Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zabos-mézes kekszvariációk

1/5
45 perc
egyszerű
átlagos
Hozzávalók
  • 20 dkg zabpehely
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 20 dkg vaj
  • 4 evőkanál nem méz (a sötét erdei virágméz nem jó, de az akácméz, hársméz vagy az olcsó, bolti kevert mézek tökéletesek hozzá)
  • 1 dl tej
  • 1 marék mazsola (elhagyható)
  • A kakaós-meggyes változathoz:
  • 2 evőkanál keserű kakaó
  • 2 evőkanál meggybefőtt
  • Az almás változathoz:
  • 2 db alma (lereszelt, cukorral és fahéjjal ízesített és alaposan lecsöpögtetett)

Elkészítés

  1. Az alapanyagokat egy tálban összekeverjük, és a masszából jól formázható tésztát gyúrunk.
  2. A tésztából kis golyókat formázunk, s azokat egymástól kb. 3-4 cm távolságra elhelyezzük egy sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsin, szép sorban. Lelapogatjuk őket, hogy 2-3 mm magas korongokat kapjunk (ha vékonyabb, akkor ropogósabb lesz, ha vastagabb, akkor lágyabb, omlósabb. Ki, hogyan szereti.)
  3. 175 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsülnek. Ha kicsit kihűltek, akkor egy tálra vagy dobozba pakolhatjuka kész süteményeket.

Megjegyzés

Sok mindenhez jó: tea mellé, iskolai uzsonnának joghurthoz, egészséges nasinak itthonra. Én leginkább útravalónak szeretem.

További fotók, receptek a Rachel és a csokigyár blogban!
- arahel

Ezek is érdekelhetnek

Friss