Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Itt a jó idő, kezdődik a zöldségszezon! Friss, ropogós, zsenge zöldfélék, tele van velük a piac, a háziasszonyok pedig kivirágoznak az örömtől.

Készülnek a saláták és főzelékek. Ez utóbbiakat nem muszáj rántással vastagítanunk, ha már a zöldségek zsengék, maradjön üde, könnyű az a főzelék!

A klasszikus főzelék helyett érdemes kipróbálni a könnyebb zöldségragut
A klasszikus főzelék helyett érdemes kipróbálni a könnyebb zöldségragut

A zsenge zöldségből készült főzelékeknek nem kell sok hőkezelés, így megőrzik színüket, vitamin tartalmukat, ropogósak maradnak. Ha édesíteni szeretnék a főzelékeket, használjunk mézet, esetleg szarvasgombás mézet. A jó minőségű vaj megint csak elengedhetetlen, és rántás helyett egy kis tejszínnel és keményítővel sűríthető!

Mentás spárga-répa ragu sült csirkecombbal
Tavaszi, könnyű, mégis különleges
Tavaszi, könnyű, mégis különleges

Hozzávalók:
4 csirkecomb
50 dkg spárga
10 dkg vaj
3 szál zöldhagyma fehér része
2 szál sárgarépa
2 dl tejszín
2 dl tej

bors
cukor
1 evőkanál vágott menta
1 evőkanál vágott petrezselyem
1 evőkanál ételízesítő
4 db hatperces tojás

Elkészítés: 1. A csirkecombokat megmossuk, besózzuk, tepsibe tesszük, és 160 fokon kb. 1 órát sütjük.

2. A spárgát és a répát megtisztítjuk, a spárgát 4 centis darabokra, a répát és a zöldhagymát karikára vágjuk. A répát és a spárgát sós vízben dobjuk, egyszer felforraljuk, majd leszűrjük. A vajat felhevítjük, a zöldhagymát megfonnyasztjuk, rádobjuk a répát és a spárgát, átforgatjuk, felöntjük a tejszínnel és a tejjel, és kb. 10 percig lassan főzzük. Sóval, borssal, pici cukorral ízesítjük. Hideg vízzel elkevert 1 evőkanál keményítővel besűrítjük. Legvégén megszórjuk a mentával és a petrezselyemmel.

3. A tojásokkal és a csirkecombbal tálaljuk.

A különlegesen friss főzeléket remekül kiegészíti a natúr sült csirkecomb és a féig lágy tojás
A különlegesen friss főzeléket remekül kiegészíti a natúr sült csirkecomb és a féig lágy tojás

A menta igazán tavaszi és nyári fűszer, elképesztő frissességet ad az ételnek. Nálunk az egész fűszeres kertet benőtte, gyönyörű, kövér és harsányzöld. Mint fűszer, még nem vetette meg lábát a magyaros étlapokon, erre még időre van szükség, az viszont biztos, hogy jól termeszthető, sőt, ilyenkor már szüretelhető. A mediterrán és a keleti konyha is előszeretettel használja, akár más fűszerekkel keverve, pl. bazsalikommal.

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

Használjuk mi is bátran, nem fogjuk megbánni! Zöldségfélékhez(angolzeller, cukkini, zöldbab), sajtokhoz (feta, birka gomolya, mozzarella), húsokhoz (csirke, pulyka, nyúl, bárány), halakhoz (fogas, lazac, hering), de még desszertekhez (öntetek, habok, torták) is nagyon illik. A napon megszárítva kristálycukorhoz morzsolhatjuk, így illatos lesz a cukrunk.

A nyár leghűsítőbb itala a mojito rummal vagy rum nélkül, de szoktam készíteni bodzaszörppel, sok jéggel, lime-lével. A bodza is elkezdett virágozni, ne felejtsenek el bodzaszörpöt készíteni!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.