domborítanak a regionális különbségek is, hiszen Texasban vagy Floridában a mexikói és a spanyol konyha az erős, Luisianában és a déli államokban pedig a kreol és a cajun. A nagyvárosok közül pedig gasztronómiai szempontból New York, Chicago, Los Angeles és San Francisco vívott ki magának világhírű kulináris hírnevet. Ezek a városok hemzsegnek a mesterszakácsoktól és a legendásan elit éttermektől, noha a káprázatos választék miatt itt még nehezebb egységes ízt keresni, mint vidéken.

De milyenek is ezek az ízek? A fast-foodtól eltekintve, ami mindenhol egyforma, és hát itt az öreg kontinensen is jól ismert, az európai gyomornak elég érdekesek ezek a receptek. Nem rosszak, csak szokatlanok. Igaz, nem kell ám összeurópai módon, vállvetve fintorogni, hiszen például a „rettegett Waffles” nem is borzasztó. Lássuk csak:

Amerikai palacsinta (waffles)

Hozzávalók: 1 csésze liszt, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 1 púpos teáskanál sütőpor, 1 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, másfél csésze natúr ivókefir, 10 dkg lágy vaj, 2 tojásfehérje

Elkészítés módja: elővesszük kedvenc keverőtálunkat, és összekeverjük benne a lisztet a szódabikarbónával, a sütőporral, a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a kefirt és a lágy vajat, és szép simára keverjük. Végezetül óvatosan belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét.
Palacsintasütőben, hagyományos módon megsütjük.

Ötletek: dúsíthatjuk a tésztát összetört érett banánnal, vagy fél csésze darált dióval, vagy csokidarabkákkal.

Azt viszont mindenképpen meg kell említenünk, hogy az amerikai konyhára igen nagy befolyással van a gyorsan elkészíthető, előregyártott ételek óriási választéka is. Hiszen az amerikai zöldbabragu receptje, amelyet fagyasztott zöldbabból, konzerv gombalevessel készítenek és hagymakarikákkal tálalnak, mindent elmond az amerikai konyhának erről az oldaláról. Azt pedig, hogy az emberek mennyire megszokták a mesterséges ízeket, bizonyítja, hogy a legnépszerűbb, tipikus amerikai fogás majdnem mindegyike tartalmaz valamilyen feldolgozott összetevőt, mint az alábbi is:

Babsaláta (Mama’s 3-bean salad)

Hozzávalók: 1 doboz főtt zöldhüvelyű vágott babkonzerv, 1 doboz főtt sárgahüvelyű vágott babkonzerv, 1 doboz vörösbabkonzerv, 1/2 csésze darabolt zöldpaprika, 2 evőkanál finomra vágott vöröshagyma, 15 dkg cukor, 2/3 csésze borecet, 1/3 csésze olívaolaj, őrölt fekete bors, só

Elkészítés módja: szűrjük le a babkonzerveket, és öntsük bele kedvenc salátástálunkba mindegyiket. Keverjük bele a zöldpaprikát és a hagymát. Az öntetnek valókat keverjük jól össze, öntsük rá a salátára, fűszerezzük meg, lazán forgassuk össze. Egy éjszakára dugjuk hűtőbe, és másnap forró pirítóssal, valamint hideg rozéval szervírozzuk.


Országos kedvenc a steak, amit ugyan mindenki ismer, de nem úgy, ahogy azt az amerikaiak készítik. A steak lehet bélszín, hátszín vagy mindkettő (T-bone steak). De a marha szinte minden részéből tudnak steaket varázsolni, ha kell, hát pácolva.  Ezeket a húsokat többnyire grillezik, és nagyon ritkán sütik olajban. A steaket sütés előtt, közben és a fogyasztáskor is szószokkal locsolják. Tradicionálisan hajában főtt - sült burgonyát és zöldségeket kínálnak hozzá. Sokszor garnélával vagy homárral turbózzák meg, ezt úgy hívják, hogy surf and turf, és igen népszerű. Próbáljuk ki ezt a pácot is!

Déli grillpác (Southern Style Sauce)

Hozzávalók: 1 csésze ketchup, 3 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 1 kiskanál Tabasco szósz, őrölt fekete bors, só

Elkészítés módja: kedves kis keverőtálunkban alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd egy órányira forgassuk bele a sütni kívánt húst. Sütés közben gyakorta kenegessük a maradék páccal.

