Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A kellemesen enyhe őszi idő számos zöldség- és gyümölcsféle másodérésére is igen kedvező hatást gyakorolt. Ismét lehet szüretelni zsenge tököt, cukkinit, de még néhány eperfajtát is!

A sokféle színben pompázó zöldséges standok bőséges kínálatából gyakran nehéz eldönteni, épp melyik portékából készüljön szezonális, ízletes fogás. A sárga sütőtökök megjelenésével a nyár végi főzőtökökről egyre inkább ezekre a melengető ízeket rejtő zöldségekre koncentrálunk, de üdítő változatosságot jelenthet a terített asztalon a késő nyár és kora ősz zamatainak kombinációja zsenge tökfélékkel.

Őszi ajándék a zsenge tök is!
Őszi ajándék a zsenge tök is!


A tölteléket a különlegesen aromás, hosszú szemű basmati rizs enyhén füstölt változata kétféle gombával és sárgarépával színesítve teszi teljessé.

A töltött tökcsónakok egyszerűen elkészíthetők, látványosak, illatosak és persze rendkívül ízletesek!

Zsenge tökcsónakok zamatos rakománnyal – paradicsomos tökmártással

Füstölt basmati rizs, gombák sárgarépa a tökcsónakban
Füstölt basmati rizs, gombák sárgarépa a tökcsónakban

Hozzávalók (2 személyre főételként, 4 személyre előételként):
3 db zsenge tök (kb. 25-30 dkg/db)
20 dkg sárgarépa
1 ½ dl füstölt basmati rizs (ennek híján: sima basmati rizs)
20 dkg csiperke gomba
5 dkg szárított vargánya
1 kis csokor petrezselyemzöld
2+2 teáskanál olívaolaj
2,5 dl víz
1 kisméretű tojás
5 dkg kemény sajt (pl. grana padano, pecorino)
ízlés szerint: só és frissen őrölt bors

A mártáshoz:
a zsenge tök kivájt belseje
1 nagyobb salotta (vagy kis fej vöröshagyma)
30 dkg lucullus paradicsom
1 csapott kávéskanál Cayenne-bors
½ teáskanál szárított rozmaring
Ízlés szerint: só.

Elkészítés: A szárított vargányát 15 percre langyos vízbe áztatom. A basmati rizst alaposan megmosom, megszárítom. A sárgarépát és a csiperkét egészen apró, kb. ½ cm-es kockákra darabolom. A már puha vargányákat a többi hozzávalóhoz hasonló méretűre vágom.

Egy kisebb lábosban felhevítem a 2 teáskanál olajat, rádobom a rizst, enyhén megpirítom, hozzáadom a sárgarépát és a kétféle gombát, 1-2 percet pirítom, majd felöntöm 2,5 dl vízzel. Sózom, borsozom. Fedő alatt gyenge tűzön nagyjából 10-12 perc alatt puhára párolom.
Amíg a töltelék készül, előkészítem a tököket: mindegyiket meghámozom, hosszában félbevágom.

Már csak a rakománynak kell helyet készíteni…
Már csak a rakománynak kell helyet készíteni…


A tojást kissé felverem, hozzákeverek 4 dkg keménysajtot, majd az egészet a már langyos zöldséges rizshez adom. Alaposan elkeverem.

A sütőt 180 fokra előmelegítem.

Az előkészített tökcsónakokról papírtörlővel felitatom a felesleges nedvességet. Egy tűzálló tálat 2 teásaknál olajjal megkenek, sorban elhelyezem rajta a még üres tökcsónakokat.

Mindegyiket gazdagon felszerelem rakománnyal, a tetejükre szórom a maradék sajtot.

Minden csónak megrakva – egy kevés sajt és mehetnek a sütőbe
Minden csónak megrakva – egy kevés sajt és mehetnek a sütőbe

Illatok és ízek sajnos nem mellékelhetők – ez a mártás különlegesen zamatos!
Illatok és ízek sajnos nem mellékelhetők – ez a mártás különlegesen zamatos!

Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütöm.

Amíg a csónakok sülnek, elkészítem a mártást. A salottát finomra vágom. A paradicsomokat 1-2 percre forró vízbe dobom, héjukat könnyedén eltávolítom, felkockázom. Egy közepes méretű lábosban 2 teáskanál olajat felhevítek, rádobom a hagymát, üvegesre pirítom. Hozzáadom a zsenge tökök kivájt belsejét, a paradicsomkockákat. Fűszerezem. 6-8 perc alatt puhára párolom. Botmixerrel simára turmixolom.

A sütőben enyhén pirosra sült gazdag tökcsónakokat a mártással kínálom.

A füstölt rizs és a vargánya karakteres ízei harmonikus egységgé sülnek a semleges csiperkével és a kissé édes sárgarépával. A pikáns mártással kínálva tökéletes könnyű ebéd vagy vacsorafogás, amely zsenge tök helyett cukkinivel is készülhet.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.