Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Néhány desszert esetében nem kerülhető el, hogy valamilyen zselésítő anyaggal közelebbi kapcsolatba kerüljünk. De tudjuk-e, mit használunk, amikor a gyümölcskocsonyát remegőssé, az oroszkrémtorta krémjét kellő állagúvá szeretnénk varázsolni?

A zselatin állati eredetű, színtelen, szagtalan zselírozó anyag. Marha-, borjú- és sertéscsontból, inakból, valamint bőrből készül, az élelmiszeriparon kívül a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar kedvelt terméke. Vallási okokra tekintettel létezik halcsontból és bőrből készített zselatin is.

A cukorkák nagy részében van zselatin
A cukorkák nagy részében van zselatin

A zselatint nagyságrendileg a XII. század óta használják élelmiszerek állagának javításához, kocsonyásításhoz, és ebből időből származnak az első írásos emlékek arról, hogy ízületi fájdalmak kezelésében is sikereket értek el vele. A zselatin 1685-ben került kereskedelmi forgalomba.

Manapság az élelmiszerek között a leggyakrabban a margarinokban, joghurtokban, lekvárokban, krémsajtokban fordul elő, de sütemények krémjében és gyümölcskocsonyákban is megtalálható.

A süteményeken lévő gyümölcszselatin akkor most miből készüljön?
A süteményeken lévő gyümölcszselatin akkor most miből készüljön?

A boltokban alapvetően kétféle formában juthatunk zselatinhoz: lap formájában vagy porrá őrölten. A lap formájú, mondjuk így, klasszikus zselatint először hideg vízben megáztatjuk néhány percre, majd a melegített folyadékba tesszük, és forrpontig melegítjük. A por formájú zselírozó anyagot viszont a már tűzről levett folyadékban kell elkeverni, lehetőleg csomómentesen.

Alternatív megoldások

A lekvár gyönyörűen összeáll a zselatintól...
A lekvár gyönyörűen összeáll a zselatintól...

Mivel a zselatin (E441) állati eredetű, így a vegertáriánusok számára inkább kerülendő, de azok is szívesen keresnek alternatív megoldást, akik ugyan nem folytatnak vegetáriánus életvitelt, mégis idegenkednek ennek az anyagnak a használatától.


Agar-agar (E406)

Vörös algából kivont, kissé sárgás, félig áttetsző zselírozó anyag. Japánban alapvetően ezt az anyagot használják a zselék előállításához. Nálunk por formájában kapható, de más országokban pehely, hasáb és csík formában is elérhető. Nagyon jól sűríthetők vele a levesek, valamint lekvárokban, cukrászati termékekben is remekül megállja a helyét.

Ha agar-agarral kívánjuk helyettesíteni a receptben szereplő zselatint, figyeljünk arra, hogy a moszatból nyert zselésítő nagyjából háromszor erősebb zselírozó hatással bír, mint a hagyományos zselatin.

Mivel nagyon magas a rosttartalma, így emésztési problémák esetén táplálékkiegészítőként érdemes kipróbálni.

Az ír vörösmoszatból az agar-agar mellett, egy másik zselésítő anyagot is kivonnak, az úgynevezett karragént, azaz gyöngyzuzmót (E407). Az utóbbi időben kérdésessé vált az emberi szervezetre gyakorolt hatása, így használata nem javasolt.


Stabark

Teljesen növényi eredetű alapanyagokból előállított zselésítő anyag. Kukoricakeményítőből, guármaglisztből (E412), xantánlisztből (E415) és szentjánoskenyérmag (E410) lisztből áll. Ezek az anyagok önmagukban is mind alkalmasak zselírozásra, bár általában mégis ezeket egymással keverve használja az élelmiszeripar.

Gumimacik...
Gumimacik...

A stabark csak olyan ételek zselésítésére alkalmas, amiknek az előállításához hő szükséges. Hidegen nem használható.

Bármilyen zselírozó anyagot is választunk: minden esetben érdemes a receptben megadott arányokkal dolgozni. Ha a recept nem ad semmilyen támpontot, akkor a csomagoláson lévő útmutató alapján járjunk el.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.