Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Variációk jegeskávéra

Tavasz van! A hagymás virágok már rendületlenül törnek az ég felé. Eljött a teraszok, a kiülős helyek ideje, és fel kell készülni a jeges italokra is. Ma átnézzük, mitől lehet jeges a kávé.

Ha hazánkban jeges kávét rendelünk, általában egy-két gombóc változó minőségű jégkrémre, és vízzel felhúzott kávéra számíthatunk. Nézzük meg, hányféle lehetőség kínálkozik még!

Először is ott van a felejthetetlen görög változat: a frappé. Egy aprócska hibája, hogy instant kávéból készítik, de egy krétai nyaralást megidézhetünk egy presszókávéból és jégdarabokból készített, vízzel, kicsi tejjel és kicsi cukorral felhabosított vagy felturmixolt változattal is. Az illata biztosan jobb lesz, mint az eredetié, leszámítva a tengerpart sós levegőjének fuvallatát. Bátran használhatunk botmixert vagy hagyományos turmixgépet. Sokan keresnek meg azzal, hogy professzionális blendert akarnak vásárolni, de ilyenkor mindig megkérdezem, milyen igénybevételnek tennék ki; ugyanis ára kb. hússzorosa a háztartásban használt gépekének. Amennyiben napi egy-két italt készítünk, a kis gépek is megbirkóznak akár a jégkockákkal is.

Sokan isznak kávét tejjel, így a most elkészített változatot nekik ajánlom. Olaszországban szinte minden kávézó rendelkezik jégkása készítő géppel (granita), melyet gyakran egy instant porból, vízből vagy tejből és előre lefőzött eszpresszóból, kb. egy órányi keveréssel megdermesztett (besűrített) és folyamatosan mozgásban tartott jeges ital készítésére is használnak. Az adagokat kis üvegpoharakba mérik; áruk duplája az eszpresszó árának.

Nem kell, hogy rendelkezzünk ezzel a drága géppel, otthon is kísérletezhetünk a legjobb íz megtalálásával. Ehhez szükségünk lesz egy erős eszpresszóra, néhány jégkockára, egy kis tejre és cukorra ízlés szerint. (Én ez utóbbit kihagyom, mivel cukor nélkül iszom a kávémat, és a tej miatt egyébként is édesebb/selymesebb lesz az íze.)

Egy perc turmixolás biztosan elegendő, és már gondolkodhatunk is, hogyan díszítsük az italt: a csokoládé biztosan illik hozzá. Karakteresebb változat nyerhető akkor, ha csak kis adagot készítünk egy kávéból.

A turmixgép használatának legérzékenyebb része: a mosogatás. Én ezt mindig az ital elkészítése után, de még elfogyasztása előtt megteszem, ugyanis ekkor még nem kötött rá a később már nehezen eltávolítható ital.

Ha már használatban van a gép, érdemes meglepni a gyerekeket is egy egészséges itallal. Mi a kertünkben szedett, garantáltan vegyszermentes meggyet bezacskóztuk kb. 20 dkg-os adagokban, lefagyasztottuk, melyet most fél liter tejjel és egy kis mézzel vagy cukorral készítünk el.

Nyomokban meggyet is tartalmaz! :)


Ezek is érdekelhetnek

Friss