És, kedves barátaim, még nem ejtettünk szót az amerikai reggeliről, hiszen Samu Bácsi unokáinak egyenesen mániájuk, hogy legalább egy jól fejlett söröslovat hajítsanak az asztal közepére, a család épülése céljából.

Palacsinta, juharszirup, szalonna, tojás, meg még valami csipegetnivaló, mint az alábbi is:

Reggeli egytál (Breakfast Casserole)

Hozzávalók: fél kiló burgonya, 10 felvert tojás, 3 csésze kockákra vágott sonka, 1 csésze tejszínes brokkolikrémleves (jó a bolti bögrés leves is), 3/4 csésze tej, 1/2 csésze pirított vöröshagyma, 1 csésze reszelt cheddar sajt, 1 csésze reszelt trappista sajt, só, őrölt feketebors, olaj

Elkészítés módja: burgonyánkat tisztítás után reszeljük durvára. Vegyük elő kedvenc teflonunkat, forrósítsunk benne egy kis olajat, majd a sózott, borsozott burgonyát simítsuk bele, nyomkodjuk le, és mindkét oldalát süssük aranybarnára. Keressük meg szép nagy és mély jénai tepsinket, vajazzuk ki, és tegyük bele a burgonyát. Kedvenc keverőtálunkban elegyítsük az összes többi hozzávalót a sajtok kivételével, majd öntsük rá a burgonyára. Fedjük le a sajttal, majd 160 fokra előmelegített sütőben háromnegyed óra alatt süssük aranysárgára.
A „kalóriaszegény” reggeli elfogyasztása előtt mindenképpen acélozzuk meg gyomrunkat választásunk szerinti gyümölcsből készült házi pálinkával.

Utána pedig csipegessünk valami sütit is, hiszen így lesz gömbölyű a világ:

Sárgarépatorta (Carrot Cake)

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 40 dkg cukor, 2 teáskanál cukor,1 teáskanál fahéj, 1 csésze összevagdalt dió, 3 csésze reszelt sárgarépa, 4 tojás, 3,5 dl olaj

Elkészítés módja: a száraz hozzávalókat egy szép nagy edényben keverjük össze és tegyük félre. Karácsonyra kapott turmixunkban keverjünk össze 1 csésze reszelt sárgarépát 1 tojással és fél csésze olajjal. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük meg úgy, hogy az utolsó turmixolásnál adjunk hozzá egy plusz tojást. A sárgarépához adjuk hozzá a cukrot, és keverjük össze a száraz hozzávalókkal. Kivajazott, liszttel megszórt, téglalap alakú gyönyörű tepsinkben 180 fokon, egy órán át sütjük. Hagyjuk kihűlni.

Krémsajtos máz a tetejére: keverjünk össze 25 dkg krémsajtot 12 dkg vajjal, 40 dkg cukorral, és 2 csomag vaníliás cukorral. Fogjunk egy spatulát, valamint legendás szépérzékünket, és egyenletesen kenjük a torta tetejére.

Most már végeztünk is, már csak az ebédnek valót kell még valahogyan kiállítani. Legyen mondjuk egy jóképű sertés, amit az alábbiak szerint készítsünk el:

Egyben sült borda édesköménnyel (Standing Rib Roast with Fennel crust)

Hozzávalók: 1 szép, csontos sertéskaraj (kb. 2 kg), 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 evőkanál őrölt édeskömény, 2 teáskanál kakukkfű, 2 teáskanál őrölt fekete bors, 2 teáskanál olívaolaj
A szószhoz: 1 és 1/3 csésze marhahúsleves (kockából), 1/2 csésze száraz vörösbor, 2 evőkanál finomra vágott ecetes gyöngyhagyma, 2 evőkanál liszt, 1 csapott teáskanál kakukkfű, 1 csapott teáskanál só, 1 evőkanál Worchester szósz

Elkészítés módja: sütőnket melegítsük elő 230 fokra. Zúzzuk össze a fokhagymát, majd kedvenc tálkánkban keverjük össze a sóval, az édesköménnyel, a kakukkfűvel, a borssal, és az olívával.  Keressünk egy megfelelő méretű tepsit, majd gyengéden fektessük bele a húst. Öntsük rá a fűszerkeveréket, és süssük ezen a hőfokon negyedóráig. Ezután csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra, és mintegy 2 óra alatt süssük meg. Ha van maghőmérőnk, a hús belső hőmérsékletének 50 fokosnak kell lennie, természetesen a csontot nem érheti a tű. Ha húsunk elkészült, vegyük ki a sütőből, és szeletelés előtt húsz percig pihentessük.

Közben készítsük el a szószt. Vegyük elő szívünknek oly kedves piros lábaskánkat, öntsük bele a visszamaradt zsiradékot, és hagyjuk állni, hogy a zsiradék a tetejére teljesen összegyűljön. Ezután szitáljuk rá a lisztet, várjuk meg, amíg a zsír felszívja, ezután tegyük vissza a tűzre, öntsük, illetve tegyük bele a többi hozzávalót, és forraljuk össze.

Tálaláskor vonjuk be vele a hússzeleteket, körítsük sült burgonyával, és kínáljunk mellé egy szép cabernet sauvignont.


Hát ahogy Dzsafi elmondta, nem egyszerű az élet Amerikában, legalább is étkezési téren. Fentiek alapján azt hiszem, nem csodálkozhatunk azon, hogy a valaha szálfa termetű, izmos indiánok lakta földön a ma élő generáció nagy része elhízott, túlsúlyos.

Köszönettel vettem Nani megkeresését, hogy e heti vendégként  a "Pasik a konyhában" blogban, rám gondolt.

Mivel Ők inkább a férfias, magyaros, húsos-halas  ételekkel kápráztatják el olvasóikat, így én maradok a csajos témánál. Hogy mi is az? Hát a sütiiii és a fogyókúra, e két kaland nálunk mindig aktuális. Ajánlok egy kipróbált, könnyen emészthető, olcsó, de izgalmas  zöldségételt:

Diétás zöldségpuding zabpelyhes rántott tökkel

Hozzávalók:
A zöldségpudinghoz:
4 db kisebb cukkini, 1 db kicsike zsenge tök, 3 db nyári alma, 2 db paradicsom, 1 db lilahagyma, 2 db tojás, só, bors, bazsalikom, kapor, olívaolaj, 3 dkg kókuszzsír vagy teavaj

A zabpelyhes rántott tökhöz: gyenge tök, só, liszt, tojás, apróra tört natúr corn flakes kevés zsemlemorzsával keverve

Elkészítés: A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk, a tököt megpucoljuk, az almákat és a lilahagymát megpucoljuk. Mindent lereszelünk, és kevés kókuszzsíron (könnyen emészthető), ha az nincs, vajon addig pároljuk, míg a sok levét elveszti. Fedő nem kell rá. Menet közben ízesítjük, a sóval óvatosan bánjunk. Ha készen van, lehúzzuk a tűzről. A 2 tojást felverjük, belekeverjük, és tetszőleges edényben (őzgerincformában) - amit előtte olívaolajjal kikentünk - lassú tűzön /160 fok/ legalább 30 percig sütjük.

Ha készen van, kivesszük és addig nem bántjuk, amíg teljesen ki nem hűlt. Lehet szeletelni, de lehet formába is belenyomni.

A rántott tökhöz a tököt megpucoljuk, 8 mm-es karikákra vágjuk és besózzuk. Ha szépen kiengedte a levét, a szokásos módon panírozzuk, a zsemlemorzsába 1/3 zsemlemorzsa mellé 2/3 részt apróra tört natúr corn flakes-t keverünk. Kevés olajban kisütjük, az olajat papírszalvétával leitatjuk.

Kapros tartásmártással kínáljuk.

Az elnevezése zöldségpuding, de liszttel /keményítővel/ a diéta miatt nem sűrítettem be, így egy kicsit tovább kellett párolni, de lelkiismeret furdalás nélkül lehet enni. :))

Jó étvágyat hozzá
Andi

Megjártuk hát Amerikát, az ottani étkezési szokásokból kaptunk némi ízelítőt, természetesen a teljesség igénye nélkül. Ki-ki kedvére választhat, hogy az ottani fogásokat vagy Andi remekét részesíti előnyben saját és szerettei kedvére, jóllakatására.

Jövő héten újra jövünk, terveim szerint ismét egy izgalmas, de hazai témával!

Kellemes hétvégét mindenkinek

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss