Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zsíros tej, sovány tej

Már csak néhány évig kapható hazánkban a 2,8 százalék zsírtartalmú tej, ez a tejfajta ugyanis az Európai Unióban nem létezik. A csatlakozási tárgyalásokon Magyarország 5 évre kért és kapott átmeneti mentességet, hivatkozva ennek a tejfajtának az itthoni népszerűségére.

De vajon miért lesz jobb a zsírosabb 3,5 százalékos vagy a már eddig is bevezetett kevésbé zsíros 1,5 százalékos tej?

Az 5 éves mentesség lejárta után már Magyarországnak is az Európai Unióban engedélyezett 0,5 százalékos 1,5-1,8 százalékos és 3,5 százalékos tejeket lehet csak gyártani és forgalmazni. Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke azt mondja: ettől a változástól azonban senkinek sem kell megijednie, hiszen aki a zsírosabb tejet kedveli, az a 3,5 százalékos, aki a kevésbé zsírosat részesíti előnyben, az pedig a már eddig is ismert és árusított 1,5 százalékos, illetve a még ennél is kevesebb zsírt tartalmazó 0,5 százalékos tejet emelheti majd le a boltok polcairól.

A zsírosabb hízlal?

A Tej Terméktanács elnökének az a véleménye, hogy Magyarországon a tej- és tejtermékfogyasztás messze elmarad a kívánatostól, holott a tejféleségek ideális tápanyag- és energia összetételűek. A nyugat-európai országokban - a felmérések szerint - az emberi szervezet számára rendkívül fontos tejzsírt elsősorban vaj és sajt formájában veszik magukhoz gyerekek és felnőttek. Sajnos, Magyarországon a lakosság a szükségesnél jóval kevesebb sajtot és vajat fogyaszt. S mivel a tejzsír nélkülözhetetlen, ezért a szakemberek kifejezetetten ajánlják a zsírosabb tejet, amely egyébként felépítése miatt nem hízlal, sőt segít a zsírpárnák eltüntetésében.

Miért tartós, a tartós tej?

A boltban kapható dobozos és zacskós tejek mellett újabban kezd teret nyerni a bio-boltokban, háztáji gazdaságokban kapható házi tej. Bár ez a tehén fajtájától és genetikájától is függ, általánosságban megállapítható, hogy a frissen fejt tej körülbelül 3,6 százalékos zsírtartalommal rendelkezik. A Tej Terméktanács elnöke azonban azt is megjegyezte, a tartós tej nem azért tartós, mert tartósítószer van benne, hanem mert hőkezelés hatására a tejben lévő mikroorganizmusok – melyek miatt a tej idővel romlásnak indul – elpusztulnak. Ennek, valamint a megfelelő csomagolásnak köszönhetően a tej hosszabb ideig eltartható.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss