Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

12 hiba, amit a csirkehús sütése közben elkövethetsz

default user icon
MME
A sült csirke egyszerű, de ízletes étel, amit bárki könnyen elkészíthet, hiszen a szakácskönyvek és az internet is hemzseg a tökéletes végeredményt ígérő receptektől. Ennek ellenére sokszor csalódtál már? A csirkesütés tényleg nem bonyolult, de a készítésekor viszonylag sokszor hibázhatsz. Mutatjuk a leggyakoribb, minőségromboló "tévedéseket".

Ha húsételekről van szó, akkor egy igazi jolly jokernek számít a sült csirke. Önmagában nem túl izgalmas, de kiválóan fűszerezhető, rengeteg szósz illik hozzá, és aránylag gyorsan elkészül. Viszont ahhoz, hogy kihozzuk belőle a maximumot, el kell kerülni néhány hibát. Ha az alábbi buktatókra fokozottan odafigyelünk, akkor isteni lesz a végeredmény.

1. Nem vásárolsz körültekintően

Bár vészhelyzetben jó megoldás a fagyasztóban található aranytartalékhoz nyúlni, a tökéletes sült csirkéhez válassz inkább friss húst. Mint ahogy minden élelmiszer, így a csirke is annál jobb minőségű, minél rövidebb az utat tesz meg a tenyésztőtől a boltig vagy a felhasználóig. Ha kistermelőtől vásárolsz házi vagy tanyasi csirkét, finomabb, zamatosabb lesz a hús.

2. Nem olvasztottad ki a húst

A fagyasztott csirkehúst sütés előtt olvaszd ki, különben könnyen megég. A legjobb, ha felhasználás előtt 8-10 órával a hűtőszekrénybe téve kezded a kiolvasztást, majd még kb. 3 órán át szobahőmérsékleten állni hagyod a csirkehúst. Így egyenletesebben sül át a hús és nem lesz száraz, hanem puha és lédús.

3. Megmosod a húst

Hiába mosod meg a csirkehúst felhasználás előtt, a vízzel nem távolítod el a baktériumokat. Sőt, még rontasz is a helyzeten, hiszen a mosogatóra is átkerülhetnek a mikrobák, ahonnan nagy valószínűséggel más élelmiszerekre is rákerülnek a szennyeződések.

4. Nem töröld át a húst sütést előtt

Mint fentebb említettük, megmosni nem kell, sőt egy papírtörlővel itasd fel az esetleges nedvességet a felületéről. Ha vizes marad a hús, a bőre nem karamellizálódik a kívánt módon, mert a sütés során nagyobb gőz keletkezik.

5. Túl sok olajban sütöd a csirkét

Logikusnak tűnhet, hogy bőségesen használsz olíva- vagy más növényi olajat, pedig a csirkében minden zsír benne van, amire a sütéshez szükség van. Egy pár csepp olaj a tetején egy kis extra ízt ad a sültnek, a túl sok olaj azonban olajossá, zsírossá teheti a végeredményt. Ha aranybarna, ropogós bőrű sült csirkére vágysz különösen figyelj a hozzáadott olaj mennyiségére.

6. Nem használsz extra fűszereket

A baromfihús szinte szívja magába az ízeket. A só és a bors jó kezdet, de bátran használj más fűszereket is, hogy aromásabb és finomabb legyen az étel. Mélyebb ízt ad a csirkehúsnak például a kakukkfű, a bazsalikom, a zsálya, a rozmaring, a petrezselyem és a fokhagyma. Kísérletezed ki a számodra leginkább megfelelő fűszer-kombinációt.

7. Csak az egyik rész sütésére koncentrálsz

A sült csirke egyben sütve a legfinomabb. Klasszikus probléma, hogy ha az egyik részére ügyelsz csak, az esetleg a másik rész minőségromlásával járhat: ha finom, omlós a mellhús, előfordulhat, hogy a comb még rágós, kevésbé átsült. De fordítva is igaz: ha ropogósra sütöd a combokat, a mell túlsül és száraz, fojtó lesz. Van azonban egy jól bevált módszer arra, hogy minden része tökéletes átsüljön a csirkének: áztasd sós vízbe a húst a sütés előtti éjszaka. A sós lé segít megkötni a nedvességet a csirke belsejében, így a mell nem fog kiszáradni.

8. Nem használsz rácsos sütőedényt

Rácsos serpenyőben sütve a csirkehús nem fürdik a saját levében. Ha így készíted a sült csirkét, nemcsak finomabb lesz a végeredmény, hanem sokat teszel az optimális testsúlyod megőrzéséért, a szív- és érrendszered egészségéért, hiszen jóval kevesebb zsírt fogyasztasz el.

9. Nem gondold végig, melyik rácsra teszed a sütőedényt

Ha hagyományos sütőd van, ne feledd, hogy a meleg felfelé száll: ha az alsó rácsra teszed a csirkét esetleg nem kap elég meleget, ha pedig túl magasra, könnyen megéghet. Általános szabály, hogy a legjobb hely a csirke sütéshez a középső állás. Légkeveréses sütőnél nincs jelentősége, hová teszed, hiszen a sütő keringeti a hőt és biztosítja, hogy egyenletesen, mindenhol érje a meleg az ételt. Légkeveréses sütőben érdemes legalább 20-25 fokkal alacsonyabbra venni a hőmérsékletet, mert könnyen megéghet a hús.

10. Gyorsan sütnéd a húst

A szakácsok legnagyobb ellensége a türelmetlenség, a sült csirke pedig kiváló példa erre. Lassú és megfontolt sütést igényel, még a "gyorsabb" sült csirke recepteknél is legalább egy órát kell számolni a sütésre. A csirkét 170-180 fokos sütőben süsd, ha zamatosabb ízt szeretnél akkor az utolsó percekben 220-250 fokra melegítheted a sütőt. Ne feledd, hogy a receptek csak becsült időt adnak arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig kell sütnöd a húst! Vedd figyelembe a sütőd adottságait, a csirke méretét és azt, hogy te hogyan szereted a sült húst.

11. Nem feded le a húst a sütőben

Lehet, hogy ettől a "hibától" nem lesz rosszabb a sült csirke, viszont a sütő olyan zsíros lesz, amit majd nehezen tudsz megtisztítani. Sütés közben feloldódik a csirkében lévő zsír, a benne lévő nedvesség pedig gőzzé alakul. A forró zsiradék és a víz keveredése sercegéshez, fröcsögéshez vezet. A forró felülettel érintkezve ez a zsiradék égni, füstölni kezdhet. Hogy elkerüld a sütő szennyeződését, fedd le a húst alufóliával. Jó ötlet, ha a serpenyő alját kibéleled zöldségekkel – ezek felszívják a zsírt.

12. Türelmetlen vagy

Ha mindent jól csináltál, és minden lehetséges hibát kiküszöböltél, akkor a sült csirke gyönyörű aranybarna lesz: a húsa omlós, a bőre pedig ropogós. Egy egyszerű mozdulattal azonban tönkre tehetsz mindent! Ha azonnal elkezded feldarabolni a húst, a nedvesség gyorsan elillan a húsból. A sütőből kivéve hagyd állni a csirkét legalább 10-15 percet. Ennyi idő alatt a benne lévő nedvesség lehűl és leülepedik a húsban és majd csak az első harapáskor távozik. Hidd el, megéri türelmesnek lenni!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss