Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Elenyésző azon receptek száma, melyek ezzel a fordulattal kezdődnek, pedig a mintegy 700 fajjal rendelkező zsályanemzetség Európa-szerte elterjedt. Fűszer- és gyógynövényként egyaránt jelentős múlttal rendelkeznek.

Sokan mégis jobbára gyógynövényként ismerik a zsályát, hisz leveleinek fertőtlenítő hatása évszázadok óta ismert. Maga a Salvia nemzetségnév is annyit tesz: gyógyítani. Az ókorban a belőle készült főzetet elsősorban izzadásgátlóként alkalmazták, de közismert a hurutos megbetegedések gyógyításában játszott szerepe, miként az is, hogy a felhasználásával készített krémek kiváló gyulladáscsökkentők.

A friss zsálya levelei lehetnek zöldek vagy ezüstösek – egyaránt aromásak
A friss zsálya levelei lehetnek zöldek vagy ezüstösek – egyaránt aromásak

Konyhai felhasználása elsősorban fő termőterületén, a Mediterráneumban terjedt el széles körben: többek között a bárány elengedhetetlen fűszere, de levesek, mártások ízesítőjeként is közkedvelt. Jótékonyan hat az emésztésre, magas illóolajtartalmának köszönhetően összetett és kellemes aromái remekül harmonizálnak különféle alapanyagokkal. Intenzív hatóanyag-összetétele következtében azonban nem szabad túlzásba vinni fogyasztását!

A nálunk is kitűnően termő zsályából már néhány levél segítségével igen ízletes, és minden remek tulajdonságát felvonultató fogások kerülhetnek a családi asztalra. Az ilyenkor ismét szüretelhető friss spenótlevelekkel kombinálva akár könnyű vacsora vagy egy remek mártással könnyű ebéd is lehet.

Habliliom Könnyed Konyhájában olyan parajgaluskák készültek, melyek zsályás vajjal locsolva illatoznak a tálon!

Könnyű parajgaluskák zsályás vajjal

A könnyű és nagyon ízletes galuskák gyorsan elkészülnek!
A könnyű és nagyon ízletes galuskák gyorsan elkészülnek!

Hozzávalók (10 db galuskához):
30 dkg friss parajlevél
½ csokor petrezselyemzöld finomra vágva.
2 db szikkadt zsemle vagy kifli
1 db közepes méretű egész tojás
2,5 dkg kukoricakeményítő + 1 teáskanálnyi
1 dl langyos tej
ízlés szerint: tengeri só, bors, frissen reszelt szerecsendió

A főzéshez:
1,5 l víz
1 teáskanál tengeri só

A zsályás vajhoz:
2 dkg jó minőségű vaj
8-10 db apróbb vagy 4-5 db nagyobb friss zsályalevél

Elkészítés: A parajleveleket alapos mosást követően szűrőtálba helyezem, ½ l forró vízzel leforrázom, alaposan kinyomkodom, éles késsel közepesen finomra aprítom. A petrezselyemzöldet finomra vágom.

A szikkadt péksüteményeket kb. 1 cm-es kockákra vágom, nagyobb keverőtálba halmozom, a tojást kissé felverem. A péksütemény-kockákat meglocsolom 1 dl langyos tejjel, alaposan átforgatom, majd hozzáadom a tojást, a parajt és a petrezselyemzöldet, fűszerezem, megszórom 2 ½ dkg kukoricakeményítővel. Villa segítségével alaposan összedolgozom. Egy tálcára szórok 1 teáskanál keményítőt. A homogén masszából nedves kézzel kb. 5 cm hosszú galuskákat formálok, az előkészített tálcára helyezem.

A víz már lobogva forr – indulhatnak a lábosba!
A víz már lobogva forr – indulhatnak a lábosba!

Egy nagy lábosban felforralok 1,5 l vizet, amibe 1 teáskanál tengeri sót szórok. A lobogva forró vízbe adagolom a galuskákat. Főzés közben térfogatuk nő, így érdemes akkora edényt választani, amelyikben kényelmesen elférnek. Ha feljönnek a víz színére, még 2-3 percig érdemes főzni.

Amíg a galuskák főnek, elkészítem a zsályás vajat. A vajat kis serpenyőben felolvasztom, beledobom a zsályaleveleket, ha nagyobbak, érdemes félbe- vagy negyedbe vágni. 1-2 perc alatt átpirítom.

A kész galuskákat leszűröm, majd tálba helyezem, zsályás vajjal meglocsolva tálalom.

Frissen az igazi!
Frissen az igazi!

Ez az illatos és rendkívül könnyű galuska már így is asztalra kerülhet, de kitűnő körete lehet egy szintén zsályával fűszerezett gazdag mártásnak is!

A barna csiperke, vagy más ismert nevén: francia krémgomba ízei lényegesen koncentráltabbak, nedvességtartalma pedig alacsonyabb, mint az a fehér csiperkénél megszokott – talán ezért is hívják sokan krémgombának.

Friss barna csiperke
Friss barna csiperke

Zamatai az erdei gombákéra emlékeztetők. Kevés szárított erdei gomba hozzáadásával mindez még fokozható, melyek ideális őszi mártás alapjai lehetnek.

Zsályás barna csiperkemártás

Gazdag őszi mártás barna csiperkéből
Gazdag őszi mártás barna csiperkéből

Hozzávalók:
50 dkg barna csiperke
3 dkg szárított vargánya (vagy más, zamatos erdei gombák)
2 kisebb salotta (vagy egy kis fej lilahagyma)
8-10 db apróbb vagy 4-5 db nagyobb friss zsályalevél
1 evőkanál olívaolaj
2 dkg jó minőségű vaj
½ mokkáskanál szárított kakukkfű (vagy 1 ágacska friss)
3 dl főzőtejszín (10 % zsírtartalommal)
1,5 teáskanál kukoricakeményítő
ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A szárított vargányát kisebb darabokra tépkedem, ½ dl langyos vízbe áztatom. A csiperkéket óvatosan (egy erre használható kefe segítségével) megtisztítom, kb. 1 cm-es kockákra vágom. A hagymákat és a zsályaleveleket egészen finomra aprítom.

Az olívaolajat és a vajat serpenyőben felforrósítom, erre dobom a hagymát és a zsályát – mire a hagyma üvegesre pirul, a zsálya is kiadja aromáit. Erre kerül a kétféle gomba. Sózom, borsozom, kakukkfűvel fűszerezem. 10-12 perc percig pirítom, közben, ha szükséges egy keveset hozzáadok a vargánya aromás áztató vizéből. Itt csupán arra kell ügyelni, hogy az aljára ülepedett szemcsék a tál alján maradjanak.

A tejszínt elkeverem a keményítővel, majd besűrítem vele a mártást. Friss zsályalevelekkel díszítve tálalom.

Tálalva!
Tálalva!

A zsályás vajjal locsolt parajgaluskákkal tálalt a barna csiperkemártás határozott, mégsem túlzó ízvilága melengető és különleges kulináris kalandra hív minden zamatos, ám könnyű fogásra nyitott kóstolót!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.